Články Späť na všetky novinky

Moderná terasa. Ako si ju zariadiť?

Moderná terasa. Ako si ju zariadiť?

Myšlienka zariadenia vlastnej terasy môže zvádzať k predstave tradičnej obdĺžnikovej plochy s grilom a sedením. Charakter modernej terasy však v sebe ukrýva hlbšie špecifiká, ktoré rafinovane povznesú architektúru vášho exteriéru. Flexibilita jej stvárnenia je naozaj široká. Ako však dosiahnuť jej harmonickú vizuálnu dokonalosť? Odhaľte s nami skryté možnosti terasy a využite naplno jej potenciál.

Pekná a funkčná terasa nie je lacnou záležitosťou, preto prístup k jej celkovej koncepcii si vyžaduje dôkladné navrhnutie a premyslenie. Všetko sa odvíja od vašich požiadaviek, priestorových možností a predpokladaných aktivít, ktoré plánujete v jej rozmedzí vykonávať.

Terasa zariadená interiérom

Záhradná architektúra zaznamenala posun smerom k individualizácii vonkajšieho priestoru, ktorý sa stáva prirodzeným rozšírením  interiéru, a preto doň čoraz viac prenikajú prvky zabezpečujúce pohodlie a atmosféru domova.

Inšpiráciu pre vašu terasu tak pokojne hľadajte vo vašej obývačke či kuchyni. Jej súčasťou môžu byť robustné kreslá, kompletné sedacie zostavy, čalúnené otomany, zásuvková konzola či zaujímavé osvetlenie. Oproti interiéru je rozdiel len v tom, že jednotlivé prvky musia byť schopné odolávať vlhku, slnečnému žiareniu a iným poveternostným vplyvom. Prihliadať preto treba na materiálové vyhotovenie, obzvlášť, ak terasa nemá horné prekrytie.

terasa slovaktual posuvné dvere

Záhradný nábytok sa pre dizajnérov stáva výzvou, a preto čoraz častejšie prichádzajú na trh s netradičnými prevedeniami. Pri tvarovaní a určovaní jeho podoby si nekladú žiadne medze a vaša terasa sa tak môže pýšiť výnimočnými setmi v podobe atypických pohoviek či nekonvenčných dekorácií.

Vstup bez bariér

Aby ste si svoju terasu a výhľad do záhrady či okolitej krajiny vychutnali čo najviac, odporúčame zvoliť tak veľké okná ako sa len dá. Získate tak maximum denného svetla v domácnosti počas celého roka.

Zdvižno-posuvné dvere sú ideálne. Obzvlášť, ak máte obmedzený priestor. Nemajú totiž okenné krídla, ktoré by sa otvárali do priestoru, ale jednoducho krídla odsuniete nabok. Môžete tak získať až štyri metre široký a úplne otvorený prechod na terasu. Okrem veľkého zasklenia je ďalšou výhodou zanedbateľne nízky prah, takže nepredstavujú takmer žiadnu bariéru. A to ani pre kočík, invalidný vozík alebo ľudí s ťažkosťami pri chôdzi. Prechod z interiéru na terasu je tak veľmi pohodlný. Vlastne oba priestory plynule spojíte tak, že si ani neuvedomíte, či ste ešte dnu alebo už vonku na terase.

Slovaktual terasa hliníkové okná a dvere

Nepodceňte podlahu

Podmienkam záhradnej terasy by mala zodpovedať aj podlaha. Jej výber podriaďte kritériám ako pevnosť, odolnosť a vyhotovenie farebne a materiálovo nadväzujúce na fasádu, rámy okien a dverí  a okolie domu.

Požiadavkám najčastejšie zodpovedá drevo alebo kameň. Pokojne sa však nechajte osloviť trendovými materiálmi ako keramická dlažba či kompozitné dosky, dokonale imitujúce vzhľad dreva. Vďaka širokej ponuke dekóru v pestrej škále drevín od domácich až po exotické a ich rozmanitých farebných variantov, môžete vzhľad vašej terasy individuálne kreovať. Majú podobu klasickej palubovky a sú osádzané na hliníkovú konštrukciu. Počas leta sa neprehrievajú a odolávajú vlhkosti, preto ich údržba bude takmer bezstarostná.

Moderná terasa. Ako si ju zariadiť?

Zeleň ako hlavná dekorácia

Pri návrhu vašej novej terasy dbajte na to, aby zapadla do priestoru záhradného exteriéru. Integrovať ju do konceptu záhrady vám umožní záhon v kvetináči či drevených alebo kovových debneniach. Odporúčajú sa kombinovať rôzne rastové formy, a to napríklad kompaktné zakrpatenejšie rastliny so vzdušnými trávami a husto olistenými trvalkami, ktoré zabezpečia dokonalý vizuálny prechod s trávnikom.

Pokiaľ zariaďujete terasu bytu, takýto koncept trávnik plnohodnotne zastúpi a vy si budete užívať relax uprostred zelene. Tradičným dispozičným riešením obdĺžnikovej terasy je jej výsadba po celom obvode terasy. Opticky síce zmenší daný priestor, no šikovne ho zjednotí a vytvorí okolo neho nádherný organický lem. Nemusí pritom ísť o pestrofarebné záhony, rôzne tvarované nekvitnúce rastliny poskytnú terase potrebnú atraktivitu. Farebnú monotónnosť vyvážte prostredníctvom akcentov na poťahovej látke sedacieho nábytku či pomocou zaujímavých kvetináčov a doplnkov.

terasa Slovaktual referencia

Celoročný exteriérový spoločník

Štýl vašej oáze oddychu udáte aj vytvorením terasy s absenciou zelene. S príchodom letného počasia si aktivity ako grilovanie, odpočinok či posedenie s rodinou a priateľmi radi vychutnávame na terase domu. Vybavte ju preto pragmaticky a využite jej potenciál naplno. Ľahko sa premení na súkromné fitness či spa, no zároveň bude skvelým osviežením home officu, ak na ňu presuniete vašu kanceláriu. Synonymom príjemných chvíľ strávených v záhrade domu je tiež grilovanie a príprava pokrmov. Nemalo by tu preto chýbať vybavenie, ktoré z vašej terasy spraví letnú kuchyňu.

Pre možnosť jej využitia počas celého roka, sa ako skvelá voľba javí jej prestrešenie. Vymedzí hranice terasy bez zložitých stavebných úkonov a umožní tráviť čas v jej priestore aj za nepriaznivého počasia. Zvážiť môžete stále populárnejšie pergoly. Terasu chráni pred slnkom aj dažďom. Hliníkové lamely môžete naklápať od 0° až do 140°.  Ak pergolu rozšírite o zvislé bočné steny, terasu budeme môcť využiť celoročne a za každého počasia.

Pergola Espacio s bočnými clonami a okná a HST SLovaktual

Ak sa v blízkosti nachádza súkromný bazén, o pravú dovolenkovú atmosféru máte postarané. Terasa bude vašim nenahraditeľným spoločníkom počas najrôznejších aktivít a zárukou tých najpríjemnejších zážitkov.

Bungalov s terasou a bazénom - Slovaktual

V článku sú použité referenčné fotografie s oknami a dverami od spoločnosti SLOVAKTUAL s.r.o.

Vyberte si posuvné dvere

Uverejnené: 14.11.2021

Ďalšie články