Články Späť na všetky novinky

Ako zazimovať nedokončenú stavbu?

Ako zazimovať nedokončenú stavbu?

Staviate a nestihnete stavbu pred zimou dokončiť? Zaistite ju nielen pred zlodejmi, ale aj proti škodám, ktoré na vašej stavbe môže napáchať zimné počasie.

Aj napriek moderným technológiám a pokroku v stavebných materiáloch a postupoch predstavujú mráz, sneh a vlhkosť pre väčšinu nedokončených stavieb riziko. Praktický prehľad ako na zazimovanie stavby nájdete v našom článku.

Drevostavba alebo murovaná stavba znášajú zimu rozdielne

To, ako vaša nedokončená stavba prežije zimu, ovplyvňuje technológia výstavby. Teda použité stavebné materiály a spôsob ich vzájomného spojenia. Technológiu suchej výstavby používajú niektorí výrobcovia montovaných drevostavieb. Pri takejto výstavbe sú mokré procesy minimálne, stavba prebieha tzv. suchou cestou a vybrané práce tak môžu pokračovať aj v zime. Ani drevostavby sa ale bez množstva mokrých postupov v určitej fáze výstavby nezaobídu.

Všetky murované stavby prebiehajú tzv. mokrou cestou výstavby. Už z názvu je zrejmé, že najväčší problém pre nedokončenú stavbu predstavuje práve voda a pokles vonkajších teplôt pod bod mrazu. Pred snehom, dažďom a mrazom potrebujete svoju stavbu chrániť a stavebné práce zastaviť.


Dodávateľsky alebo svojpomocne?

V zásade môžete akúkoľvek stavbu postaviť tzv. „na kľúč“ (plne dodávateľsky), svojpomocne alebo kombináciou dodávateľských a vlastných prác. Každý spôsob výstavby má svoje výhody a riziká. Jedným z veľkých a častých problémov je zodpovednosť za prípadné škody, ktoré by zlé zazimovanie mohlo spôsobiť.

Aj v prípade dodávateľského spôsobu výstavby si postrážte, že je vaša nedokončená stavba dodávateľom dostatočne zaistená proti vplyvom zimného počasia. Ani nemusíte byť stavebný odborník, keď sa vám „niečo nezdá“, upozornite dodávateľa, pýtajte sa a trvajte na náprave. Sneh a vlhkosť na miestach krovu alebo nosnej konštrukcie domu môžu v budúcnosti priniesť veľké starosti.


Stavebné materiály v zime

Bežné stavebné práce je najlepšie vykonávať pri teplotách nad 5 °C. Existujú síce moderné materiály, ktoré umožňujú niektoré mokré procesy vykonávať aj v miernych mrazoch, ale všeobecne kritická a hraničná je pre stavebníkov teplota pod -5 °C.

Betón, murovanie a mráz

Ani betón, ani murovacia malta nie sú na prácu v mrazoch vhodné. Aj keď existujú zimné varianty, riziká predstavuje aj prípadná vlhkosť, sneh alebo dážď. Navyše spojovacie materiály, ale aj tehly a ostatný stavebný materiál by mali byť pri práci suché.

Penetrácia, nátery a farby

Týmto materiálom a prácam zima tiež nesvedčí. Či už ide o syntetické náterové hmoty, laky na vodnej báze, fasádne alebo interiérové farby, či penetráciu a impregnáciu muriva alebo dreva. Všetky tieto materiály fungujú ideálne pri teplotách nad 10 °C. Mráz ich nenávratne poškodí a materiály pri nízkych teplotách nemôžu správne fungovať.

Lepidlá

Pre svoje fungovanie potrebujú odparovanie vody alebo riaditeľ. Preto napríklad silikónové tmely, lepidlá na obklady alebo montážne peny fungujú najlepšie pri vyšších teplotách okolo 20 °C. Pokiaľ takéto teploty nedokážete zaistiť ani vo vnútri rozostavanej nehnuteľnosti, budete musieť ukončiť prácu aj vo vnútri stavby.

