Články Späť na všetky novinky

Balkónové dvere – veľký prehľad možností

Balkónové dvere – veľký prehľad možností

Keď sa povie „balkónové dvere“ alebo „balkónové okno“, každý si môže predstaviť niečo iné. Preto sme pripravili prehľad toho, čo naši zákazníci zvyknú nazývať balkónovými dverami.

Klasické balkónové dvere

Klasické balkónové dvere, ako ich väčšina z nás pozná z panelákových bytov, sú v podstate vysoké okná. Môžu byť jednokrídlové alebo dvojkrídlové.

Bežné balkónové dvere ovládate zvnútra okennou kľučkou a zvonku madielkom. Krídlo dverí je možné nakloniť do sklopnej vetracej polohy alebo ho otvoriť do priestoru.

Jednokrídlové balkónové dvere

Sú veľmi častou voľbou v bytoch a spravidla sú skombinované s oknom rovnakého profilu.

Balkónové dvere s oknom

Pri prechádzaní na balkón musíte prekročiť rám okna, čo znamená približne 6 až 8 cm – podľa typu okenného profilu.

Prechod cez balkónové dvere

Pokiaľ to dispozície bytu pri rekonštrukcii umožnia, rám balkónových dverí sa môže zapustiť čo najviac do podlahy. Zvonku vás limitujú odvodňovacie kanáliky, ktoré musia zostať nad úrovňou dlažby a zvnútra zase krídlo dverí, ktoré by sa pri otváraní nemalo trieť o podlahu.

Takýmto riešením môžete znížiť bariéru na približne 4 -5 cm:

Zapustenie balkónových dverí do podlahy

Balkónové dvere je možné vyrobiť aj s nízkym prahom, vtedy sa však zhoršia tepelno-izolačné vlastnosti a do bytov ich neodporúčame.

Dvojkrídlové balkónové dvere

Dvojkrídlové balkónové dvere môžu mať v strede nepraktický stĺpik. Vhodnejšie je vybrať variant so štulpom, kde po otvorení oboch krídel vznikne široký prechod na balkón či terasu.

Dvojkrídlové balkónové dvere otvorené

Štulpové dvere sú nazývané aj ako francúzske dvere, či francúzske okná.

dvojkrídlové balkónové dvere s mriežkou Slovaktual

 

V Slovaktuale sa vyrábajú plastové balkónové dvere z okenného systému PASIV  alebo OPTIM a hliníkové balkónové dvere W 77, W 72 alebo W 65.

Terasové dvere – balkónové dvere so zámkom

Terasové dvere sú takisto vyrobené z okenného profilu, avšak so širokým profilom krídla, aby bolo možné zmestiť do krídla cylindrickú vložku a uzamykať ich z oboch strán. Takéto dvere majú obojstrannú kľučku. Môžu mať okenné alebo dverné pánty.

V okenárskej branži sa síce nazývajú terasové dvere, ale používajú sa najčastejšie v pivniciach, bočných vstupoch do garáže alebo v záhradných domčekoch a často s terasou nemajú nič spoločné.

Podobne ako klasické balkónové dvere, aj terasovky môžu byť vyrobené s rámom po celom obvode, ktorý je nutné prekračovať. Môžete však zvoliť nízky bezbariérový prah, ale opäť – za cenu zhoršených izolačných vlastností:

Rez - Terasové dvere s nízkym prahom

Sklopno-posuvné dvere PSK

Sklopno-posuvné dvere (PSK) sú obľúbenou voľbou vždy, ak chceme rozumne využiť každý kúsok miesta alebo ak jednoducho musíme šetriť priestorom. Krídlo dverí sa neotvára smerom do izby, ale odsúva sa do strany.

Prepracovaný systém kovania umožňuje pohodlnú a hladkú manipuláciu len za pomoci kľučky. Tá môže byť štandardná alebo uzamykacia.

PSK posuvné dvere Slovaktual

Vetrať môžete buď štrbinovým vetraním alebo, podobne ako pri oknách, v sklopnej polohe krídla – tzv. „na vetračku“.

Vďaka malej stavebnej hĺbke sú sklopno-posuvné dvere ideálne v prípade rekonštrukcií. Napr. pri okennom profile OPTIM  je stavebná hĺbka len 76 mm.

Nevýhodu je opäť nutnosť prekračovať okenný rám, keďže sklopno-posuvné dvere nie je možné vyrobiť s bezbariérovým prahom.

Zdvižno-posuvné dvere HST (HS portál)

Najväčšími benefitmi zdvižno-posuvných dverí (HST) je bezbariérový prah a odsúvanie krídla dverí do strany. V porovnaní so sklopno-posuvnými dverami je možné vyrobiť zdvižno-posuvné dvere vo väčších rozmeroch a s ťažším izolačným sklom.

