Články Späť na všetky novinky

Najkrajšia vianočná výzdoba pred vchodové dvere

Najkrajšia vianočná výzdoba pred vchodové dvere

Vchodové dvere sú vstupnou bránou každého domova. Vítate pri nich svojich hostí, priateľov aj rodinu. Bola by preto škoda, keby ste podcenili ich sviatočnú vianočnú výzdobu. Prinášame vám niekoľko kreatívnych trendov, pomocou ktorých vykúzlite hotové zázraky a dvere ozdobíte najkrajšími dekoráciami.

Vianočná výzdoba vchodových dverí

Viete o tom, že zdobenie vchodových dverí nie je v našich končinách žiadnou novinkou? Poznáte vianočné tradície, ktoré sa spájajú práve s vchodovými dverami? Aké materiály a farby sú aktuálne trendy? Čo sa hodí k vašim vchodovým dverám? Viete, ako jednoducho pripevniť vianočný veniec tak, aby držal na svojom mieste a zároveň tak, aby ste si dvere nezničili? V článku vám odpovieme na všetky otázky.

Dekorácie minulosti

Dekorovanie vstupu do domácnosti nie je žiaden novodobý výmysel z gýčového vianočného filmu. Stačí sa pozrieť na antické stavby, stĺporadia, sochy a vycifrované vstupné brány.

Špeciálna výzdoba na počesť rôznych udalostí nesmela chýbať ani v našich zemepisných šírkach. Pred príchodom kresťanstva sa v období Vianoc oslavoval zimný slnovrat. Kelti, ktorých tradícia prenikla aj na naše územie, si vešali nad vchodové dvere imelo. Išlo totiž o jedinú, im známu rastlinu, ktorá k svojmu životu nepotrebovala pôdu a na prvý pohľad ani vodu. Bolo pre nich doslova posvätné. Využívali ho vo svojej mágii a verili, že im zabezpečí ochranu pred zlými duchmi. Zaujímavé je, že sa táto tradícia doposiaľ zachovala najmä na Britských ostrovoch a v Írsku.

imelo nad vchodovými dverami

Dvere sa zdobili aj voňavou čečinou, ktorá mala zabezpečiť priateľským lesným duchom útočisko. Neskôr, po príchode kresťanstva, zelené halúzky počas krutej zimy prinášali nádej z očakávania radostnej udalosti – príchodu Ježiša Krista.

Vianočný čečinový veniec s granátovým jablkom na vchodových dverách

Počas adventu, keď sa verilo, že živých navštevujú duše z opačnej strany, potierali naši predkovia vstupné dvere cesnakom. Ten mal zabezpečiť, že do domu vstúpi len duša s dobrým úmyslom. Nevšedná vianočná vôňa, však?

Moderné vianočné dekorácie pred vchodové dvere

V súčasnosti si svoje bývanie počas adventu skrášľuje väčšina z nás. Dominantou je vianočný stromček, chýbať nesmie adventný veniec a čečina. Niekto má rád okázalejšie zdobenie, iný uprednostní moderné a strohé dekorácie. Jedno je však isté – zabudnúť netreba na priestor pred vchodovými dverami a na dvere samotné.

Hliníkové dvere Slovaktual - vianočná výzdoba

Ide predsa o vstup do vášho mikrosveta. Zároveň dekoráciami vyčaríte úsmev na tvári okoloidúcim a susedom. Nech je akokoľvek, už samotný vchod by mal vytvárať harmonický celok s interiérom.

Farebné variácie vhodné k vašim dverám

Spomínanú harmóniu dosiahnete rešpektovaním štýlu a farby (dekóru) vašich dverí. Dekorácie treba zvoliť tak, aby nezanikli, ale podčiarkli jedinečnosť vášho bývania. Trend ostatných rokov znie – menej je viac. Na svoje si tak prídu milovníci minimalizmu. Naopak, práve na Vianoce sa nemusíte obmedzovať počtom doplnkov a výzdob. Zdá sa, že nech máte radi akýkoľvek štýl, práve počas nich máte voľnú ruku.

Ponúkame vám niekoľko farebných tipov, ktoré vám pomôžu pri hľadaní vianočných dekorácií k vašim vstupných dverám.

Vianočmá výdzoba bielych domových dverí

Biela a červená

Vraví sa, že elegancia nikdy nevyjde z módy. Rovnako je to aj pri červeno-bielej vianočnej kombinácii. Ak máte doma biele plastové dvere, rozhodne im pristane červená. Nudná klasika? Za nás určite nie. Decentné a výrazné zároveň? Určite áno.

