Články Späť na všetky novinky

Protipeľové siete do okien: Účinná pomoc pri peľovej alergii

Protipeľové siete do okien: Účinná pomoc pri peľovej alergii

Na Slovensku trpí sennou nádchou približne tretina populácie. A počet ľudí, ktorých trápi nejaká forma alergie stále rastie. Lekári a odborníci z EAACI odhadujú, že v roku 2025 bude v Európe alergiou postihnutý každý druhý človek v EÚ.

Zamerajme sa na siete do okien, ktoré vám v peľovej sezóne pomôžu lepšie sa chrániť a obmedziť spúšťače alergických problémov. Ide vlastne o siete proti hmyzu, ktoré zároveň minimalizujú prienik peľu a prachu z vonkajšieho prostredia do vašej domácnosti alebo kancelárie.

Ako sa správať v peľovej sezóne

Vyhnúť sa úplne peľu alebo prachu nie je možné. Svojim správaním ale môžete kontakt s nimi výrazne obmedziť a zlepšiť kvalitu života.

  • Po pobyte vonku si opláchnite tvár, môžete sa osprchovať a umyť si vlasy, peľ a prach zachytený vo vlasoch vás môže dráždiť.
  • Nechoďte na prechádzky, keď je suché a veterné počasie. Sucho a vietor zvyšujú koncentráciu peľu v ovzduší.
  • Vonku noste čiapku a okuliare. Po príchode domov nechajte vonkajšie oblečenie mimo obytných priestorov, najlepšie ho rovno vyperte.
  • Počas jazdy autom majte zatvorené okná. Nezabúdajte na pravidelnú výmenu peľového filtra.
  • Nesušte vypranú bielizeň vonku.
  • Koste okolo domu pravidelne trávu, aby nemohla dorásť do svojej plnej zrelosti.
  • Pokiaľ je to možné, vyhnite sa kontaktu so psami a mačkami. Srsť je zdrojom peľu, ktorý sa v nej zachytí.
  • Častejšie upratovanie nikoho nepoteší, ale je tiež dôležité.
  • Vetrajte buď v noci, alebo skoro ráno, kedy je peľu v ovzduší najmenej.
  • Do svojej domácnosti môžete zaobstarať čističku vzduchu.
  • Nezabúdajte udržiavať v čistote filtre vzduchotechniky a rekuperácie.
  • Doplňte vaše okná a dvere sieťami proti hmyzu a peľu. Podľa zvoleného materiálu chránia nielen pred vletením nepríjemného hmyzu cez okno, ale dokážu zachytiť aj jemné častice peľu alebo prachu.

Protipeľové siete do okien a dverí

Na trhu nájdete niekoľko rôznych riešení okenných sietí, ktoré sa odlišujú z hľadiska kvality, praktickosti, trvácnosti a samozrejme aj vstupnou investíciou.

Sieťovina sa môže líšiť materiálom, hrúbkou a farbou vlákien, hustotou a veľkosťou ôk.

To všetko má vplyv na ich pevnosť a odolnosť, priehľadnosť, priepustnosť slnečných lúčov a UV žiarenia, ako aj priepustnosť peľových a prachových častíc.

Siete sú najčastejšie vyrobené z plastu alebo z poplastovaného skleného vlákna a rôznych tkanín (niekedy ich výrobcovia označujú ako mikrotextílie alebo microfleece).

Kvalitnejšie siete sú vyrobené z hliníka, nerezu alebo sklolaminátu. Ten vydrží dlhšie ako klasické PVC siete. Je odolnejší voči poveternostným vplyvom, mrazu, UV žiareniu aj domácim miláčikom a má aj väčšiu farebnú stálosť.

Na čo si dať pozor pri výbere vhodnej siete proti peľu

Hustejšia sieťovina prepúšťa nielen menej peľových častíc, ale aj menej slnečných lúčov.

Bežné a kvalitné sieťky proti hmyzu sú vyrobené zo sklených vlákien potiahnutých plastom. Hrúbka vlákna sa pohybuje okolo 0,28 mm a veľkosť oka je cca 1,65 × 1,5 mm. Na jednej strane taká sieťovina prepustí až 68 % svetla, dokáže ale zastaviť len hmyz a častice s priemerom väčším ako 1,5 mm.

Pokiaľ chcete zabrániť priechodu menších častíc do domácnosti, potrebujete hustejšiu sieťovinu. Napríklad Termoscreen s veľkosťou oka 1,3 × 1,2 mm zachytí aj častice menších rozmerov.

Ešte lepšiu ochranu proti peľu aj roztočom vám poskytnú plisované siete do okien.

