Články Späť na všetky novinky

Správna údržba a čistenie plastových okien. Ako na to?

Správna údržba a čistenie plastových okien. Ako na to?

Všetky naše okná a dvere sú ľahko čistiteľné a vyžadujú len minimálnu údržbu. Predsa len sa im aspoň raz ročne treba venovať.

Pripravili sme praktický návod, ako udržiavať a čistiť plastové aj hliníkové okná:

mladá žena pri údržbe plastových okien Slovaktual

1. Návod na údržbu plastových okien a dverí

Pravidelným čistením udržíte povrch okien nielen dlho pekný, ale môžete predísť tvorbe ťažko odstrániteľných nečistôt.

Povrch okenných profilov rámu aj krídla najskôr zbavte prachových častíc. Použite metličku s jemnými štetinami alebo štetec.

Hladkou stranou hubky umyte povrch rámu a krídla okna. Hubku alebo handričku navlhčite vlažnou vodou.

POZOR: Používajte iba mäkké čistiace handry a hubky. Nepoužívajte horúcu vodu, obzvlášť nie v zime, pri veľmi nízkej vonkajšej teplote.

V prípade silnejšieho znečistenia použite mydlový roztok alebo bežný umývací prostriedok na riad (Jar, Pur). Následne profil umyte čistou vlažnou vodou.

POZOR: Nikdy nepoužívajte čistiaci tekutý piesok, resp. iné abrazívne čističe, ktoré by mohli poškriabať a narušiť povrch profilu. Nepoužívajte ani čističe obsahujúce agresívne látky, ako napr. alkohol, benzín alebo riedidla.  

Čističe obsahujúce lieh rozhodne nepoužívajte pri laminovaných plastových oknách (dekór dreva). Ak si nie ste istí, vyskúšajte čistiaci prostriedok najskôr na  malej a menej viditeľnej časti rámu okna.

handry a čistiace prostriedky na okná a žalúzie

Extra rada:

Ročný interval starostlivosti o povrch okien je potrebné skrátiť, ak sú vaše okná vystavené agresívnejším zdrojom znečistenia, akými sú napríklad polia s Repkou olejnou, stanica železnice, ťažba nerastných surovín, letisko apod.

Čiastočky nečistôt (peľ, prach, popol, obrusky z brzdenia vlakov pri železniciach, výlučky hmyzu, letecké spaliny….) sa usadzujú najviac na horizontálnych plochách okien. Veľmi agresívny je peľ brezy a repky.

Plastové okná pri poli repky olejky

Dažďová voda stekajúca po skle nesie so sebou ďalšie čiastočky nečistôt a extrahuje z nich rozpustiteľné látky týchto kontaminátov. Agresívny roztok potom migruje do profilu,  povrch sa stáva drsný, menia sa jeho absorpčné a reflexné vlastnosti. Slnečné svetlo následne zapečie zbytky rozpúšťadiel kontaminátov do profilu a čistenie môže byť náročnejšie.

Častejším čistením, napr. počas peľovej sezóny, dokážete znečisteniu a zažltnutiu predísť. V prípade, ak ste čistenie v exponovaných lokalitách zanedbali, vyskúšajte intenzívny čistič na plastové okná Fenosol, alebo kontaktujte nášho predajcu pre konzultáciu.

Ako na umývanie skiel bez šmúh?

2. Údržba okien a dverí z hliníka

Hliníkové okná a dvere vyrábame na prianie zákazníka s povrchom v špeciálnej HWR práškovej úprave alebo s eloxovaným povrchom. V prípade laminovaných hliníkových okien sa riaďte pokynmi pre čistenie plastových dekorovaných okien. 

Povrchy s práškovým lakovaním HWR

Pri čistení hliníkových povrchov platia tieto zásady:

  • najskôr odstráňte prachové častice metličkou s jemnými štetinami alebo štetec
  • na bežné čistenie hliníkových okien a dverí používajte mäkké hubky a handry alebo priemyselnú vatu a vodu, do ktorej môžete pridať neutrálny čistiaci prostriedok (pH medzi 6 a 8).
  • jelenicou na čistenie skla odstráňte šmuhy po umývaní
  • mastné škvrny, sadze, zbytky lepidla alebo silikónového kaučuku môžete odstrániť testovacím benzínom bez arómy alebo izopropylalkoholom (IPA).

