Články Späť na všetky novinky

Máte nové vchodové dvere? Ktoré z doplnkov vám chýbajú?

Máte nové vchodové dvere? Ktoré z doplnkov vám chýbajú?

Reprezentujú a chránia, z priedomia dokážu vytvoriť elegantný, pôvabný i extravagantný priestor. Nielen vchodové dvere, ale aj doplnky k nim sú tvorcom celkového dojmu okolia vchodu a zástupcom pri plnení nárokov bezpečnosti a funkčnosti. Aké doplnky sa hodia k vašim novým vstupným dverám?

 Vchodové dvere predstavujú spojenie precíznej výroby, kvalitných materiálov, tepelnoizolačných vlastností a pôsobivého dizajnu. Tieto vlastnosti sú charakteristické aj pre doplnky, ktoré sa nachádzajú v ich tesnej blízkosti alebo sú priamo ich segmentom. Kedy sú komfortom a kedy neodmysliteľnou súčasťou bývania?

Časom zistíte, že strieška nad vchodové dvere je nutnosť

Nie je pravidlom, že prístrešok nad vchodové dvere je automatickou súčasťou rodinných domov, bytových obzvlášť. Aj preto existujú rôznorodé praktické a zároveň estetické riešenia, ktoré poskytujú účinnú ochranu vstupným dverám i osobám, ktoré sa pod nimi práve nachádzajú (napríklad počas odomykania dverí pri nepriaznivom počasí).

Funkčnosť je prvoradá, avšak nezabúdajte na to, že prístrešky nad vchodové dvere by mali spĺňať aj reprezentatívnu funkciu. V opačnom prípade by mohli narušiť inak atraktívny vizuál exteriéru. Zachovajte štýlovú jednotu – vchodové dvere a prístrešky by mali po dizajnovej stránke korešpondovať. Našťastie, sortiment v tomto smere prináša viacero možností pre milovníkov klasiky, nevšednosti i minimalizmu.

Strieška nad vchodové dvere z mliečneho skla

Drevené striešky nad vchodové dvere alebo radšej tie z kovu?

Materiál je skôr otázkou osobných preferencií. Určité atribúty výberu však má zmysel neopomenúť:

  • Odolnosť konštrukcie – premietne sa do jej životnosti a vplyv bude mať aj na samotný vzhľad. Je vítané, ak disponuje vlastnosťou bezúdržbovosti a dokáže odolávať vysokým teplotným rozdielom či UV žiareniu (prístrešky nad vchodové dvere z dreva preto nie sú vždy jasným favoritom, avšak kvalitné ochranné nátery vedia podať pomocnú ruku, akurát s nutnosťou starostlivosti).
  • Primeraná veľkosť – rozmery zavážia jednak pri funkčnosti, a jednak pri vizuálnom výsledku. Je dôležité prehodnotiť viaceré alternatívy a do úvahy brať aj to, čo všetko sa v okolí vchodových dverí nachádza (fasáda/obklad stien, typ osvetlenia, exteriérové doplnky, ako kvetináče a pod.). Trh ponúka malé aj XXL varianty.
  • Typ a svetelnosť – treba počítať s tým, že strieška nad vchodové dvere z dreva bude prepúšťať menej svetla, ako napríklad samonosná hliníková konštrukcia s polykarbonátom. Tu potom výber závisí aj od toho, aké sú celkové svetelné podmienky v okolí budovy a na akú svetovú stranu je vchod orientovaný. Prístrešok môže byť rovný, oblúkový, predĺžený, s bočným prekrytím, zástenou a pod.

Či už ide o moderné striešky nad vchodové dvere, dizajnové pergoly, alebo v tradičnom štýle ladené drevené prístrešky nad vchodové dvere, jednoznačne platí, že predlžujú životnosť vchodových dverí a od neduhov počasia chránia aj ich okolitý priestor.

 

Svetlo nad vchodové dvere – pohodlie aj bezpečie

Exteriérové osvetlenie dokáže ponúknuť oveľa viac ako len samotné svetlo pri odomykaní dverí. Vonkajšie lampy umiestnené pri vchode spadajú do kategórie centrálneho osvetlenia a dokážu prispieť k vyššej bezpečnosti vášho bývania.

V tejto oblasti sú nápomocné svietidlá s pohybovým senzorom, ktoré sa aktivujú pri detekcii pohybu a môžu tak upozorniť na neželaných návštevníkov. V prvom rade však slúžia pre váš komfort a bezproblémovú orientáciu v tme. V istej miere sú tiež šetrnejšie k nákladom za energie.

Ak ste vaše vchodové dvere vyberali naozaj precízne, bola by škoda ich osvetleniu nevenovať pozornosť. Spoločne totiž môžu urobiť vchod do domu ešte efektnejší. Napríklad, umiestnením svietidiel na stenu z ľavej aj pravej strany dverí.

Príjemnú atmosféru navodia svetlá s horným a dolným rozptylom. Overenou klasikou aj naďalej zostávajú stropné svietidlá. Mosadzné lucerny alebo prisadené bodové svietidlá – štýl je síce záležitosťou osobitého vkusu, no pri výbere nezabúdajte, že majú mať hodnotu IP krytia minimálne 44.