Inštalácia alebo výmena okien v zime

Montáž okien v zime je možná, pretože špeciálne montážne peny umožňujú pracovať až do teplôt -10 °C.

My odporúčame vykonávať práce pri teplotách nad 5 °C. Len tak sa môžete spoľahnúť na skutočne kvalitné osadenie okien a ich utesnenie v stavebných otvoroch. Mráz a nízke teploty majú negatívny vplyv na rýchlosť tuhnutia peny a tiež montážne pásky v mraze nemusia priľnúť dokonale.

Pri novostavbách navyše nemusíte mať možnosť vykúriť vnútorný priestor domu. Ten v prípade výmeny okien pri hotovej obývanej stavbe významne zlepšuje teplotu prostredia na vykonanie prác. Samotná výmena jedného okna obvykle zaberie sotva hodinu až dve.

Skrátka a dobre, keď chcete okná inštalovať v zime, potom iba za priaznivého zimného počasia, kedy neprší, nesneží a teploty počas montáže neklesnú pod 5°C.

Nechajte si naceniť okná výhodne v zime

Ako zazimovať nedokončenú stavbu

Spôsob ochrany sa bude líšiť podľa stupňa rozostavanosti a dokončenia čiastkových prác na stavbe. Pokiaľ je vaša stavba už pod strechou, alebo máte dokonca urobené rozvody vo vnútri stavby, potrebuje ju chrániť inak, než keď máte na pozemku len odkrytú nezastrešenú konštrukciu domu či základovú dosku.

  • Izolujte, vypustite alebo zaistite temperovanie už vybudovaných rozvodov vody.
  • Zaistite ochranu základných nosných konštrukcií stien a stropov. Najlepšie je stihnúť stavbu pred príchodom zimy zastrešiť. V opačnom prípade musíte konštrukciu zakryť tak, aby do stavby nesnežilo a nepršalo. O niečo nákladnejším variantom zaistenia stavby bez strechy je vybudovanie provizórneho krovu.
  • Zakryte tiež stavebné otvory a celú stavbu uzavrite. Nepotrebujete ju dokonale utesniť, ale zabrániť prenikaniu snehu a dažďa dovnútra stavby.

Ak ste nestihli osadiť okná, potom otvory pre okná a dvere uzavrite jednoduchými drevenými rámami s fóliou.

  • Aj základová doska si zaslúži ochranu. Zakryte ju fóliou a zabráňte tak dlhodobému pôsobeniu vody a vlhkosti.
  • Pokiaľ je stavba pod strechou, alebo aj len provizórne zakrytá, nezabudnite na správny odvod zrážkovej vody. Aby vám voda netiekla po obvodových stenách a nehromadila sa pri základoch domu.
  • Stavebné materiály, vrátane spojív, náterov a farieb, skladujte v teple a suchu. Materiály, ktoré musíte nechať vonku, zakryte a zaistite proti vlhkosti od zeme aj zvonku.
  • Pokiaľ je stavba v pokročilejšej fáze výstavby, inštalujte aspoň základné zabezpečovacie prvky proti krádežiam.
  • Určite bežte počas zimy svoju stavbu niekoľkokrát skontrolovať. Alebo poproste najbližších susedov, aby vám na stavbu dohliadli.

Poistenie nedokončenej stavby
Poistenie nehnuteľnosti a domácnosti chráni dokončené nehnuteľnosti: byty, rodinné domy a rekreačné objekty. Existuje aj poistenie, ktoré kryje škody na rozostavanej nehnuteľnosti.

Keď máte na svojom pozemku stavbu v pokročilejšej fáze výstavby, a napríklad aj stavebné stroje a materiál, chráňte ju poistením. Na čo sa takéto poistenie vzťahuje a ako funguje si prečítajte v našom článku o poistení rozostavanej stavby.


 

Uverejnené: 14.11.2023

Ďalšie články