Články Späť na všetky novinky

Ako sa vyhnúť plesniam v domácnosti?

Ako sa vyhnúť plesniam v domácnosti?

Plesne sú mikroorganizmy, ktoré sa v prírode vyskytujú bežne a voľným okom ich nevidíme. Pokiaľ sa však premnožia u nás doma, zbadáme ich okamžite. Obzvlášť, ak sa vytvoria na bielej stene alebo v sprchovom kúte. Dokážu nás nielen nahnevať ale aj zdravotne potrápiť. Ich výtrusy obsahujú alergény a často aj toxické látky. Dostávajú sa do ovzdušia a ak sme im vystavení dlhodobo, môžu byť príčinou mnohých chorôb. Nie sú teda len estetickou vadou, ale predstavujú tiež nemalé zdravotné riziko.

Prečo pleseň vzniká? Ako jej môžeme predísť? A keď už sa objavila, ako ju odstrániť?

Pleseň na stene za odpadkovým košom

Čo je to pleseň a kde vzniká?

Plesne sú huby, ktoré vytvoria povlak vláknitej štruktúry podobný vate, najčastejšie v tmavej až čiernej farbe. Pre svoj rast a rozmnožovanie potrebujú plesne najmä vlhké povrchy s dostatkom živín, kyslík a bežnú izbovú teplotu.

Dobrými hostiteľmi pre plesne sú napríklad:

  • vlhké omietky na stenách, najmä v rohoch,
  • vlhké murivo,
  • sadrokartónové stropy v kúpeľniach,
  • drevený nábytok prirazený ku stene,
  • plávajúce podlahy a iné podlahové krytiny, pod ktoré sa dostáva voda,
  • sanitárny silikón v kúpeľniach v kombinácii s prachom,
  • apod.

Keďže plesne pre svoj život nepotrebujú svetlo, veľmi často sa vyskytujú v tmavých, vlhkých a nevetraných pivniciach alebo komorách.

Plesne v byte a choroby

Prostredie, v ktorom žijeme alebo pracujeme, kde trávime väčšinu času, nás mimoriadne ovplyvňuje. Dostatok svetla a kvalita ovzdušia patrí medzi dôležité vplyvy na naše zdravie a duševnú pohodu. Ak sa v tomto prostredí objavila pleseň, predstavuje zdravotné riziko. A je jedno, či na oknách, na stenách, v kúpeľni alebo za kuchynskou skrinkou, či ju vidíte, cítite jej pach alebo o nej zatiaľ ani netušíte.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo svojej príručke ku kvalite vzduchu v interiéri v súvislosti s vlhkosťou a plesňami spomína narušenie imunologického systému a nasledovné ochorenia:

  • alergie,
  • astma,
  • infekcie dýchacích ciest,
  • zápaly priedušiek,
  • chronický kašeľ,
  • dýchavičnosť,
  • podráždenie alebo svrbenie.

V rôznych ďalších zdrojoch upozorňujú v súvisloti s plesňami aj na zvýšenú únavu, kožné ochorenia alebo zápal spojiviek.

Ako predísť plesniam v domácnosti?

Prevencia je základ.

Už viete, že kritickým faktorom pre vznik plesní je vlhkosť vzduchu. Tá by sa mala v domácnosti optimálne držať v rozsahu 45 – 55 %. Akonáhle je táto hodnota pravidelne alebo dlhodobo výrazne prekračovaná, riziko vzniku plesní narastá. Určite by relatívna vlhkosť nemala prekračovať hodnotu 75 %. Ak si nie ste istí, je dobré si zaobstarať vlhkomer.

Pri novostavbách aj rekonštrukciách kladieme stále väčší dôraz na energetickú hospodárnosť. Nové úsporné okná dnes výborne tesnia, využívame parozábrany a vodotesnú izoláciu, dôkladne sa zatepľuje. Týmto spôsobom síce predchádzame tepelným stratám, ale zároveň stavby príliš utesňujeme a bránime prirodzenej cirkulácii vzduchu. Ak neriešime zároveň aj správne vetranie, či  rekuperáciu, tak všetok vlhký vzduch, ktorý vyprodukujeme v domácnosti, zostáva vo vnútri.

Ako sme podrobne vysvetlili už v článku o rosení okien, vodné pary obsiahnuté vo vzduchu sa vyzrážajú vždy na najstudenších povrchoch, tieto povrchy zvlhnú a vytvorí sa ideálne prostredie pre rast plesní.

Prevenciou je minimalizovať všetky zdroje vlhkosti a správne vetranie.