 

Kukátko verzus kamera na vchodové dvere

Priezor na dverách nachádzal využitie predovšetkým v bytových domoch. Zámerne sme použili minulý čas, keďže dverové kukátko sa v súčasnosti stáva bežným komponentom vchodových dverí novostavieb a rekonštruovaných rodinných domov. Ide však o jeho inovatívnu verziu, digitálne kukátko. V oboch prípadoch je hlavným účelom monitorovanie priestoru pred vašimi dverami. V tom druhom vás poteší i množstvo ďalších funkcií.

Zhotovenie fotografie, krátky videozáznam pri stlačení zvončeka, pohybový senzor, nočné videnie, monitorovanie cez smartfón, alarm – áno, priezor na dvere môže fungovať aj ako bezpečnostný systém. Niektoré typy sú nenápadné a vyzerajú ako klasické panoramatické kukátko, iné, vyššie a prémiové rady, spoľahlivo zaznamenajú každú osobu pred dverami a vedia sa postarať o „evidenciu návštevníkov“.

Digitálne kukátko pre vchodové dvere

Na rozdiel od prístreškov a osvetlenia predstavuje kukátko na dvere s kamerou skôr luxusnú záležitosť. Pre niektoré domácnosti je však takáto forma diskrétnosti a ochrany nevyhnutnosťou. Dobrou správou pre milovníkov dizajnu je, že nielen technologická úroveň je vycibrená. Na atraktivite vašich vchodových dverí tak neubudne.

Aj domové číslice majú potenciál byť zaujímavým doplnkom

Označenie domu súpisným číslom nemusí byť iba povinnosťou vyplývajúcou zo zákona. Oplatí sa nad ním premýšľať aj ako nad doplnkom – vďaka rozmanitým materiálovým prevedeniam, tvarovým a rozmerovým vyhotoveniam či možnostiam farebnej a povrchovej úpravy je ďalším dizajnovým hráčom na poli priedomia alebo jeho exteriérového okolia. Dnes si totiž môžete číslo domu personalizovať.

Špeciálnu kategóriu tvoria moderné domové čísla s osvetlením. Predávajú sa v rôznych vyhotoveniach, napríklad so zabudovaným LED svietidlom, ktoré osvetľuje tabuľku čísla domu, alebo solárne so „súmrakovým spínačom“. V poslednom prípade ide o úsporné riešenie s nulovými nákladmi na energiu a súčasne so zaujímavým vizuálom.

Vítajú a prispievajú k udržiavaniu poriadku

Rohožky môžu byť praktické, atraktívne a originálne zároveň. Hoci je ich hlavnou úlohou zamedziť noseniu nečistôt do interiéru, práve samotný vzhľad vás každodenne víta pri príchode domov. Má preto zmysel dbať na ich výber. Jednofarebné, s motívmi, vzormi, nápismi či dokonca vlastnými návrhmi – nepochybne nájdete svojho favorita pred vchodové dvere.

vtipná rohožka pred vstupné dvere

Rozhodnutie o víťazovi nezabudnite podriadiť materiálu. Pamätajte, že vonkajšie rohožky musia byť odolné voči hrubým nečistotám. Zároveň musia odolať poveternostným podmienkam a vplyvom počasia. Vsaďte napríklad na gumové alebo „kefové“ rohože, ktoré najmä v sychravých mesiacoch odolávajú plesniveniu. Ak to váš vstup do domu umožňuje, pokojne si zaobstarajte rohožky dve. Druhý variant, ktorý dočistí vašu obuv, môže byť napríklad z polypropylénu, juty, bambusu či kokosových vlákien. O dizajn nebudete ukrátení ani v jednom prípade.

S dekorovaním pomôžu kvetináče pred vchodové dvere

Niektoré sviatky sú skvelou príležitosťou na vytvorenie špecifickej atmosféry ako v interiéri, tak v exteriéri. K obľúbeným patrí najmä vianočná výzdoba pred vchodové dvere.

Vchod do domu však môže príjemnou atmosférou oplývať nepretržite. Stačí zvoliť správne doplnky. Kvetináče a dizajnové nádoby na okrasné rastliny sú skvelým príkladom toho, ako si počas celého roka udržať okolie vchodových dverí esteticky príťažlivé.

Vôké vchodové dvere a kvetináče

Vysoké, podlhovasté, z oboch strán dverí alebo umiestnené na jednej strane, napríklad v dvoch rôznych výškových prevedeniach – predsa len môžete popustiť fantáziu o niečo viac ako pri voľbe vchodových dverí. V kombinácii trvalo zelených drevín alebo kvitnúcich rastlín jednoduchým spôsobom dosiahnete výsledok, ktorý definuje vás a zároveň podčiarkuje samotný vzhľad vášho domu.

Vchodové dvere SLOVAKTUAL s mliečnym sklom, s e-key prístupom a   dekorácia s kvetináčmi a drevinami

Príslušenstvo k vchodovým dverám neplní len dekoračnú funkciu. Je tiež ochrancom súkromia a vybavenia bývania, ktorému zároveň predlžuje životnosť. Preto k jeho výberu nezabudnite pristupovať s rozumom a s citom pre nadčasovosť.

Uverejnené: 28.1.2022

Ďalšie články