Články Späť na všetky novinky

Prečo by ste sa mali pobiť o miesto pri okne?

Prečo by ste sa mali pobiť o miesto pri okne?

Čo podľa vás najviac vplýva na efektivitu zamestnanca? Ergonomické sedenie, prístup k najmodernejším technológiám alebo sú to finančné benefity? Prieskumy to vidia takto: kreatívni a efektívni sme najmä vtedy, keď nám pri práci nechýba denné svetlo, výhľad  a čerstvý vzduch.

Štúdia Human spaces skúmala pracovné prostredie 3 600 zamestnancov z 8 krajín. Výsledkom je, že  až 42 % zamestnancov má nedostatok denného svetla. Pritom jeho vplyv na koncentráciu a výkon je značný.

svetlo v kancelárii

Prirodzené a správne rozptýlené svetlo v miestnosti pomáha znižovať zrakovú únavu. Ideálne je,  keď dopadá spredu a zľava.

Denné svetlo udržiava v našom tele vitamín D. Ten znižuje riziko depresie a posilňuje imunitný systém.

Ak teda chcete byť šťastnejší a produktívnejší, sadnite si k oknu!

Pri celodennom sedení je okrem toho, kde sedíte, dôležité aj to, na čom sedíte. Nezanedbajte preto ani výber kvalitnej kancelárskej stoličky, či ergonomického stola.

Každý deň sa oberáte o 46 minút spánku

Denné svetlo ale nemá vplyv len na našu výkonnosť počas dňa. Ovplyvňuje aj náš spánok. Štúdia v Journal of Clinical Sleep Medicine sledovala 27 zamestnancov pracujúcich v miestnostiach bez okien   a 22 pracovníkov v miestnostiach s dostatkom denného svetla.  Pracovníci v kanceláriách s oknami a denným svetlom majú  dlhší  a kvalitnejší  spánok ako zamestnanci z kancelárií bez okien. Dokonca denne počas pracovného týždňa spia až o 46 minút dlhšie než ľudia pracujúci pod umelým osvetlením. Majú tiež vyššiu  fyzickú aktivitu a celkovo lepšiu kvalitu života.

slovaktual_denné svetlo

Výhľady nerozptyľujú

Kreativitu a pracovný výkon ovplyvňujú aj výhľady z okna. Teda ak sú zdrojom pozitívnych  vizuálnych stimulácií. Výhľad do prírody a na zeleň tiež napĺňa inštinktívnu ľudskú potrebu byť súčasťou prírody a mať spojenie so živým systémom aj vo vnútri budovy.

svetlo v kancelárii

Čerstvý vzduch = vyššia produktivita

Na pracovnú pohodu zamestnanca vplýva tiež kvalita ovzdušia. Vo všeobecnosti je vzduch v budovách znečistený viac ako ovzdušie v exteriéri.  Už len „vydýchaný“ vzduch silno ovplyvňuje našu koncentráciu a energiu, preto je vetranie a dobré prúdenie vzduchu v miestnosti dôležité.  Výskum Svetovej rady pre šetrné budovy (World GBC) dokonca preukázal, že čerstvý vzduch môže zlepšiť našu produktivitu o 8 až 11 %.

Od prúdenia vzduchu sa odvíja aj tepelná pohoda zamestnancov. Vyhláška ministerstva zdravotníctva udáva v chladnom období ako optimálnu teplotu v kanceláriách 20 – 24 °C. V lete je optimálna teplota pre prácu v kancelárii 23 – 27 °C. Nezanedbávajte ani  vlhkosť vzduchu. Prípustné hodnoty relatívnej vlhkosti sú 30 až 70%. Pri vlhkosti vzduchu nad 85% je už sťažené dýchanie, čím sa znižuje koncentrácia i výkon.

Slovaktual_denné svetlo cez okná

Okná – kľúč k lúčom

Projektanti a mnohí zamestnávatelia si už pri návrhu nových budov veľmi dobre uvedomujú, aké dôležité je mať  spokojných, zdravých a výkonných zamestnancov.

Dôležitý je výber kvalitných okien. Zvážiť  treba nielen dostatočne veľké rozmery, ale tiež zvoliť optimálne izolačné hodnoty a vlastnosti skiel. V Slovaktuale máte na výber sklá s vysokým prestupom svetla, ale na druhej strane tiež sklá s vysokou protislnečnou ochranou.  Ak sa kancelárie nachádzajú v rušnom mestskom prostredí, zaujímajte sa o protihlukové sklá. Tie dokážu dramaticky stlmiť rušivé zvuky z ulice aj o 52 dB.

Investícia do kvalitných a veľkých okien sa  vždy rozhodne vráti vďaka vysokej produktivite zamestnancov.

 

Zhrňme si to:

  • Kvalita a ventilácia vzduchu – dobre vetraná kancelária môže zdvojnásobiť našu koncentráciu a rýchlosť myslenia
  •  Tepelná pohoda – výkon pracovníkov môže klesnúť o 6 %, ak sú kancelárie príliš horúce a o 4 %, ak sú príliš chladné;
  • Denné osvetlenie – pracovníci v kanceláriách s oknami získali o 46 minút viac spánku ako pracovníci bez nich;
  • Potreba prírody a výhľad – efektivita práce a kreativita sa zvyšuje, keď zamestnanci majú z okien výhľad na zeleň, prírodu;
  • Ticho – efektivita v modernej kancelárii je prakticky nemožná, pokiaľ sú zamestnanci príliš rozptyľovaní  pracovným šumom alebo hlukom
  • Bonus: Okná Slovaktual –  prispievajú k tepelnej pohode, prinášajú viac denného svetla, nezavadzajú vo výhľade,  zabránia hluku z ulice a môžete nimi vetrať na viac spôsobov. 🙂

Viac tipov na blogu

Uverejnené: 25.4.2017

Ďalšie články