Vstup do domu s dominantnou bielou farbou a červeno-zelenou výzdobou

Biele dvere a vianočná výzdoba v staroružovej farbe

Tón v tóne so sivou

Ak sú vaše vstupné dvere hliníkové, teda väčšinou sivej farby, dokonale sa k nim hodí výzdoba v odtieňoch staroružovej, rose gold alebo striebornej. Osvetlenie zvoľte v studených tónoch bielej. Hoci hliníkové dvere môžu na prvý dojem pôsobiť novo a moderne, vyniknú pri nich zimné dekorácie vo forme starých sánok alebo korčulí zavesených na dverách.

Vianočný veniec zavsený pomocou stuhy na dverách Slovaktual

Drevo a cherry

Páčia sa vám dvere v dekóre dreva alebo cherry? Červené dekorácie by pri nich zanikali. Mohli by pôsobiť nudne a prvoplánovo. Dekór dreva má svoju štruktúru, ktorá sama o sebe pôsobí pomerne výrazne. Práve tu je miesto pre minimalizmus farieb. Bohaté zdobenie čečinou v spojení s osvetlením v teplých odtieňoch bude harmonicky korešpondovať s prírodným vzhľadom laminácie dverí.

Dvere v dekóre dreva ozdobené vianočným vencom

Netradičné zelené dvere

V prípade, že ste pre vaše dvere zvolili laminovaciu fóliu zelenej farby, určite sa nebojíte nových trendov. K zeleným dverám sa však zelená čečina nehodí, však? Červená je pomerne výrazná, no mohla by pôsobiť prvoplánovo. Skúste svoju výzdobu vchodových dverí ladiť do bielej. Nápaditý, nevšedný a výrazný. Taký bude vstup do vášho domova.

jednoduchý veniec na vianočné dvere

Ako pripevniť veniec na vchodové dvere?

Úplne najčastejšou vianočnou dekoráciou na vchodových dverách je veniec. Či už by ste ho tam radi mali pre jeho symboliku, tradíciu, alebo sa vám len páči, pripevniť ho na dvere nemusí byť jednoduché. Najmä, ak si ich nechcete zničiť, prípadne nechcete (nemôžete) do dverí vŕtať, najmä, ak ide o kvalitné hliníkové alebo plastové dvere. Čo s tým?

vianočný veniec na vstupné dvere

Obojstranná lepiaca páska

Tento spôsob zavesenia vianočného venca nie je vhodný pre každý typ dverí. Rovnako s obojstrannou páskou neprilepíte čečinu. Ak má vaša dekorácia spolu s dverami hladký povrch, tento šikovný pomocník je jednoduché riešenie.

Nylon alebo stuha

Tu máte hneď dve možnosti. Ak majú vaše dvere priezor (nespisovne sa mu hovorí aj kukátko), veniec pomocou nylonového vlákna zaveste naň. Pre stabilnejšie zavesenie nechajte vlákno dlhšie a cez horný okraj dverí ho upevnite z vnútornej strany.

Ak priezor nemáte, resp. sa vám toto riešenie nepozdáva, odporúčame vám zadovážiť si dva vence. Jeden bude z vonkajšej strany dverí, druhý z vnútornej. Prepojíte ich nylonovým vláknom alebo stuhou a opäť prevesíte cez horný okraj vchodových dverí. Je to šikovné riešenie a pohľadom na dekoráciu sa potešia nielen okoloidúci, ale aj vy doma. Nezabudnite však, že vianočné vence by mali mať podobnú hmotnosť.

vianočný veniec zavesený na stuhe

Háčik s prísavkou

Jednoduché a neinvazívne riešenie. Háčik s prísavkou kúpite takmer v každom obchode s domácimi potrebami. Už len nájsť taký, ktorý udrží váš vianočný veniec.

Háčik upevnený na menovku

Stretli sme sa aj s takýmto nápadom:  Veniec visí na háčiku, ktorý je zaháknutý na menovku dverí.

Veniec zavesený pomocou háčika na menovku dverí

 

Veríme, že sme vám poskytli zaujímavé tipy a inšpiráciu. Teraz sa už ľahko zorientujete vo farbách a štýloch dekorácií pred vchodové dvere. Ak by vám k dokonalému pocitu z vianočnej výzdoby chýbali tie správne vchodové dvere, určite si pozrite našu bohatú ponuku vstupných dverí. Objavíte v nej kvalitné hliníkové alebo plastové vchodové dvere, ktoré si môžete nakombinovať podľa vašich požiadaviek.

 

Vianočná výzdoba pred vstupom do domu

Viac tipov na blogu

Uverejnené: 9.12.2021

Ďalšie články