Najčastejšie zdroje vlhkosti v domácnosti

  • Nedostatočne vyschnuté novostavby
    Pri stavbe sa používajú mokré procesy, ktoré môžu byť ešte 2 -3 roky po dokončení stavby príčinou zvýšenej vlhkosti. Pokiaľ stavbu po dokončení dostatočne neodvetráte a nevysušíte omietky a potery, ale naopak, namontujete na stenu kuchynskú linku a ďalší nábytok prirazíte tesne ku stenám, je veľmi pravdepodobné, že  práve na týchto miestach sa pleseň objaví. Ako na zakrytých stenách, tak napríklad aj na sololite skriniek. Preto v tomto prípade odporúčame ešte pred nasťahovaním nechať stavbu riadne odvetrať a vysušiť. Oceníte pohlcovače vlhkosti.
  • Pranie, sušenie prádla a žehlenie
    Ak doma príliš často a veľa periete a prádlo sušíte vnútri a nie vonku, potom sa vlhkosť z prádla dostáva do ovzdušia a zvyšuje sa relatívna vlhkosť vzduchu. Ak zároveň nevetráte, zostáva vlhkosť uväznená v byte a pri najbližšej príležitosti sa vyzráža na povrchoch s teplotou rosného bodu alebo nižšou.
  • Varenie
    Vždy používajte odsávače pár.
  • Sprchovanie a kúpanie
    Ak nemáte možnosť vetrať oknom, určite používajte kvalitný ventilátor. Dvere do kúpeľne nechajte po sprchovaní otvorené, aby sa vlhkosť nekoncentrovala v malom priestore
  • Zvýšený počet osôb v domácnosti
    Áno, aj pri dýchaní sa do ovzdušia dostáva vlhkosť. Dospelý človek denne do vzduchu prispeje až 3 litrami vody.
  • Príliš veľa rastlín v byte
  • a pod.

Ako predísť plesni na stenách v blízkosti okien

Pokiaľ sa pri samotnej stavbe, osádzaní okien alebo zatepľovaní zanedbajú správne technologické postupy, môžu sa objaviť miesta so zhoršenou úrovňou tepelnej-izolácie a miesta, kde vznikajú tepelné mosty. Povrch takýchto miest bude najmä v zimných mesiacoch studený a bude sa na nich pravidelne zrážať voda obsiahnutá vo vlhkom vzduchu nevyvetraných priestorov.

Pleseň na strope v rohu miestnosti pri okne

Aby ste znížili riziko tvorby plesní na stenách v tesnej blízkosti okna, vyberajte nielen kvalitné okná s izolačným trojsklom a teplým dištančným rámikom, ale nezanedbajte ani správnu montáž.

Je dôležité, aby bolo okno správne osadené a dobre spojené so stavbou. Škára medzi rámom okna a ostením musí byť dôkladne tepelne zaizolovaná a chránená pred prenikaním dažďovej vody z exteriéru, ale tiež chránená pred prenikaním vzdušnej vlhkosti z interiéru. Odporúčame pri montáži vždy využiť okenné fólie alebo komprimačné pásky.

Avšak, aj v prípade akokoľvek dokonalej montáže bude vždy platiť: Udržujte v domácnosti optimálnu vlhkosť a správne vetrajte!

Ako sa zbaviť plesne na stenách?

Čo však robiť, ak sa už pleseň na vašich stenách objavila? Máme riešenia, ako ju odstrániť.

Rozhodne pleseň nezoškrabujte za sucha. Ich alergénne spóry by sa ľahko rozvírili v ovzduší. Okrem toho, že by vám mohli podráždiť dýchacie cesty, ľahšie sa prenesú vzduchom a môžu sa rozmnožiť na ďalších miestach.

Striekanie fungicídneho roztoku na pleseň na stenách

  1. Použite niektorý z množstva biocídnych, fungicídnych alebo tiež prírodných roztokov. Dezinfekčný roztok nastriekajte na pleseň, nechajte pôsobiť niekoľko hodín podľa návodu a pleseň zotrite špongiou, kefkou alebo ju zoškrabte.
  2. V ďalšom kroku zbavte rizikové steny vlhkosti a odporúča sa použiť aj penetračný náter.
  3. Následne vymaľujte steny farbou proti plesniam. Ak budete postupovať podľa návodu, takto ošetrený povrch sa bude trvalo a sám dezinfikovať. Zabezpečíte si tak dlhodobú ochranu a odolnosť stien voči vzniku plesní.

Viac tipov na blogu

Uverejnené: 4.8.2020

Ďalšie články