Články Späť na všetky novinky

Ako si nafotiť dom.

Ako si nafotiť dom.

Poznáte to. Postavili ste svoj nový vysnívaný dom. Dočasné oplotenie pozemku ste vymenili za skutočný plot. Už naozajstný. Dokonca ste stihli založiť svoj prvý zelený trávnik. A darí sa mu. Terasa je dávno zariadená záhradným nábytkom. Tak kedy pozvete prvých hostí? A fotky – ako z časopisu – už máte? Nie?! Tak na čo čakáte?

Poriadok musí byť. Ale nie prehnane sterilný.

Prípravou na fotenie by malo byť dôkladné upratanie okolia domu.  Najmä také tie drobnosti, ktoré v bežnom živote prehliadame, ale na fotografiách nám určite budú vadiť. Pohodené topánky pri dverách, zabudnutá kosačka na trávu alebo stále ešte neupratané pneumatiky. Čokoľvek neharmonické.  Naopak, fľaša vína a dva poháre na stole terasy môžu na fotografii vyznieť veľmi pohodovo.

Dom s hliníkovými oknami Slovakual

Detail  alebo celok?

Ak chceme odfotiť celý dom, a my práve teraz chceme, potrebujeme od neho dostatočne odstúpiť. Veľká záhrada okolo domu by bola fajn, ale čo ak sa už tlačíme k plotu alebo k stene susedného domu a v hľadáčiku stále chýba polovica domu?

Pri kompaktných digitálnych fotoaparátoch by ste na tento problém nemali naraziť.

Ak ale máte amatérsku alebo poloprofesionálnu zrkadlovku, pravdepodobne potrebujete objektív so širším ohniskom resp. s väčším uhlom záberu. Pre fotenie architektúry sa odporúčajú objektívy s ohniskovou vzdialenosťou okolo 12 – 24 mm. Nemusíte takýto objektív ísť hneď kupovať, mnohé predajne fototechniky objektívy požičiavajú.

Šikmá veža u vás doma.

Použitie širokého ohniska dodá vášmu domu na fotografii väčšiu dramatickosť. Pri fotografovaní z podhľadu však dochádza k  skresleniu línií. V skutočnosti zvislé steny sa budú nereálne zbiehať, budú akoby naklonené.  Vtedy je vhodné odstúpiť od domu čo najďalej a fotiť z takej výšky, ktorá je na úrovni polovice budovy. Pri bungalovoch a bežných jednopodlažných domoch by to nemal byť problém. Ak máte viacpodlažný dom, skúste ho nafotiť z okna suseda, alebo si môžete neskôr pomôcť úpravou v počítači. Programy ako Zoner Photo Studio alebo Photoshop si s vyrovnaním naklonených línií hravo poradia.

 

rovné línie a šikmé línie

Modrá hodinka.

Pre fotenie krajiny je ideálna takzvaná zlatá hodinka, pri architektúre je však veľmi efektná aj modrá hodinka. Hovoríme tak hodine pred východom slnka a tiež hodine po západe slnka. Obloha má v tom čase krásnu modrú farbu.

Pri fotení počas modrej hodinky v dome rozsvieťte  všetky svetlá, zažnite prípadné aj záhradné osvetlenie. Umelé svetelné zdroje sa budú vhodne dopĺňať s prirodzeným svetlom a fotografie budú vyzerať exkluzívne.

SLovaktual dom odfotený počas modrej hodinky

Krásne fotky ale môžete urobiť kedykoľvek počas dňa.  V prvom rade si začnite všímať, kedy a kam svieti slnko, kam  dopadajú tiene, ako odrazené svetlo z okien presvieti fasádu domu alebo okolité stromy. Podstatné je, kedy  a z ktorého kúta záhrady sa vám váš dom páči najviac.

Slovaktual dom počas dňa

Sledujte tiež pozadie vášho domu. Súvislá modrá obloha bez jediného mraku je predsa len trochu fádna. Pár oblakov pri západe slnka dodá vašej fotografii viac dynamiky a života.

