Články Späť na všetky novinky

Vetranie domu alebo bytu je dôležitá súčasť zdravého životného štýlu

Vetranie domu alebo bytu je dôležitá súčasť zdravého životného štýlu

Staviate a uvažujete o riadenom vetraní domu? Plánujete zateplenie alebo výmenu okien a počuli ste o výhodách rekuperácie? Kvalite vzduchu vo vnútri domu nie vždy venujeme dostatočnú pozornosť. Zlá kvalita vzduchu v miestnostiach totiž nie je vidieť a často ani cítiť. Pritom má celkom zásadný vplyv na naše zdravie aj komfort bývania.

Prinášame prehľad dôležitých informácií, prečo by ste sa mali o kvalitu vzduchu, ktorý doma dýchate, zaujímať. A tiež porovnanie výhod prirodzeného a riadeného vetrania domu s rekuperáciou.

Zdravý domov sa bez vetrania nezaobíde

Zdravý životný štýl znamená dopriať svojmu telu maximum zdravého a prospešného a eliminovať nezdravé vplyvy. Nejde len o potraviny, pohyb, nastavenie mysle, ale aj kvalitu prostredia, v ktorom žijeme a trávime čas. Väčšinu svojho života strávime vo vnútornom prostredí a každý deň sa v priemere 23 000-krát nadýchneme. Náš organizmus potrebuje dýchať čerstvý vzduch.

Škodlivé látky vo vnútornom prostredí

Vzduch v našich domovoch je plný nezdravých látok – biologických, chemických, ale aj fyzikálnych. Či už ide o nečistoty, mikroorganizmy, baktérie a vírusy alebo koktail chemických látok a škodlivín z rôznych druhov lepidiel, rozpúšťadiel, plastov, nábytku, prístrojov, ale aj používaných čistiacich prostriedkov. Bez pravidelnej výmeny vzduchu ich koncentrácia v miestnostiach rastie.

Vplyv osôb na kvalitu vzduchu a vlhkosť v miestnostiach

Kvalitu vzduchu zhoršujeme dýchaním, potením a bohužiaľ často aj fajčením. Spotrebovávame kyslík, zvyšujeme množstvo oxidu uhličitého a zvyšujeme aj vlhkosť vzduchu. Čím viac osôb v miestnosti sa zdržiava a čím väčšia je ich fyzická aktivita, tým je nárast oxidu uhličitého rýchlejší a významnejší. Keď v miestnosti dostatočne nevetráme, objaví sa únava, poruchy sústredenia, bolesti hlavy, pálenie očí a klesá náš pracovný výkon.

Priemerný človek vydýcha nevetranú miestnosť s objemom cca 60 m3 asi za jednu hodinu.

Pri dlhodobom pobyte v zle vetranom prostredí sme náchylnejší voči infekciám a chronickým ochoreniam.

Nedostatočné vetranie domu alebo bytu podporuje vznik plesní

Vďaka dnešným moderným technológiám používaným pri modernej výstavbe a rekonštrukciách väčšina domovov „nedýcha“.

Správne namontované kvalitné okná s izolačným trojsklom a tromi tesniacimi rovinami spolu so zateplením fasád naše domácnosti doslova hermeticky utesnili. Jedným z varovných signálov nezdravého vnútorného prostredia sú zarosené okná. Prostredie s vysokou vlhkosťou a zlým prúdením vzduchu je ideálne na vznik a bujnenie  plesní. Nemusí ísť len o viditeľnú pleseň na povrchu stien, ale často na prvý pohľad neviditeľné povlaky v miestach zrážania vodných pár. Na zadných stenách nábytku, za veľkými spotrebičmi alebo v polstrovaní sedacieho nábytku.

Odporúčame náš článok, v ktorom sme sa venovali predchádzaniu a odstraňovaniu plesní v domácnostiach.

Prirodzené vetranie oknami alebo riadené vetranie domu?

Hlavnou úlohou vetrania je, aby sme vo vnútorných priestoroch dýchali čistý a čerstvý vzduch. Máme dve hlavné možnosti. Prirodzene vetrať pravidelným otváraním okien alebo využiť riadené vetranie.

