Články Späť na všetky novinky

Posádka na Rallye Monte Carlo s podporou Slovaktualu

Posádka na Rallye Monte Carlo s podporou Slovaktualu

Vidieť legendárne Rallye Monte Carlo je veľký zážitok a zúčastniť sa ho je splnený sen. Aj za podpory  SLOVAKTUALU (konkrétne vďaka zmluvnému predajcovi v Topoľčanoch,  ul. Čsl. Armády 32) sa ho zúčastnila slovensko-česká posádka Rasťo Chvála – Libor Hlisnikovský na automobile Peugeot 208 R2 .

Rasťo ako štvrtý  Slovák a prvý slovenský motoristický novinár. Darilo sa im nadmieru. Štartovali s číslom 105, po prvej rýchlostnej skúške obsadili 57. pozíciu celkovo a 7. v triede RC4. Postupne sa prepracovali až na 37. miesto celkovo a  výborné 5. miesto vo svojej triede.

Oficiálne výsledky z Monackého autoclubu nakoniec posunuli posádku ešte o 1 miesto nahor na 36. pozíciu.

Pohon predných kolies malo zhruba 40 súťažných áut a medzi nimi obsadili 12. miesto.

Rallye Monte Carlo patrí k najznámejším a najstarším na svete. Základný cieľ každej posádky je vydržať až dokonca fyzicky aj technicky. Na tratiach sa neustále mení povrch od asfaltu po sneh, ľad až vyťahané blato na cestu. Nespočetné zákruty sprevádzajú všetkých 377 km rýchlostných skúšok aj ďalšiu tisícku kilometrov prejazdov medzi skúškami. Jazdí sa ráno, počas dňa, večer aj v noci.

Treba ovládať pneumatikovú alchýmiu alebo aspoň poškuľovať po továrenských tímoch, aké obúvajú pneumatiky.Na dobré výsledky musia zapracovať ľadoví špióni, ktorí sa prevezú po trati pred pretekmi a informujú posádku o stave a povrchu trate. Na úspechu sa podieľa veľa faktorov, výška rozpočtu a technické zázemie. Na druhej strane kto má talent a „nabehané“, vyhrá maratón aj bosý.

 

 

Uverejnené: 9.2.2016

Ďalšie články