Novinkou na trhu okenných sietí sú siete s nanovláknovou membránou, napríklad RESPILON AIR®. Tá vytvára bariéru nielen pre hmyz, roztoče a peľ, ale aj pre prach, smog, výfukové plyny, mikroorganizmy a baktérie. Dokáže zastaviť častice až do veľkosti 1,5 µm.

Protipeľové siete na mieru

Sieťky na mieru, priamo od dodávateľa okien a dverí  je najpohodlnejšie a najspoľahlivejšie riešenie.

Predajca okien zabezpečí správne zadanie do výroby. Buď priamo na základe rozmerov vyrábaných okien alebo bezprostredne po ich namontovaní a zameraní.

Najčastejšie sa u dodávateľov stretnete s ponukou sietí v pevnom ráme, ktoré sú medzi zákazníkmi najobľúbenejšie. K dispozícii sú rôzne materiály a farebné možnosti vyhotovenia ako samotnej sieťoviny, tak rámov (plast, hliník, nerez). Siete môžete doplniť štetinovým tesnením, zvoliť spevnené nerezové rohy alebo membránu z nanovlákien.

Pevné siete uchytíte na rám okna pomocou otočných, vsadených alebo pružinových úchytov. Aj pri týchto sieťach si dávajte pozor na správne zameranie, pokiaľ budete siete objednávať sami cez internet. Výroba siete v zlej veľkosti sa zbytočne predraží, radšej zverte zameranie a inštaláciu odborníkom.

Okrem sietí v pevnom ráme môžete pre svoje okná a dvere zvoliť aj pántové otváravé, rolovacie, posuvné alebo plisované siete. Ich zameranie a montáž odporúčame vždy zveriť odborníkom. Viac o jednotlivých typoch sietí a pre aké okná a dvere sa hodia si prečítajte v našom článku: Siete proti hmyzu do okien.

Protipeľové siete ako polotovar

Predávajú sa ako set samotnej siete a pomôcok na inštaláciu. Sieťku obvykle nasadíte na okno s pomocou samolepiacej pásky so suchým zipsom alebo s pomocou magnetov. Nevýhodou je, že suchý zips sa skrátka časom opotrebuje a magnety, najmä v prípade dverí, vám nezaručia stopercentné uzavretie a ochranu dverí.

Protipeľové siete svojpomocne

Ak ste zruční domáci majstri, siete do okien si môžete vyrobiť a nainštalovať sami. Satčí nakúpiť vhodnú sieťovinu. Dávajte ale pozor na to, nech pri laickej inštalácii okno nepoškodíte. Neodborný zásah do rámu okna alebo krídla okna môže mať negatívny vplyv na jeho funkčné vlastnosti a záruku. Musíte tiež zamerať požadovanú veľkosť sietí a správne spočítať potrebné množstvo materiálu.

Montáž môžete vykonať napríklad s využitím suchého zipsu alebo s pomocou obojstrannej lepiacej pásky. Nevýhodou niektorých spôsobov inštalácie je trvalý zásah do rámu okna, pri ktorom nemôžete sieť jednoducho dočasne alebo natrvalo odstrániť.

Praktické tipy na záver

Manipulácia: Nad výberom správnej siete premýšľajte už pri výbere okien a dverí. Vplyv na výber má napríklad zvolená tieniaca technika, rôzne obmedzenia v rozmeroch, spôsobe uchytenia alebo potreba prístupu cez okno napríklad ku kvetom na vonkajšom parapete.

Výhľad: Na priehľadnosť cez sieťku má okrem hustoty vplyv aj jej farba. Tmavé alebo šedé výplne ponúkajú najlepší priehľad, naopak cez biele siete vidíte slabšie.

Ochrana pred peľom: Žiadny typ siete nikdy nenahradí peľový filter alebo lekársku starostlivosť a neposkytne vám úplnú ochranu pred peľovou alergiou. Podľa zvoleného materiálu, jeho hustoty a technologických parametrov zachytia siete väčšiu alebo menšiu časť škodlivých častíc a znížia riziko alergických reakcií.

V súčasnosti najlepšiu ochranu proti peľu predstavujú siete s membránou z nanovlákien.

Údržba: Všetky odnímateľné siete odporúčame na zimu schovať. Predĺžite tým ich životnosť. Pevné siete v ráme a posuvné siete skladujte naležato. Zabránite tak ich deformácii. Siete proti hmyzu a peľu je potrebné čas od času vysať a vysprchovať. Preto pri výbere dbajte nielen na hustotu sieťoviny, ale aj na jej pevnosť a odolnosť pri manipulácii.

Viac tipov na blogu

Uverejnené: 31.5.2023

Ďalšie články