Články Späť na všetky novinky

Riešite posuvné dvere na terasu? Porovnali sme HS portál a PSK dvere.

Riešite posuvné dvere na terasu? Porovnali sme HS portál a PSK dvere.

Posuvné dvere pri otváraní nezasahujú do vnútorného priestoru, ako keď otvárate klasické balkónové dvere. Viete ale, kedy zvoliť zdvižno-posuvné dvere a kedy sú rozumnejšou voľbou sklopno-posuvné dvere?

1. Zdvižno-posuvné dvere (HS portál)

Ako samotný názov napovedá, pri otváraní dverí najskôr otočením kľučky smerom dolu mierne nadvihnete pohyblivé krídlo. Tým sa posuvné krídlo odbrzdí a môžete ho ľahko posunúť.

Posuvné krídlo sa pohybuje po vlastnej koľajnici v zapustenom prahu. Koľajnica vedie posuvné krídlo popred pevné krídlo portálu (hovorovo „fix“). Ovládanie je jednoduché a pohodlné. A to aj napriek väčšej váhe posuvného krídla s ťažkým trojsklom. Úplným odsunutím krídla získate široký a bezbariérový prechod von, na čerstvý vzduch.

Existuje niekoľko rôznych variantov, ako si môžete HS portál vyskladať, vrátane rohových riešení. Jednoduchý HS portál je najčastejšie tvorený jedným posuvným dverným krídlom a jedným pevným krídlom. Môžete tiež zvoliť dve posuvné krídla, ktoré sa odsúvajú do strán. Možností je niekoľko.

HS portál

Akokoľvek sa rozhodnete, pomocou zdvižno-posuvných dverí získate viac denného svetla a voľnosť pohybu v prepojenom priestore.

HS portály sú ideálne pre novostavby rodinných domov, ale aj pre komerčné priestory. Vzhľadom na väčšiu stavebnú hĺbku portálu a nutnosť zapustenia prahu pod úroveň podlahy nie sú zdvižno-posuvné dvere celkom vhodné pri rekonštrukcii bytov. Ale možné to je.

Posuvné dvere z bytu na terasu HS portály Slovaktual

Vo videu môžete vidieť hliníkový HS portál s bezrámovým zasklením fixného krídla (HST 77SL). HS portál je doplnený o balkónové dvere W72. Ďalej je vo videu HS portál s trojkoľajnicou, kde sa dve posuvné krídla odsúvajú pred jedno fixné okno.

Aké sú výhody HS portálov?

  • Prechod na terasu je bezbariérový, bez prekážok v podlahe.
  • Môžete ich využiť ako veľkorozmerné presklené plochy s ťažšími izolačnými sklami. Získate viac svetla a rozsiahle výhľady.
  • Posuvné krídlo dverí zastavíte kdekoľvek na koľajnici a pevne zakotvíte otočením kľučky smerom nahor. Tým si vytvoríte priechodný priestor presne podľa momentálnej potreby.
  • Môžete zvoliť kombináciu „kľučka dnu – madlo von“, ale tiež „kľučka dnu – kľučka von“.
  • HS portál je možné zamykať na kľúč, a to buď len zvnútra alebo z oboch strán.
  • Manipulácia s posuvným krídlom HS portálu je veľmi komfortná, zvládnu to aj deti.
  • Jednoduchý a spoľahlivý mechanizmus „zdvihnúť krídlo – posunúť krídlo po koľajnici – spustiť krídlo“ je odolný voči nesprávnej manipulácii. Na rozdiel od PSK dverí s citlivejším a menej odolným posuvným mechanizmom, obzvlášť v prípade ťažšieho krídla.
  • Fixné (nepohyblivé) krídlo HS portálu je dostupné aj v elegantnom bezrámovom vyhotovení, takže získate ešte viac denného svetla a optickej čistoty.
  • HS portál je možné doplniť aj o motorické ovládanie s diaľkovým ovládaním.

Na zamyslenie: O čo viac denného svetla sa vám podarí získať cez veľké okná s čo najsubtílnejším rámom a vhodnými sklami, o to neskôr musíte podvečer začať svietiť. Každých pár minút, ktoré takto získate navyše, vám šetrí peniaze vyhodené za rovnaký čas umelého osvetlenia. Za rok ušetríte desiatky až stovky hodín. A to už stojí za premyslenie.

Nevýhody HS portálov

  • V prípade rekonštrukcií môže byť nevýhodou väčšia stavebná hĺbka portálu (od 178 až 207 mm) aj nutnosť zapustenia portálu do podlahy. Stavebná hĺbka zdvižno-posuvných dverí je viac než dvojnásobne väčšia ako pri sklopno-posuvných dverách. Preto sú HS portály ideálne pre novostavby, kde môžete stavebný otvor pripraviť podľa požiadaviek.
  • Zdvižno-posuvné dvere nie je možné otvoriť na vetračku ako okná alebo sklopno-posuvné dvere (PSK). Krídlo dverí síce môžete odsunúť len na pár centimetrov, kľučkou zafixovať v tejto polohe a vetrať takto, to však nemusí byť dostatočná bariéra pre mačky alebo hlodavce. Riešením sú vetracie mriežky alebo iné spôsoby vetrania. Pomôcť môže kvalitná plisovaná sieťka proti hmyzu odolná aj voči domácim miláčikom.
  • Súčasťou HS portálu môžu okrem posuvných krídiel a fixného zasklenia aj klasické balkónové dvere. To pomôže vyriešiť otázku vetrania.
  • Vyššia cena v porovnaní so sklopno-posuvnými dverami.

