Články Späť na všetky novinky

Vchodové dvere so sklom sú stále obľúbenejšie. Zaistia komfort, bezpečnosť aj súkromie

Vchodové dvere so sklom sú stále obľúbenejšie. Zaistia komfort, bezpečnosť aj súkromie

Zatiaľ čo vstup na balkón, terasu alebo do letnej záhrady si inak ako cez presklené dvere nevieme predstaviť, pri vstupných dverách do domu so sklom často váhame. Vskutku zbytočne sa obávame najmä straty súkromia alebo zníženia bezpečnosti. Pritom vstupné dvere so sklom sú v mnohých smeroch veľmi rozumná voľba.

Vhodné sklo zaručí denné svetlo aj dostatok súkromia za dverami

Sklenené dvere prepúšťajú do vstupnej haly denné svetlo. Vstupná hala vďaka nim s východom slnka ožije a „dýcha“ hneď od rána. V prípade číreho skla máte zreteľný prehľad o tom, čo sa deje pred dverami a v okolí domu.

Presklené vstupné dvere SLOVAKTUAL

Celosklené hliníkové vchodové dvere

Čo však, ak sú vaše dvere orientované smerom do ulice a nechcete, aby cez dvere bolo vidieť dnu?

Dvere s mliečnym alebo ornamentným sklom

Potom zvoľte mliečne sklo alebo niektoré zo vzorovaných skiel, ktoré rozptyľujú svetlo. Neprídete o denné svetlo, ale budete vnímať len neurčité siluety postáv za dverami. Ako vy zvnútra, tak aj vaši hostia zvonku.

Hliníkové vchodové dvere s mliečnym sklom Satinato - Slovaktual

Vzorované sklá poskytujú rôznu úroveň súkromia v závislosti od zvoleného vzoru.

Vzorované sklo Silvit 178 ORN-2230

Vzorované sklo Kathedral Min číre ORN-2202

Výrobcovia dverí ponúkajú široký výber vzorovaných skiel. Nerozhodujte sa podľa obrázkov na internete, navštívte predajňu a vzorky skiel si pred rozhodnutím riadne prezrite.

Zrkadlové dvere do domu

Zrkadlové sklá vo vstupných dverách (niekedy označované aj ako reflexné) vám cez deň poskytnú maximálne súkromie. Nikto zvonku nevidí dovnútra. V skle vidí len odraz seba a vonkajšieho prostredia. Vy ale zvnútra domu o svoj výhľad neprídete.

Situácia sa však zmení večer, keď doma rozsvietite svetlá. Vtedy sa vstupná hala zmení doslova na výklad. Okrem toho, zrkadlové sklo je výrazne drahšie ako vzorované sklá. To určite stojí za zváženie.

Otázku súkromia teda ľahko vyriešite tak, že do izolačného trojskla zakomponujete tabuľu mliečneho, vzorovaného alebo zrkadlového skla.

Tepelná izolácia, tepelné a svetelné zisky cez dvere

Použitie izolačného trojskla pri presklených vstupných dverách je dnes už nevyhnutným štandardom.

Všeobecne môžeme povedať, že izolačné trojsklo má oproti dvojsklu výrazne lepšie tepelnoizolačné vlastnosti, zabraňuje roseniu dverí a väčšinou tiež lepšie izoluje hluk. Použitím trojskla zabránite tepelným stratám, v zime znížite náklady na vykurovanie a v lete zas na klimatizáciu.

Okrem toho, že celosklené vstupné dvere maximalizujú množstvo získaného slnečného svetla, dokážu tiež meniť slnečnú energiu na teplo. To sa hodí najmä v chladných mesiacoch roka.

Kľúčom k efektívnemu využitiu slnečnej energie je optimálne orientovať okná a dvere vzhľadom na svetové strany a pri výbere skla pozorne sledovať jeho parametre. Okrem dookola omieľaného súčiniteľa prestupu tepla cez izolačné sklo (Ug) si tiež všímajte solárny faktor skla (SF) a svetelnú priepustnosť (LT).

