Články Späť na všetky novinky

Nebojte sa veľkých okien. Podstatná je energetická bilancia.

Nebojte sa veľkých okien. Podstatná je energetická bilancia.

Kto by nechcel veľké a zároveň úsporné okná? V maximálnej možnej miere a čo najdlhšie využívať denné svetlo namiesto umelého osvetlenia. Užívať si výhľady do krajiny, otvoriť sa okolitému svetu, opticky si zväčšiť svoj životný priestor. Cítiť sa vzdušne a slobodne. A popri tom všetkom šetriť náklady na bývanie?

Okná a dvere sú z hľadiska únikov tepla najslabším článkom obvodového plášťa domu. Z hľadiska tepelných ziskov to však môže byť úplne naopak. Sú veľké okná slabinou energetickej bilancie alebo výhodou?

Nebojte sa veľkých okien. Podstatná je energetická bilancia.

Sledujte straty aj zisky okien

Všetci chceme v zime šetriť náklady na vykurovanie a preto pri výbere okien požadujeme čo najlepšie (t.z. najnižšie) hodnoty tepelnej izolácie okna Uw.

To je správny prístup, keďže index prechodu tepla okna je približne 5 až 10 krát horší, než index prechodu tepla cez rovnako veľkú a kvalitne zateplenú plochu fasády.

Účelom obvodového plášťa každej stavby však nie je len zabezpečiť vysokú tepelnú izoláciu a znižovanie tepelných strát, ale tiež premieňanie slnečnej energie na teplo. Práve solárny faktor skiel udáva, koľko  percent celkovej slnečnej energie prepustí zasklenie dovnútra v podobe tepla (viď. tabuľku nižšie). V tomto prípade hovoríme o pasívnych solárnych ziskoch.

Energetická bilancia. Pasívne zisky okien

Okná tak síce spôsobujú tepelné straty, ale zároveň prispievajú k vyhrievaniu miestností tepelnými solárnymi ziskami. Okná s rôznymi sklami majú v konečnom dôsledku rôznu energetickú bilanciu.

Moderné a kvalitné okná s optimálne zvoleným izolačným trojsklom dnes často vykazujú lepšiu energetickú bilanciu než murovaná alebo montovaná konštrukcia či strecha.

Tepelné straty cez okná počas vykurovacieho obdobia sú kompenzované prijatým teplom zo slnečnej energie. Dosiahnuť optimálnu bilanciu je možné, ak pri návrhu vezmete do úvahy skutočné klimatické podmienky v konkrétnej oblasti a premyslene zvolíte vhodnú orientáciu miestností budovy na svetové strany.

 

Dajte pozor na prehrievanie interiéru

Hoci okná tvoria základ energeticky úspornej výstavby, ktorá stojí na efektívnom využívaní solárnych ziskov, osadením veľkoformátových okien vzniká v stavbe riziko letného prehrievania, obzvlášť pri južnej a juhozápadnej orientácii okien.

Aby ste sa počas letných dní vyhli vysokým nákladom na klimatizáciu, usilujte sa nájsť kompromis medzi hodnotami solárneho faktora (SF), a tepelnej izolácie (Uw). Nevyhnutnosťou v rámci zamedzenia prehrievania budovy je inštalácia vonkajšieho tieniaceho systému, buď v podobe roliet alebo žalúzií.

Nebojte sa veľkých okien. Podstatná je energetická bilancia.

Viac svetla, viac tepla

Okná sú zdrojom denného svetla. Preto ďalším parametrom, ktorý je rozumné pri výbere okien sledovať, je index prechodu svetla cez sklo (LT). Vyjadruje, koľko percent svetla prepustí sklo do interiéru. Čím je táto hodnota väčšia, tým väčšiu priehľadnosť okno vykazuje a tým viac denného svetla získate.

V tabuľke si môžete všimnúť konkrétne hodnoty prechodu tepla skla (Ug), solárneho faktora (SF) a indexu prechodu  svetla (LT) pre reálne izolačné trojsklá.

Izolačné trojsklo

Ug
W/(m2K)
SF
(%)
LT
(%)
iplus AF Energy 0,6 36 64
iplus Advanced 0,6 44 68
iplus Top 0,6 54 75
iplus LS 0,7 64 75

 

Nie všetky okná musia byť otváravé

Investícia do kvalitných okien s izolačným trojsklom a kvalitným rámom sa môže výrazne prejaviť na plánovanom rozpočte. Spôsob, ako ušetriť značnú časť peňazí, je navrhnúť v presklenej obvodovej stene aj neotváravé okná. V rámci celej koncepcie sklenej steny postačí, keď dve alebo tri z nich budete používať na vetranie alebo ako východ na terasu. Tým ostatným, najmä vo vyšších a ťažko dostupných častiach určite pohľadovú funkciu. Použitím neotváravých a nedelených okien môžete znížiť priemernú cenu jedného okna o 25 až 35 %.

Nebojte sa veľkých okien. Podstatná je energetická bilancia.

Individuálny dizajn

Veľkoformátové okná a posuvné dvere opticky aj fyzicky rozširujú obytný priestor a prinášajú vyššiu kvalitu bývania vo viacerých smeroch. Nech je váš dom v klasickom alebo aj ultramdorenom štýle, určite si v súčasnej ponuke plastových a hliníkových okien alebo posuvných dverí nájdete to svoje.

Materiál a dizajn rámu môžete prispôsobiť svojmu vkusu a štýlu interiérového zariadenia, zatiaľ čo vzhľad vonkajšieho rámu bude ladiť s fasádou. Výsledkom tak môže byť napríklad plastové okno s hliníkovým plášťom zvonku a v dekóre dreva z vnútornej strany, alebo hliníkové okno s nástrekom v ľubovoľnej farbe. Nezabudnite však, že kvalitu okien výrazne ovplyvňuje precízne zvolené funkčné izolačné sklo.

Viac informácii získate u predajcov okien.

Viac tipov na blogu

Okná a energetická hospodárnosť budov

 

Uverejnené: 24.5.2017

Ďalšie články