Články Späť na všetky novinky

Vchodové dvere otvárané von. Aké sú výhody a nevýhody?

Vchodové dvere otvárané von. Aké sú výhody a nevýhody?

Na Slovensku sú zaužívané a najčastejšie vyrábané vchodové dvere s otváraním dovnútra. Vchodové dvere v rodinných domoch nemajú zákonom stanovený povinný smer otvárania. Takže pokiaľ je pre vás vhodnejšie otvárať dvere smerom von, je to možné.

Zhrnuli sme výhody a nevýhody von otváraných dverí s ohľadom na komfort bývania aj bezpečnosť. Skôr ako sa rozhodnete, dobre zvážte všetky za a proti.

von alebo dnu otvárané dvere

Čo treba brať do úvahy pri von otváraných vchodových dverách

Kvalitné vstupné dvere sa skladajú z uceleného systému viacerých prvkov, ktoré sú prispôsobené smeru otvárania dverí. Z technického hľadiska sa teda dvere otvárané dnu alebo von odlišujú systémom uchytenia krídla dverí k rámu (pánty dverí), ale tiež riešením prahu (ukážka na konci článku).

Z praktického pohľadu však vidíme rozdielov trochu viac. Sú situácie, ktoré môžu pri vašom výbere zavážiť. Čo poviete?

Získate viac priestoru vo vstupnej hale

Von otvárané dvere oceníte vtedy, ak máte príliš malú vstupnú halu, alebo ak vstupný priestor nie je dispozične vhodne riešený. Vtedy krídlo vchodových dverí otvoríte von a teda vám nijako nebude prekážať vo vnútri.

Už pri výbere nových dverí myslite na to, že po dokončení novostavby budete chcieť niekde umiestniť skriňu alebo vešiak na kabáty, úložný priestor na topánky alebo kreslo a pod.

Nedočkavé deti

Ak nestíhate obľúbenú rozprávku, alebo deti skrátka súrne potrebujú na záchod, natlačia sa nedočkavo ku dverám… Vtedy skrátka nie je priestor na otváranie dverí von : )

rodina sa vracia domov cez vchodové dvere

Riziko zranenia vašich hostí

Málokto predpokladá, že sa dvere otvoria smerom von. Preto ak takéto dvere otvoríte náhle a veľmi srdečne, môžu dať niekomu, kto ku vám prichádza, riadne po nose.

Riešením môžu byť celosklené dvere alebo dvere so svetlíkom, cez ktorý je možné všimnúť si osoby stojace za dverami alebo prichádzajúce k dverám.

Pretláčanie so psom

Máte alebo plánujete mať doma poriadnu dogu alebo iného veľkého psa? Ak sa rohožka pred dverami stane jeho obľúbeným miestom leňošenia, môže vám vychádzanie z domu zablokovať alebo ho môžete krídlom dverí poraniť.

Vchodové dvere otvárané von. Aké sú výhody a nevýhody?

Dažďová voda stekajúca po krídle dverí na podlahu

Dvere otvárané von pri otvorení v daždi zmoknú a po ich zatvorení voda z krídla môže stekať dovnútra miestnosti. Vchodové dvere preto odporúčame kombinovať so strieškou.

Zablokovanie dverí závejom snehu

Toto poznajú najmä ľudia na Kysuciach alebo v horských lokalitách. Ak nemáte vchodové dvere chránené dostatočne veľkým prístreškom a nebodaj sú na náveternej strane, potom sa vám v zimných mesiacoch môže stať, že jedného pekného rána dvere neotvoríte, alebo len veľmi ťažko. Ak celú noc vytrvalo snežilo, jednoducho ich zasype sneh. V našich podmienkach sa toto udeje zriedkakedy, ale stať sa môže.

Pánty von otváraných dverí sú vystavené vplyvom počasia

Von otvárané vstupné dvere majú pánty z vonkajšej strany. Tie sú tak vystavené vonkajším vplyvom a môžu horšie odolávať výkyvom teplôt. Dvere sa potom môžu horšie otvárať a zatvárať. Obzvlášť, ak sú v lete dvere vystavené páliacemu slnku a v zime silným mrazom.

Jednoduchšie pre zlodeja

Dvere otvárané von prípadný zlodej ľahšie vysadí z pántov. To sa ale dá vyriešiť celým radom účinných bezpečnostných prvkov.

Pokiaľ máte dvere so sklom alebo s vkladanou dvernou výplňou, skontrolujte si, že vám ich vyrobili so zasklievacími lištami z interiérovej strany : )

Uhýbať krídlu dverí s veľkým nákupom je nepohodlné

Pri vstupe do domu musíte pri von otváraných dverách ustúpiť krídlu dverí o jeden-dva kroky vzad. V prípade, že ponesiete väčší nákup, je to celkom nepohodlné.

Von otvárané vchodové dvere

Pokiaľ k vašim vstupným dverám vedú schody, môže to byť dokonca nebezpečné.

schody vedúce ku vchodovým dverám

Silný vietor môže vytrhnúť dvere z ruky a poškodiť tak fasádu

Silný vietor sa môže pri von otváraných dverách oprieť do krídla a doslova vytrhnúť dvere z ruky. Von otvárané dvere tak môžu poškodiť fasádu domu.

Dovnútra otváravé dvere zase často narážajú do vnútornej steny alebo nábytku.

Zároveň sú ale dvere otvárané von pri silnom vonkajšom vetre tlačené do zárubne a dvere tak lepšie tesnia.

Úteky alebo nechcené návštevy domácich maznáčikov

Okrem možného zablokovania dverí zvážte aj riziko, že sa váš šikovný pes alebo mačka naučia dvere otvárať. Pes si jednoduchšie otvorí dvere otvárané v smere, kam sa chce dostať. Ak by mal zostať vonku, tak sú vhodnejšie von otvárané dvere ako smerom dovnútra. Pomôžete si nahradením kľučky guľou alebo madlom.

Ak sa pes naopak zdržiava doma, tak ľahšie utečie cez dvere otvárane smerom von. Preto v tomto prípade je istejšie otváranie dovnútra.

Ťažké návraty zo skvelej párty

Na odľahčenie dodajme, že niekedy môžu byť von otvárané dvere vskutku náročnou prekážkou.

Pre aké domy sú vhodné vchodové dvere otvárané von?

  • domy s malými vstupnými priestormi
  • domy doplnené o prístrešok alebo inú ochranu vstupných dverí pred dažďom, vetrom a snehom
  • domy so vstupom bez schodov

Riešenie prahu dverí s otváraním dnu a s otváraním von

Prah von a dnu otváraných dverí

A – Plast-hliníkové vchodové dvere s otváraním dnu (detail prahu)

B – Plast-hliníkové vchodové dvere s otváraním von (detail prahu)

Viac tipov na blogu

Uverejnené: 9.10.2022

Ďalšie články