Články Späť na všetky novinky

Ako vybrať okná do domu alebo bytu? Aké parametre sú pri výbere okien naozaj dôležité?

Ako vybrať okná do domu alebo bytu? Aké parametre sú pri výbere okien naozaj dôležité?

ôrKtorým informáciám pri výbere nových okien venovať pozornosť a ktoré sú len marketingovým ťahom? Je trojsklo naozaj lepšie než dvojsklo? Je väčší počet komôr smerodajný pre lepšiu tepelnú izoláciu? Prejdime si spolu výber okien krok po kroku. Zameriame sa na skutočne dôležité parametre ich kvality.

Okná ako súčasť konkrétnej stavby

Okná sú dôležitou súčasťou každej stavby. Majú významný vplyv ako na estetickú, tak aj na funkčnú stránku bývania.

Najskôr si uvedomte, aký je typ a charakter vašej stavby. Ako je umiestnená v lokalite? Ako je orientovaná k svetovým stranám? Odkiaľ a kedy dopadajú slnečné lúče, a v akej intenzite? Zvážte ruch a hluk z vonkajšieho prostredia aj prípadné bezpečnostné riziká, či ďalšie špecifiká. Posudzujte aktuálnu situáciu, ale aj predpoklady do budúcna.

Napríklad stavby v pamiatkových zónach alebo dokonca historicky chránené pamiatky môžu mať striktné obmedzenia pre použitý materiál i vzhľad. Moderné stavby s veľkými sklenými plochami majú tiež špecifické nároky.

Typ, materiál a veľkosť okien

Okná môžeme rozdeliť podľa umiestnenia v budove na klasické, pivničné, balkónové, terasové a strešné.

Z hľadiska konštrukcie napríklad na fixné (neotváravé), otváravé, sklopné, jednokrídlové, dvojkrídlové, štulpové, posuvné alebo atypické (okrúhle, trojuholníkové apod.).

Pri rovnako veľkom stavebnom otvore bude fixné okno určite lacnejšie ako okno otváravo-sklopné.

Požadovaná konštrukcia môže mať vplyv aj na výber najvhodnejšieho materiálu. Všetky materiály síce umožňujú vyrobiť okno v rôznych rozmeroch a tvaroch, určité obmedzenia tu však sú a vyplývajú z vlastností materiálu a parametrov konštrukcie.

Najčastejšie používaný materiál na výrobu okien je plast, hliník a drevo alebo ich kombinácia. Každý z nich má svoje pre a proti.

Plastové okná

Sú z hľadiska vlastností, poskytovanej hodnoty a ceny vo väčšine prípadov najvýhodnejšie. Vzhľadom na ich cenu a prínos v úspore energií vynikajú najrýchlejšou návratnosťou investície.

Sú nenáročné na údržbu, dobre odolávajú vonkajším vplyvom a majú výborné tepelno-izolačné vlastnosti. Všeobecne platí, že veľmi dobre tesnia.

Tie najkvalitnejšie plastové okná majú systém až troch tesniacich rovín.

Preto je potrebné počítať s pravidelným a častým vetraním alebo zabezpečiť riadené vetranie s rekuperáciou.

Údržba je jednoduchá, stačí raz za rok premazať pohyblivé časti kovania a umyť tesnenia.

Okno Slovaktual PASIV v laminácii

Plastové okná sú štandardne biele. Je možné ich laminovať a dosiahnuť vzhľad drevených okien, za čo si síce pár percent priplatíte, ale zvýšite atraktívnosť okien a zlepšíte ich odolnosť voči poveternostným vplyvom.

Plastové okná majú univerzálne využitie pre väčšinu stavieb, neodporúčajú sa snáď len pre príliš veľké zasklené plochy.

Plast-hliníkové okná

Majú rovnaké prednosti ako plastové  okná, sú však navyše zvonku chránené hliníkovým plášťom, tzv. hliníkovým klipom. Zvonku tak okná vyzerajú ako hliníkové,  je možné ich nastriekať v akejkoľvek farbe a zjednotiť ich vzhľad s farbou ostatných prvkov stavby, ako je napríklad strecha, plot, či garážová brána.

Plast-hlinikove-okno-OPTIM-FL-roh

Drevené okná

Sú minimálne o tretinu drahšie ako plastové okná. Okná z dobre opracovaného dreva výborne tepelne izolujú a majú príjemný „mäkký“ prírodný vzhľad.

Drevene-okno

Na rozdiel od plastu je drevo prírodný materiál, ktorý horšie znáša zmeny teplôt a vlhkosti. Drevené okná preto vyžadujú náročnejšiu údržbu povrchu. Bez nej si okná neudržia svoju kvalitu a vzhľad. Tieto okná pristanú najmä vidieckym vilám, rekreačným objektom alebo historickým budovám.

Drevo-hliníkové okná

Kombinujú vlastnosti drevených okien zvnútra a hliníkových okien zvonku. To sa odráža aj na ich vysokej cene.

Drevo-hlinikove-okno

Hliníkové okná

Majú najlepšiu tvarovú stálosť a najdlhšiu životnosť. Vďaka úzkemu profilu, pevnosti  a stabilite ich projektanti zvolia všade tam, kde sú vyžadované veľké presklené plochy, kde sú zvýšené nároky na dlhodobú funkčnosť a spoľahlivosť a tiež vo výškových rezidenčných alebo komerčných budovách.