Náš tip: Veľké a ťažké posuvné krídlo HS portálu je jednoduché na ovládanie a ľahko naberie vyššiu rýchlosť. Odporúčame preto doplniť krídlo o obmedzovač rýchlosti (tlmič), ktorý rozbehnuté krídlo bezpečne pribrzdí tesne pred dorazom k rámu.

2. Sklopno-posuvné dvere (PSK portál)

Podobne ako zdvižno-posuvné dvere, aj sklopno-posuvné dvere umožňujú otváranie dverí posunom do strany. Tento systém funguje tak, že krídlo dverí posúvate súbežne s rámom popred pevnú presklenú časť s tzv. núteným odskokom.

Plisovaná sieťka proti hmyzu na posuvné dvere PSK

Krídlo dverí je nutné najskôr odklopiť od rámu dverí smerom k sebe a následne posunúť do strany po bočnej vodiacej koľajnici. Táto koľajnica je namontovaná na ráme, ktorý je spoločný pre dvere aj nepohyblivú časť. Aj tieto dvere ovládate pomocou jednej veľkej kľučky.

Krídlo dverí je možné otvoriť do vetracej polohy, tzv. na vetračku, rovnako ako klasické okná.

PSK posuvné dvere Slovaktual

V čom sa PSK dvere líšia od zdvižno-posuvných dverí a v čom sú si podobné?

  • Nevýhodou je nutnosť prekračovať okenný rám (cca 7 cm), pretože sklopno-posuvné dvere nemajú bezbariérový prah ako HS portál.
  • Na rozdiel od zdvižno-posuvných dverí, tento typ dverí umožňuje vyklopenie do vetracej polohy bez odsunutia krídla.
  • Sklopno-posuvné dvere nie je možné vyrobiť v tak veľkých rozmeroch, ako zdvižno-posuvné dvere.
  • Nie je možné vyrobiť fixné krídlo v bezrámovej verzii ako pri HS portáli.
  • Rovnako ako HS portál šetrí miesto, pretože nemusíte otvárať jedno alebo dve krídla dverí do priestoru.
  • Kovanie a posuvný mechanizmus sú citlivejšie na správne ovládanie, než v prípade HS portálu. Preto riziko a miera poruchovosti môže byť vyššia, obzvlášť pri väčších rozmeroch PSK dverí s ťažkým izolačným trojsklom.
  • Z vonkajšej strany je možné osadiť madielko, a vtedy nie je možné otvárať a zatvárať dvere zvonku. Navyše, pri nesprávne nastavenom kovaní je riziko, že sa z vonku zabuchnete.
  • Pri použití širšieho profilu krídla je možné zvoliť aj obojstrannú kľučku. aby bolo možné dvere ovládať aj zvonku.
  • Nie je možné zafixovať dvere v ľubovoľnej polohe na koľajnici ako v prípade zdvižno-posuvných dverí.
  • Je ideálnym riešením pri rekonštrukciách bytov vďaka menšej požadovanej stavebnej hĺbke. Stavebná hĺbka PSK dverí je rovnaká ako stavebná hĺbka okien.
  • Cena PSK dverí je nižšia ako cena HS portálu.

Sklopno-posuvné dvere SLOVAKTUAL majú stavebnú hĺbku 76 mm, prípadne 85 mm.

 

Zdvižno-posuvné dvere SLOVAKTUAL sú dostupné so stavebnou hĺbkou 178 mm, 179 mm, 202 mm a 207 mm.

V prípade HS portálu s trojkoľajnicou, kedy dve posuvné krídla odsúvate popred jedno fixné okno, je stavbná hĺbka dokonca až 279 mm.

Sieťky proti hmyzu pre posuvné dvere

Pre oba varianty posuvných dverí nezabudnite na kvalitné sieťky proti hmyzu. V samostatnom prehľade nájdete odporúčané sieťky pre zdvižno-posuvné dvere aj pre sklopno-posuvné dvere.

Cena HS portál vs. cena PSK dvere

Porovnali sme ceny oboch druhov posuvných dverí pri rovnakom vzorovom rozmere šírky 2600 a výšky 2400 mm. Vo všetkých prípadoch uvažujme s obojstranne bielou farbou.  Samozrejmosťou je izolačné trojsklo s teplým rámikom a Ug = 0,6 W/(m2K).

PVC PSK dvere

  • Plastové PSK dvere v bielej farbe v tomto rozmere môžete mať za ca. 1700 – 1800 eur.
  • Hliníkové PSK dvere biele za ca. 2800 eur.

ALU HS portál HST 77SL

  • Plastové HST (HS portál) v bielej farbe v tomto rozmere môžete mať za ca. 2700 – 2900 eur.
  • Hliníkové HST (HS portál) za ca. 5000 eur.

Ceny vášho portálu budú závisieť od vašich presných rozmerov, od zvoleného profilového systému, vybraného izolačného skla, preferovanej farby a podobne. Taktiež sa ceny menia v čase vzhľadom na  vývoj cien plastu a hliníka, resp. energií.

Takto si však môžete urobiť relatívne porovnanie, o čo sú drahšie zdvižno-posuvné dvere oproti sklopno-posuvným dverám.

Nezáväznú cenovú ponuku vám radi spracujú predajcovia v regiónoch alebo vyplňte stručný formulár:

Nezáväzná ponuka

Viac tipov na blogu

Uverejnené: 29.4.2023

Ďalšie články