Prirodzené vetranie

znamená, že v miestnostiach vykonáte výmenu vzduchu otvorením okien a dverí.

Aby došlo ku kvalitnej a dostatočnej výmene vzduchu v celom dome a všetkých miestnostiach, potrebujete také vetranie niekoľkokrát denne opakovať, nechať okná dostatočne dlho dokorán otvorené a vytvoriť efekt prievanu. Buď vytvoríte  horizontálny prievan (medzi dvomi otvorenými oknami), alebo efektívnejší, vertikálny prievan (tzv. komínový efekt, napríklad medzi strešnými oknami a oknami na prízemí).

Vetranie s využitím komínového efektu

Obrázok: Komínový efekt.

S každým vetraním však v zime strácate  teplo, ktoré je potrebné vykurovaním obnoviť. Naopak, v lete vpúšťate do vnútra horúci letný vzduch a ten potrebujete následne ochladiť klimatizáciou.

Nedostatočné vetranie domu znižuje náš výkon a môže viesť až k chronickým ochoreniam

Svoju úlohu zohráva aj ľudský faktor, na pravidelné a dostatočne dlhé vetranie skrátka ľahko zabudneme. Ďalším negatívny vplyv môže mať aj zlá kvalita vonkajšieho ovzdušia v rôznom období roka, napríklad vplyvom dopravy, priemyslu alebo vykurovacej sezóny.

Riadené (niekedy tiež označované ako nútené) vetranie

je systém, ktorý s pomocou pohonnej jednotky zaistí pravidelnú výmenu vzduchu v interiéri. Postará sa o neustály prísun čerstvého filtrovaného vzduchu do miestností a odvod znehodnoteného vzduchu a nadbytočnej vlhkosti z miestností von.

Riadené vetranie je doplnené o rekuperáciu, ktorá ohrieva vzduch prívadzaný zvonka. Rekuperácia teda nie je vetraním, ale zaisťuje spätné získavanie tepla. Teplo z vydýchaného a odpadového vzduchu je v rekuperačnej jednotke využité na ohrev čerstvého vzduchu zvonku.

Čerstvý vzduch sa s odpadovým nikdy nezmieša, len si navzájom odovzdajú teplo.

princíp rekuperácie

Obrázok: Princíp rekuperácie. 

Výhodou je udržanie čerstvého vzduchu vo vnútorných priestoroch vášho domu alebo bytu, ale aj správna vlhkosť a tepelný komfort bez tepelných výkyvov a strát. Ďalšou výhodou je možnosť doplnenia systému o vhodné filtre, ktoré eliminujú prísun škodlivín z vonkajšieho prostredia, najmä pri zhoršených podmienkach ovzdušia, napríklad počas peľovej alebo vykurovacej sezóny.

Novostavby sa bez riadeného vetrania s rekuperáciou len sotva zaobídu

Pri dnešných požiadavkách na dosahovanie stále nižšej a nižšej potreby primárnej energie, má byť riadené vetranie domu s rekuperáciou automaticky súčasťou projektu každej novostavby a významnej rekonštrukcie. Investícia pre priemerný rodinný dom sa môže pohybovať od 3 do 7 tisíc eur podľa zvoleného riešenia. To pri financovaní hypotékou znamená zvýšenie mesačnej splátky maximálne o pár desiatok eur.

Do celkového hodnotenia výhodnosti riadeného vetrania vstupuje celý rad faktorov: typ systému (centrálny/decentralizovaný, aktívny/pasívny), veľkosť a usporiadanie domu, jeho energetická náročnosť a tepelné straty, zvolený systém vykurovania a ohrevu vody, ďalšie zariadenia v dome, veľkosť okien a tienenie, vonkajšie prostredie, lokalita a orientácia domu na svetové strany.

Pre dosiahnutie významných energetických a teda aj finančných úspor v nízkoenergetických domoch a domoch s takmer nulovou spotrebou, je investícia do riadeného vetrania domu s rekuperáciou skrátka nevyhnutnosťou. Výška tejto investície nie je zanedbateľná, ale vzhľadom na svoje prínosy sa táto investícia naozaj oplatí.

Viac tipov na blogu

Uverejnené: 20.2.2022

Ďalšie články