Pri čistení nikdy nepoužívajte drsné hubky, čistiace tekuté piesky lebo abrazívne krémy. Povrch hliníkových profilov s práškovým lakovaním môžu poškodiť rozpúšťadlá, ktoré obsahujú estery, ketóny, viacmocné alkoholy, aromatické zlúčeniny, glykoléter alebo halogénové uhľovodíky.  Vyhnite sa preto čistiacim prostriedkom s neznámym zložením.

Čistiace prostriedky môžu mať teplotu maximálne 25°C.

Dbajte na to, aby ani povrch čistených hliníkových profilov neprekročil 25°C. Nepoužívajte ani žiadne parné čističe.

Eloxované povrchy

Hliníkové okná s eloxovaným povrchom chráňte v stavebnej fáze pred vápnom a striekajúcou maltou. Na čistenie používajte pH neutrálne čistiace prostriedky (medzi 6 a 8), ideálne tie, ktoré sú priamo určené na eloxované povrchy.

3. Čistenie odvodňovacích drážok

Pre správne odvádzanie dažďovej a kondenzovanej vody je potrebné vyčistiť aj priestor medzi rámom a krídlom okna a najmä spriechodniť zanesené odvodňovacie drážky.

Nečistoty z odvodňovacích kanálikov môžete vysať vysávačom alebo ich spriechodniť pevným drôtom.

Následne prepláchnite kanáliky trochou vody, aby ste mali istotu, že voda plynulo odteká.

4. Starostlivosť o tesnenie okien

V našich oknách nájdete extrudované PCE a navliekané tesnenia s vysokou pružnosťou a odolné voči starnutiu, po celom obvode krídla a rámu okna.

1x ročne je však potrebné všetky gumové tesnenia po celom obvode krídla okna umyť saponátom a natrieť silikónovým olejom. Zabezpečíte tak dlhú životnosť a funkčnosť tesniacich častí.

V prípade, že tesnenie vo vašich oknách je už príliš staré, poškodené alebo vytrhnuté, kontaktujte nášho najbližšieho zmluvného predajcu, ktorý zabezpečí pozáručný servis a výmenu tesnenia.

 Z hľadiska zachovania funkčnosti a komfortu ovládania vašich okien je dôležitá starostlivosť o obvodové tesnenia a všetky prvky kovania.

5. Návod na údržbu okenného kovania

Aby bola zachovaná funkčnosť kovania pre okná a balkónové dvere, sú potrebné najmenej raz ročne tieto úkony:

Pravidelne kontrolujte opotrebovanie častí kovania, ktoré majú bezpečnostný charakter.

Všetky pohyblivé časti a uzatváracie miesta kovania je potrebné premazať.

    • Uzávery a uzatváracie čapy namažte bielou technickou vazelínou.
    • Do všetkých vodiacich drážok kvapnite pár kvapiek oleja a niekoľkokrát otočte kľučkou do jednotlivých polôh kým sa mazivo nerozšíri.
      (Používajte klasický olej na šijacie stroje, bicykle, jemé mechanizmy alebo holiace strojčeky.)

mazanie a olejovanie kovania

POZOR: Používajte len mazivo neobsahujúce kyseliny alebo živicu, aby ste nenarušili ochranu proti korózii.

Ak vám okenné krídlo pri otváraní zadrháva alebo nedostatočne dolieha k rámu okna, je potrebné správne nastaviť kovanie.

Pri realizácii omietok, oprave vnútorného ostenia alebo akýchkoľvek stavebných prácach nesmie v žiadnom prípade dôjsť k znečisteniu alebo zaneseniu komponentov kovania omietkovinou, maltou a pod.

 

Prečítajte si ďalšie články

 

Uverejnené: 2.4.2020

Ďalšie články