Články Späť na všetky novinky

Akú farbu okien vybrať pre svoj dom? Aké sú trendy?

Akú farbu okien vybrať pre svoj dom? Aké sú trendy?

Povedzme, že ste pevne rozhodnutí pre nové plastové okná, pretože vás presvedčili ich skvelé parametre, rozumná cena a nenáročná údržba. Zostáva už len vyriešiť otázku farby, aby všetci doma boli spokojní.

Výber farieb je prakticky neobmedzený, má však svoje úskalia. Skôr ako sa definitívne rozhodnete, zamyslite sa nad tým, čo sme zhrnuli v tomto v článku.

Aké sú farebné trendy pre plastové okná

Medzi najobľúbenejšie farby plastových okien stále patrí biela farba. Obzvlášť pri rekonštrukciách bytov v bytových domoch, aby sa nenarušila vizuálna jednota bytového domu.

Ďalším dôvodom, prečo sa ľudia pri rekonštrukcii rozhodnú pre biele okná je ich výhodná cena aj krátky termín dodania. Biele plastové okná sú predsa len najlacnejšie spomedzi všetkých okien na trhu.

A potom je tu časť stavebníkov, ktorí jednoducho považujú biele okná za nadčasové a volia ich aj v prípade novostavieb rodinných domov.

Farebné okná zvonku, biele okná zvnútra

Plastové okná s jednostrannou lamináciou sú najobľúbenejšou a najčastejšou voľbou v prípade novostavieb rodinných domov.

Ak si pre vonkajšiu stranu okien vyberiete dekor dreva, potom budú od ulice vyzerať ako drevené. Poteší vás, že údržba takýchto „drevených“ okien je nenáročná a neporovnateľne jednoduchšia ako pri skutočných drevených oknách.

Môžete tiež zvoliť fóliu v antracitovej farbe, či už v hladkej alebo štruktúrovanej. Z diaľky budú antracitové okná robiť dojem hliníkových okien.

Biela farba okien z interiérovej strany je veľmi praktická a nerušivá. Poskytuje väčšiu voľnosť pri zariaďovaní interiéru. Nielen dnes, ale najmä o pár rokov. K bielym oknám sa hodí akýkoľvek nábytok, závesy či dekorácie. Ak vás v budúcnosti omrzí dizajn a farba súčasného nábytku, jednoducho ho vymeníte za nový a na okná nemusíte brať ohľad.

Okrem vylepšenia vzhľadu plastových okien laminovacie fólie zároveň chránia okno pred poveternostnými vplyvmi a UV žiarením.

Laminácia zvyšuje odolnosť okien a predlžuje ich životnosť.

Plastové okná v obojstrannej laminácii

Obojstranne farebné okná preferuje najmenšia skupina zákazníkov. Najčastejšie pritom volia antracitové okná alebo okná imitujúce rôzne druhy dreva v rôznej štruktúre, v tmavých aj bledých tónoch.

V kombinácii s veľmi precíznym zvarom V-perfect je možné dosiahnuť skutočne vernú imitáciu drevených okien ako z exteriéru tak i z interiéru.

Ku každej fólii sme predvolili farbu pántov tak, aby rámy a pánty spolu čo najviac ladili. Môžete si priplatiť za elegantné skryté pánty a potom ich farbu riešiť nemusíte.

Aby ste predišli prekvapeniu pri preberaní okien, zaujímajte sa tiež o to, akej farby je plastový profil, na ktorý sa laminuje vybraná fólia. Ide o tú časť profilu, ktorú uvidíte len pri otvorení okna a ktorá sa nelaminuje. Pri laminovaných oknách môže byť hnedá, antracitová ale tiež biela.

Farba okien súvisí s farbou strechy aj fasády

Pre okenné rámy odporúčame vybrať rovnakú farbu ako pre vchodové dvere. Pri výbere dekoru tiež myslite na to, ako budú okná a dvere pôsobiť v kombinácii s farbou fasády, strechy, plotu či garážovej brány alebo dokonca dlažby.

Zároveň s oknami vyberajte aj farbu žalúzií a roliet, rámov sieťky proti hmyzu a parapetov. Niektoré menej časté laminácie nemusia mať vo svojom výrobnom sortimente dostupné všetci výrobcovia doplnkov.

Najobľúbenejšie fólie pre plastové okná:

  • Antracit hladký
  • Zlatý dub
  • Antracit vrúbkovaný
  • Nussbaum (Orech)
  • Irish Oak (Írsky dub)

TOP 5 farieb laminácie okien v roku 2023

Tento rebríček sa dlhé roky príliš nemení. Antracit, Zlatý dub aj Nussbaum sú dlhodobo najobľúbenejšie farby plastových okien.

Všetky bezpríplatkové farby sú vyobrazené na stránke s lamináciami.

Nové trendy medzi štandardnými fóliami

Čoraz častejšie si naši zákazníci volia aj netradičné fólie ako je napríklad ultra matná Sépiová hnedá (Sepiabraun), či Flámske zlato (Flemish Gold). Obe fólie Slovaktual aktuálne zaradil do bezpríplatkového štandardu.

Medzi 25 štandardnými lamináciami nájdete aj trendové novinky. Fólie Woodec mimoriadne realisticky imitujú drevo, nielen na pohľad ale aj na dotyk. Zastavte sa u našich predajcov vo vzorkovej predajni, treba ich rozhodne vidieť naživo.

Woodec Sheffield Oak alpine (F4703002):

Woodec Sheffield Oak alpine - Woodec F4703002

Zdá sa vám to stále málo? Ak vami preferovanú fóliu nenájdete v našom štandardnom vzorkovníku, nič sa nedeje. Vyrobíme vám okná, aké chcete. Len musíme preveriť aktuálnu dostupnosť, dodací termín a cenu neštandardnej fólie.

Farebné okná vyžadujú výstuhu aj vlepované sklo

Pri plastových oknách, ktoré sú vystavené priamemu a intenzívnemu slnečnému žiareniu, odporúčame voliť bledšie farby okenných rámov. Tmavé farby okenných rámov sa najmä na južnej strane dome prehrievajú oveľa viac ako bledé okná.

V lete môže povrchová teplota vonkajšej strany tmavých okenných rámov dosiahnuť 65 až 80°C. Pritom v klimatizovanom interiéri je izbová teplota približne len 22°C. To znamená, že materiál vonkajšej strany krídla okna sa v porovnaní s materiálom v interiérovej strane rozťahuje a dochádza k tlakom na priehyb okenného rámu a okenného krídla. Otváranie a zatváranie tmavých a nekvalitných okien môže byť v lete náročnejšie. Tmavé okno trpí viac ako biele alebo bledé okná.

Vhodným riešením je ochrana okien vonkajšími žalúziami alebo roletami, pergolou alebo iným spôsobom tienenia.

V Slovaktuale do všetkých farebných okien vkladáme pevné oceľové výstuhy a zároveň do profilu okenného krídla vlepujeme izolačné sklo. Tmavé plastové okná si vďaka tomu zachovajú tvarovú stálosť keď sú vystavené priamemu slnečnému žiareniu, rámy sa nebudú prehýbať a okenné krídla nebudú „sadať“. Máte tak istotu, že manipulácia s farebnými oknami bude po dlhé roky komfortná a spoľahlivá.

Nechajte si naceniť okná vo farbe

Uverejnené: 7.8.2023

Ďalšie články