Články Späť na všetky novinky

Viete, že staré okná sa dajú premeniť na niečo úžasné?

Viete, že staré okná sa dajú premeniť na niečo úžasné?

Vytvorte si originálny interiér vášho domu jednoduchými spôsobmi.

Vymeňte staré okná za nové a ja vám v tomto článku poradím, ako môžete pomocou starých okien a aj dverí dodať vášmu domu alebo bytu jedinečný charakter. Stačí obetovať trochu času a objaviť v sebe kreatívne vlohy a vaše staré okná, či so sklom alebo bez skla, môžu byť využité mnohými jednoduchými a nápaditými spôsobmi.

Staré okno – nový dizajnový doplnok

staré okno ako obraz na stene

Demontované a vyradené okná alebo staré dvere môžeme mať takmer zadarmo. Ľudia ich vyhadzujú bez toho, aby si uvedomili, aké jedinečné možnosti ponúkajú.

Môžu byť využité ako architektonické prvky, dvere skriniek, môžu visieť na stenách ako umelecké predmety, alebo byť súčasťou moderného nábytku.

Ak teda nejaké poriadne staré okná máte, nevyhadzujte ich. Možností, čo s nimi robiť, je neúrekom.

Stačí trochu kreativity a šikovných rúk a originálny doplnok je na svete. A ak si netrúfate vy, tak na bazoši ich určite veľa záujemcov ocení.

Starý okenný rám môže dostať naozaj elegantný vzhľad.

Stačí ho len nerovnomerne namaľovať bielou farbou, položiť na komodu, ozdobiť kvetinami, dekoratívnymi listami, poprípade knihami a získate príjemnú, útulnú atmosféru vo vašej izbe alebo na chalupe.

Starý okenný rám na komode

Ďalšou inšpiráciou môžu byť zavesené okenné rámy v rôznych veľkostiach na schodiskovej stene.  Náhodné  kúsky a rôzne štýly rámov zjednoťte pomocou farby a vytvorte jedinečné umelecké dielo, podobne, ako na obrázku.

okenné rámy nad schodiskom

Fotorámik

Jedným z najbežnejších spôsobov využitia, s ktorým ste sa už možno stretli, je okno zavesené na stene. Či už vo vertikálnej alebo horizontálnej polohe. V tomto prípade je dobré, aby okno malo sklo, aby ste mohli pod každú tabuľku skla vložiť fotky a vytvorili tak nezvyčajný fotorámik. Čo poviete na tento?

fotorámik zo starého okna

Ďalšie originálne fotorámiky nielen na vašu stenu, ale tiež ako ideálny darček, napríklad k výročiu svadby či narodeniu dieťaťa.

fotorámik z rámu okna

 

fotorámik zo starého okna

A čo tento?

fotorámik - rám starého okna

Vešiak

Rámik na fotky ešte vylepšíte tak,  vytvoríte šikovný vešiak na odkladanie vecí alebo kľúčov.

vešiak zo starého okna

Do dokonalosti nový vešiak dovediete vložením tabuľky na písanie odkazov.

vešiak a fotorámik z okna

Konferečný stolík zo starých dverí alebo okien

Máte nepotrebné dvere? Nech sa páči, vytvorte z nich originálny kúsok do vašej obývačky. Určite sa nájde veľa ľudí, ktorých takýto skvost očarí.

stôl so starých dverí

Rovnako tak na výrobu stolíka môžete použiť aj takéto okno.

konferenčný stolík zo starého okna

konferenčný stolík zo starého okna

Krídlo z okna umiestnite na stôl ako na nasledujúcom obrázku. Biely nerovnomerný náter a  hrdzavé pánty mu dodajú nezvyčajný charakter. Ak bude pôvodné sklo neporušené, položte naň nejaké prázdne fľaše od vína. Tie môžete namaľovať a vytvoriť  vzory, ktoré sa vám hodia k vášmu interiéru.  Dajte pozor, aby ste sklo príliš nezaťažili.

vintage podnos zo starého okna

Staré drevené debničky poskytujú nosnú konštrukciu pre tento stolík. Pôsobí jednoducho a zároveň ozvláštni priestor vašej obývačky

 stolík z rámu okna

 Inšpirujte sa aj ďalšími nápadmi v interiéri.

Veľké okno opreté o stenu. Táto kombinácia pôsobí harmonicky a jedinečný prvok priťahuje pozornosť.

okno opreté o stenu

Otvorený priestor jemne a decentne rozdeľte pomocou jednoduchého okenného dielu.

okno v interiéri

Okno je umiestnené v hornej polovici a a pomáha udržať vzdušnú atmosféru interiéru a zároveň vytvára priestor zaujímavejší.

Dúfam, že vás tieto nápady na využitie starých okien a dverí inšpirovali a budú vás motivovať.  Opäť pripomínam, že nápadov je neúrekom a fantázii sa medze nekladú.

Pokiaľ vás článok inšpiroval, nabudúce sa spoločne pozrieme na ďalšie nápady využitia, tento krát v exteriéri.

Natália, Slovaktual

 

Zdroje: www.topdreamer.com, www.frugal-interior-design.com

Uverejnené: 17.11.2015

Ďalšie články