Články Späť na všetky novinky

Čistenie žalúzií: 5 praktických spôsobov, ako si ho uľahčiť

Čistenie žalúzií: 5 praktických spôsobov, ako si ho uľahčiť

Stáva sa vám, že si s čistením žalúzií neviete dať rady? Že vám to zaberie hodiny času bez výsledku, aký by ste čakali? Nie ste jediní, a preto sme sa rozhodli ukázať vám zopár pomôcok. Prečítajte si, ako si niekoľkými šikovnými tipmi zjednodušiť túto namáhavú činnosť.

V domácnostiach sa stretneme s rôznymi druhmi žalúzií a roliet. Cez horizontálne hliníkové a drevené až po vertikálne látkové. Prach a špina sa, samozrejme, nevyhýba ani oknám a ich doplnkom. No každá žena, ktorá sa o čistotu žalúzií snaží, vie, že to je občas boj.

Čistenie žalúzií handričkou

0. Opýtajte sa výrobcu

Treba myslieť na to, že koľko druhov žalúzií, toľko správnych možností údržby existuje. Niektoré z nich neznesú vodu vôbec, iné môžete pokojne aj osprchovať. V prvom rade sa už pri kúpe informujte, ako sa o ne starať tak, aby ste ich pri čistení nepoškodili. Z tohto pohľadu považujeme pokyny a návod od výrobcu za nultý bod starostlivosti.

1. Vysávajte šetrne s nástavcom

Osvedčená pomoc na zbavenie sa prachu zo žalúzií je vysávač. Dajte si však pozor na to, aby ste ho nastavili na nízky výkon. Na to, aby ste lamely nepoškriabali, vám poslúži nástavec na čalúnený nábytok. Vysávanie vám pomôže s odstránením hrubých nečistôt, ale nezbaví vás ich mastnoty či škvŕn.  

2. Praktické držiaky s prachovkou

Čistenie každej lamely zvlášť pomocou vlhkej handričky dá poriadne zabrať. Ak sa rozhodnete lamely zotrieť zhora nadol, keď sú zatiahnuté, tiež nemusíte dostať skvelý výsledok. Prach či špinu nezotriete zo všetkých častí lamiel.

Pomôckou pre vás bude čistič žalúzií vo forme prachovky, ktorý zotrie špinu na dvoch lamelách súčasne. Je praktický kvôli svojmu tvaru, ktorý sa dokáže prispôsobiť pohybu ruky. Je vhodný na čistenie suchým i mokrým spôsobom, ako aj na všetky druhy materiálov tienenia. Mikrovlákno jemne a spoľahlivo odstraňuje nečistoty a je možné ho z držiaka stiahnuť a vyprať. Môžete sa poobzerať aj po stierkach, ktoré dokážu vyčistiť tri lamely alebo šesť lamiel naraz.

Umývanie žalúzií

3. Na látkové žalúzie kúpeľ

Pri vertikálnych látkových žalúziách je sprchovanie alebo kúpanie povolené. Postupujte tak, že do vane s vlažnou vodou pridajte jemný prací prostriedok a žalúzie vo vode jemne, teda bez žmýkania a drhnutia, operte. Keď budú čisté, osprchujte ich ešte vlažným prúdom vody a nechajte ich voľne vyschnúť.

Vodný kúpeľ vo vani nemusí byť prospešný pre hliníkové žalúzie. Prúd vody ich môže poškodiť a pri zaschnutí na nich ostanú šmuhy. Na hliník skôr pomôže nasledujúca metóda, ktorú vám poskytnú odborníci.

4. Počuli ste už o ultrazvukových čističkách?

Ak ste ešte o ultrazvuku ako o čistiacej metóde nepočuli, niet sa čomu čudovať. Nie je to veľmi známe. Podstatou je, že sa vo vode s čistiacim roztokom vplyvom vysokofrekvenčnej energie vytvorí podtlak a pretlak. Podtlak spôsobí bublinky, ktoré uvoľnia nečistoty usadené na predmetoch. V porovnaní s ručným preplachovaním je to rýchlejšie a žalúzie zostanú vo výsledku čistejšie.

Ultrazvuk sa používa na čistenie zdravotníckych prístrojov, strojárskych dielov, v zlatníctve, optike a v mnohých iných odvetviach. Je to výborná metóda na oživenie látkových či hliníkových žalúzií, ale robia ju iba špecializované firmy.

5. Pomoc od profesionálov je niekedy vítaná

Ak sa vám nechce s čistením zaoberať alebo na to nemáte čas, využite služby upratovacej spoločnosti. Poradia si s rôznymi materiálmi a spravia to rýchlo. Za vyčistenie žalúzií zaplatíte približne od 0,50 eur do 1 eura/m2. Občas je však pomoc zvonka viac než užitočná. Keď už budete mať kvalitnú tieniacu techniku, bola by škoda nestarať sa o ňu tak, ako sa patrí.

 

Prečítajte si tiež:

Ako na umývanie okien bez šmúh.

Návod na údržbu a starostlivosť o okná a dvere z plastu aj hliníka.

 

Viac tipov na blogu

Uverejnené: 25.10.2016

Ďalšie články