Tip: Vždy požadujte, aby izolačné trojsklo obsahovalo teplý dištančný rámik.

Bezpečnosť vchodových dverí so sklom

Ochrana pred zlodejmi a vlámaním

Vchodové dvere vnímame ako bránu a hlavný vstup do domu a možno práve preto chceme, aby boli nedobytné. Sklo môže vyvolať dojem, že dvere s ním nie sú dostatočne bezpečné.

Ak však zvolíte vrstvené bezpečnostné sklo (VSG), potom úroveň bezpečnosti zvýšite. V prípade pokusu o rozbitie skla držia sklo pokope bezpečnostné fólie. Predstavujú tak prekážku voči vniknutiu osôb alebo predmetov cez rozbité sklo.

Okrem bezpečnostného skla dbajte na to, aby dvere mali minimálne trojbodový zámok, bezpečnostnú cylindrickú vložku a kvalitné kovanie s ochranou proti nadvihnutiu krídla dverí.

 

Hlinikove vstupné dvere so sklom - SLOVAKTUAL

Celosklenené dvere s izolačným bezpečnostným sklom predstavujú pre potenciálneho vlámača rovnakú bariéru ako rovnaké dvere s vkladanou dvernou výplňou.

Uvedomte si, že prípadný zlodej sa do vášho domu môže dostať z miest, ktoré sú menej na očiach. Napríklad z terasy cez posuvné dvere, cez vedľajšie dvere, cez okná, vrátane tých strešných alebo cez prepojenú garáž. Preto prehnané požiadavky na bezpečnosť vchodových dverí ich len zbytočne predražuje.

Bezpečnostné sklo ochráni pred poranením

Cez vchodové dvere denne prechádzate niekoľko krát. Väčšinou pokojne, občas sa ale príliš ponáhľate. Cestou z nákupu máte plné ruky, možno sa bláznite so svojim psom alebo sa cez vchodové dvere naháňajú vaše deti. Riziko, že vrazíte do sklených dverí tu skrátka je.

Myslite nielen na bezpečnosť zvonku, ale tiež bezpečnosť zvnútra.

V ideálnom prípade by vonkajšia aj vnútorná tabuľa izolačného trojskla mala byť bezpečnostná. Buď z exteriéru aj interiéru zvoľte vrstvené bezpečnostné skla (VSG), prípadne z vnútornej strany vyberte kalené sklo (ESG). Takéto sklo bude odolné voči nárazom. A aj keby sa rozbilo, nevzniknú ostré črepy, ktoré by mohli spôsobiť poranenie.

Minimalistický vzhľad celosklených dverí

Vstupné dvere so sklom sú stelesnením elegancie a minimalizmu. Obzvlášť vstupné dvere z hliníka pôsobia veľmi luxusne. Pre rám hliníkových dverí môžete zvoliť akúkoľvek farbu, či povrchovú úpravu. Môžete ich dokonca laminovať v dekore dreva.

Veľmi obľúbené sú stále ešte antracitové farby v rôznych stupňoch lesku alebo v jemnej štruktúre.

Dom s vchodovými dverami so sklom
Čoraz väčšej obľube sa tešia hnedé tóny ako napríklad sépiová hnedá v jemnej metalickej štruktúre (heroal 0812).

Cena vchodových dverí so sklom

Vchodové dvere s izolačným bezpečnostným sklom vychádzajú lacnejšie ako rovnaké dvere s dvernou výplňou.

Vchodové dvere so svetlíkmi

Pokiaľ trváte na dverách s dizajnovou výplňou a nechcete sa vzdať presvetlenej vstupnej haly, potom existuje riešenie. Kombinujte vstupné dvere so svetlíkmi hore alebo po stranách dverí.

Tip: Vyskúšajte konfigurátor dverí a navrhnite si vlastnú konštrukciu dverí vrátane svetlíkov.