HS portál zdvižno-posuvné dvere

Otočením kľučky smerom dolu sa krídlo zdvižno-posuvných dverí mierne nadvihne a po koľajnici ho môžete odsunúť nabok. Kdekoľvek môžete krídlo zastaviť a v danej polohe ho zafixovať otočením kľučky smerom nahor.

Posuvné dvere majú najčastejšie zvnútra kľučku a zvonku madlo. Občas sa stretneme aj s požiadavkou na obojstrannú kľučku, či už s uzamykaním na kľúč alebo bez zámku.

Zdvižno-posuvné dvere HST otvorené

HST majú v porovnaní s PSK dverami väčšiu pohľadovú výšku, teda hrubšie rámy. Preto ak máte rovnaký stavebný otvor a osadíte do neho HST, získate menej svetla ako by ste získali cez PSK. Rámy HST sú širšie a sklo tým pádom menšie. Zdvižno-posuvné dvere odporúčame do stavebného otvoru, ktorý je široký aspoň 3 metre. To už vyzerá naozaj dobre.

HS portály sú ideálne pre novostavbu, kde je možné správne pripraviť stavebný otvor pre bezbariérový prah. Pri rekonštrukciách je limitom tiež stavebná hĺbka. U zdvižno-posuvných dverí je výrazne väčšia ako pri PSK dverách. Napríklad sklopno-posuvné dvere OPTIM majú stavebnú hĺbku 76 mm, ale pri zdvižno-posuvných dverách býva stavebná hĺbka 178 až 207 mm.

Na rozdiel od posuvných dverí PSK, nie je možné zdvižno-posuvné krídlo sklopiť do vetracej polohy.

Veľké a ťažké pohyblivé krídlo sa ovláda jednoducho a ľahko. O to ľahšie môže pri posúvaní nabrať vyššiu rýchlosť. Je preto vhodné namontovať aj obmedzovač rýchlosti (tlmič), ktorý rozbehnuté krídlo pribrzdí tesne pred dorazom k rámu.

Vo videu môžete vidieť ovládanie zdvižno-posuvných dverí s tlmičmi, bezrámové zasklenie, hliníkové balkónové dvere W 72 a nakoniec, trojkrídlové zdvižno-posuvné dvere:

Zhrňovacie dvere

Pre úplnosť musíme medzi balkónovými dverami spomenúť aj zhrňovacie dvere, aj keď Slovaktual ich zo svojho výrobného sortimentu vyradil. Zhrňovacie alebo tiež harmonikové dvere pozostávajú z niekoľkých krídel, ktoré sa pri úplnom otvorení poskladajú nabok. Vzhľadom na horšie izolačné vlastnosti sa používajú skôr v zimných záhradách.

Zhrňovacie dvere zvnútra

Zhrňovacie dvere zvonku

Balkónové dvere na mieru

Všetky typy balkónových dverí je možné vyrobiť ako z plastu, tak aj z hliníka. Slovaktual neyvrába okná ani dvere na sklad, ale vždy na základe presných požiadaviek zákazníka. Nielen čo sa týka presných rozmerov, ale tiež farieb a doplnkového vybavenia.

  • Plastové balkónové dvere môžu byť biele, laminované v dekóre dreva alebo s hliníkovým klipom.
  • Hliníkové balkónové dvere môžu byť v ľubovoľnej RAL farbe – v matnej alebo v lesklej úprave. K dispozícii sú aj luxusné štruktúrované farby.  Takisto môžu byť laminované v dekóre dreva.

Vybranej farbe môžete pripôsobiť farbu kľučky a madielka.

Pri veľkých presklených plochách odporúčame zvoliť bezpečnostné kalené sklo. Ak by náhodou došlo k jeho rozbitiu, napríklad pri naháňaní sa detí a pod, nevzniknú črepy s ostrými hranami, ale malé tupé kúsky skla.

Úroveň bezpečnosti balkónových dverí sa dá zvýšiť pomocou bezpečnostných prvkov.

Sieťky na balkónové dvere

Na každý typ klasických alebo posuvných balkónových dverí existujú rôzne riešenia sieťok proti hmyzu. Ideálne je, ak ich výber riešite spoločne s výberom okien a tienacej techniky.

Sieťka proti hmyzu na balkónové dvere

Dverná sieťka na balkónové dvere

Ďalšie detaily, ktoré vás o balkónových dverách zaujímajú a tiež vzorkovníky farieb, laminácií a kľučiek nájdete vo vzorkových predajniach našich zmluvných partnerov.

Prečítajte si tiež: Tienenie okien zabráni prehrievaniu interiérov

Vyžiadajte si cenu balkónových dverí

Uverejnené: 9.6.2020

Ďalšie články