Naozaj chcete byť za každú cenu v zábere aj vy?

Všímajte si, čo sa z daného uhla odráža vo dverách alebo v oknách. Nie je vhodné fotiť vchodové dvere priamo a nedajbože s bleskom, pretože v zábere bude vidno aj prepálenú machuľu blesku aj postavu fotografa – vás. Radšej odstúpte od dverí kúsok nabok a cez hľadáčik skontrolujte, či sa vo dverách náhodou neodráža ešte niečo (alebo niekto), čo na fotografii nechcete mať.

 

Stabilizujte. Zacloňte. Zaostrite.

Pri fotení domu vyžadujeme, aby bol dom na fotografii ostrý všade. V popredí aj v pozadí. Preto musíme použiť vysoké clonové číslo, odporúčam minimálne F8.

To má však následky. Aby fotoaparát získal pri takomto väčšom zaclonení dostatok svetla a dokázal na fotografiu vykresliť všetky detaily stavby, potrebuje nechať otvorenú závierku na dlhší čas. Ak fotíte z ruky, snímka za týchto okolností bude pravdepodobne neostrá.

Preto pre dosiahnutie ostrej fotografie zvoľte statív a s dlhším časom si už nemusíte lámať hlavu. Ale pozor! Aj stlačením spúšte môžete nepatrne rozkolísať fotoaparát na statíve. Ideálne je preto použiť samospúšť. Tá môže oddialiť expozíciu o 2, 5 alebo 10 sekúnd. Namierte, zaostrite, stlačte spúšť, odstúpte od fotoaparátu a počkajte si pár sekúnd na ostrý výsledok. Stojí to zato.

Ak nemáte k dispozícii statív, skúste sa pri fotení zaprieť napríklad o plot, strom alebo záhradný domček a pri stlačení spúšte zadržte dych. Môžete tiež položiť fotoaparát na múrik, alebo záhradný stôl a fotiť so samospúšťou.

ISO. Dobrý sluha ale zlý pán.

Hodnota citlivosti ISO je väčšinou nastavovaná fotoaparátom automaticky v závislosti od nedostatku svetla. Čím je k dispozícii menej svetla, tým je  hodnota ISO vyššia a tým bude na fotografii viac šumu. Fotenie statických objektov so statívom a dlhším časom nám však umožňuje nezvyšovať zbytočne ISO a ponechať ju na minimálnej hodnote. Zachováme tak maximálnu obrazovú kvalitu bez digitálneho šumu. Kvalita fotografií je základ, bez ktorého by bola vaša snaha o dokonalú tlač fotiek zbytočná. Hravo konkurovať tým z profesionálnych tlačiarní môžu aj fotografie vytlačené priamo z domácej tlačiarne.

Fotenie v interiéri

Pri fotení interiéru odporúčame fotiť z mierneho podhľadu (z výšky približne 1 m) interiér sa vďaka tomu bude zdať väčší a priestrannejší.

Nefoťte priamo proti oknám, interiér bude tmavý. Ak chcete mať v zábere aj okná a používate automatické nastavenie fotoaparátu, urobte to takto. Čiastočným stlačením spúšte zaostrite na miesto v interiéri, aby okná neboli v zábere. Držte stále spúšť do polovice stlačenú (aby si fotoaparát udržal namerané hodnoty) a namierte fotoaparát aj proti oknám a pomaly stlačte spúšť nadoraz.

Potešíte nás, ak nám vaše fotografie zašlete. Radi ich uverejníme na našej stránke a tie najvydarenejšie odmeníme. Obzvlášť sa potešíme fotografiám domov, na ktorých sú naše okná alebo dvere.

e-mail: marketing@slovaktual.sk
facebook: https://www.facebook.com/slovaktual.okna.dvere/

 

Uverejnené: 8.4.2017

Ďalšie články