Konštrukcia dverí so svetlíkmi - Slovaktual

Môžete tiež zvoliť dvojkrídlové vchodové dvere, kde budú dominantné hlavné vstupné dvere s dizajnovou dvernou výplňou a do druhého krídla vložíte izolačné sklo – číre, mliečne, vzorované alebo zrkadlové. Druhé dverné krídlo tak plní funkciu bočného svetlíka, avšak v prípade potreby ho môžete otvoriť a zväčšiť vstupný priestor. To môže byť praktické napríklad pri sťahovaní nábytku a pod.

Údržba celosklených dverí

Ak by sme predsa len chceli nájsť nejakú nevýhodu presklených dverí, potom je to nutnosť častejšieho umývania a leštenia. Na skle je skrátka všetko vidieť, šmuhám sa nevyhnete. Nie všetci doma otvárajú dvere výhradne madlom, že?

Kvapky dažďa tiež dokážu svoje. Pomôže, ak nad vchodovými dverami máte striešku. Ochráni dvere nielen pred dažďom, ale tiež pred ostrým slnkom. Oceníte to aj vtedy, ak sa vám v hustom daždi nedarí nájsť kľúče od domu.

Ostatná údržba presklených dverí je zhodná s údržbou vchodových dverí s pevnou dvernou výplňou. Závisí od materiálu, z akého sú dvere vyrobené. Inak sa treba starať o plast, inak o hliník, či drevo.

Na čo ešte myslieť pri vchodových dverách?

Podobne ako okná, aj vstupné dvere so sklom musia odolávať vonkajším vplyvom, napríklad vetru alebo dažďu.

Na celkovú odolnosť a tesnosť vstupných dverí má vplyv viacero faktorov: zvolený typ a konštrukcia dverí, materiál rámu a výplne, kvalita tesnenia, riešenie prahu, precízne spracovanie vo výrobe a samozrejme odborná montáž.

Okrem hlavných sledovaných parametrov vstupných dverí, ako je súčiniteľ prechodu tepla, deklarujú výrobcovia aj zaradenie dverí do tried prievzdušnosti, vodotesnosti a odolnosti proti zaťaženiu vetrom.

Von-otvarave vstupné dvere so sklom - SLOVAKTUAL

Zhrnutie: Výber vchodových dverí so sklom

Celosklenené vstupné dvere umožňujú maximálny prestup denného svetla a ich priame línie zaisťujú nadčasový vzhľad. Voľba izolačného skla má vplyv na úroveň tepelnej izolácie dverí, úroveň bezpečnosti, priehľadnosť a mieru súkromia.

Pri výbere vchodových dverí so sklom sa, podobne ako pri dverách s pevnou výplňou, zamerajte najmä na:

  • vhodnú veľkosť stavebného otvoru pre dosiahnutie dostatočnej výšky a šírky dverí;
  • praktickú konštrukciu dverí pre vaše potreby (jednokrídlové dvere, dvojkrídlové dvere, dvere so svetlíkom nad dverami, dvere s bočnými svetlíkmi, a pod.);
  • materiál profilového systému (plast, plast-hliník, hliník, drevo, drevo-hliník, kompozit);
  • voľbu izolačného trojskla z hľadiska izolácie, priehľadnosti, bezpečnosti;
  • smer otvárania dverí (dnu- alebo von-otváravé dvere);
  • funkčné umiestnenie dverí v dome, vzhľadom k okoliu aj svetovým stranám;
  • voľbu vzhľadu a doplnkov (farba dverí, madlo a kľučka, pánty, soklový plech, zatvárač dverí a ďalšie);
  • zlepšenie komfortu (otváranie na odtlačok prsta alebo numerickú klávesnicu);
  • tepelnú izoláciu dverí, ktorú definuje súčiniteľ prechodu tepla cez dvere (UD);
  • stavebnú hĺbku rámu/krídla dverí;
  • úroveň bezpečnosti, bezpečnostné prvky dverí;
  • porovnanie triedy vodotesnosti, triedy prievzdušnosti a triedy odolnosti voči zaťaženiu vetrom;

Viac tipov na blogu

Uverejnené: 26.7.2023

Ďalšie články