Hliníkové okná pôsobia veľmi elegantne a hodnotne, ich výhodou je takemr neohraničený výber z najširšej palety farieb, štruktúr a dekórov.

Hliníkové-okno-W77_farba0575

Treba zdôrazniť, že dnešné hliníkové okná sa už v úrovni tepelnej izolácie vyrovnajú aj dreveným či plastovým oknám.

Relatívne porovnanie ceny za dvojkrídlové okno 1,9 x 1,5 m s izolačným sklom s Ug = 0,5 W/(m2K) orientačne:

Dvojkrídlové okno_schéma

Plastové okná, biele: (základ pre relatívne porovnanie)

 

Plastové okná,  zvonku laminácia v dekóre dreva: 1,2 x

 

Drevené okno: 1,35 x

 

Plastové okno, obojstranná laminácia v dekóre dreva: 1,45 x

 

Plast-hliníkové okno: 1,5 x

 

Hliníkové okno: 3,7 x

 

Drevo-hliníkové okno: 4 x

Porovnanie je veľmi orientačné, keďže na trhu je viacero konkurenčných profilov z rovnakého materiálu v rozdielnej cene a kvalite. Takisto, pri rôznom type a konštrukcii okna bude relatívne porovnanie pravdepodobne mierne odlišné.

Technické parametre okna

Každé okno sa skladá z niekoľkých dôležitých prvkov:

  • okenný profil (zjednodušene rám okna a krídla)
  • izolačné sklo,
  • dištančný rámik,
  • kovanie, pánty a kľučky

Predstavte si, že vyberáte okno z viacerých cenových ponúk. Okno je z rovnakého materiálu a má rovnaké rozmery, na čo sa okrem ceny zameriate? Svoju pozornosť v prvom rade sústreďte na tepelno-izolačné vlastnosti okna, aby malo okno čo najnižšie tepelné straty.

Tepelná izolácia okna ako primárny ukazovateľ kvality

Výrobcovia uvádzajú tepelno-izolačné vlastnosti okien prostredníctvom „súčiniteľa prechodu tepla cez okno“ vyjadreného koeficientom Uw.

Čím je uvádzaná hodnota nižšia, tým lepšie izolačné vlastnosti okno má a tým k menším stratám tepla dochádza počas vykurovacej sezóny. Súčiniteľ prechodu tepla cez okno (Uw) sa udáva v jednotkách  W/(m2K) a vyjadruje, koľko energie uniká cez 1 m2 pri zmene teploty o 1 Kelvin.

Slovenská norma požaduje pri oknách pre novostavby hodnotu Uw maximálne 0,85 W/(m2K) alebo nižšiu.

Tepelné straty celého okna sú vyjadrené koeficientom Uw, na výpočet ktorého ma vplyv:

  • kvalita profilu okna a jeho tepelne-izolačné vlastnosti vyjadrené koeficientom Uf (frame = rám),
  • kvalita izolačného skla a jeho tepelne-izolačné  vlastnosti vyjadrené  koeficientom Ug (glass = sklo),
  • kvalita dištančného rámika.

Okenný rám, počet komôr a tesnenie

Rám, alebo inak profil, je základom každého okna. Mnohí výrobcovia okien sa radi predháňajú v údajoch o počte komôr alebo v zdôrazňovaní informácie o hrúbke stien profilu apod. Tieto marketingové ťahy vás majú možno ohúriť, možno odpútať od skutočne podstatných parametrov.

Každý plastový profil (rám) má niekoľko komôr, čo sú samostatne oddelené duté miesta vo vnútri rámu. Na trhu sú dostupné okná s 3 až 8 komorami, najčastejšie sa stretnete s päťkomorovými alebo šesťkomorovými oknami.

Vedeli ste, že hliníkové okno s 3 komorami, vypenenými PU penou, môže mať lepšie tepelne-izolačné vlastnosti ako 5-komorové plastové okno?

Počet komôr však nie je zárukou lepšieho okna. Pri komorách je dôležitejšia ich geometria, ktorá má vplyv na pevnosť a stabilitu profilu. Veľmi dôležitá je tiež kvalita zvaru profilov v rohoch okna. Profily sa ďalej odlišujú stavebnou hĺbkou profilu (hrúbka okna) a  počtom a typom tesnení.

Okenný profil je vo výsledku definovaný predovšetkým hodnotou súčiniteľa prechodu tepla cez rám okna (Uf), ktorý vyjadruje tepelné straty, ku ktorým dochádza medzi interiérom a exteriérom iba cez rám okna. Tento údaj je však len čiastkový a vstupuje do výpočtu súčiniteľa Uw, teda tepelnej izolácie celého okna.

Obvykle pri rovnakom materiáli profilu platí, že s väčšou stavebnou hĺbkou sa zlepšujú aj tepelnoizolačné vlastnosti profilu a následne tiež celého okna, keďže väčšia stavebná hĺbka umožňuje do okna vložiť  hrubšie a kvalitnejšie okenné sklo.

Základná minimálna stavebná hĺbka plastových okien začína na 70 mm. Najčastejšie sa pri plastových oknách môžete stretnúť so stavebnou hĺbkou v rozmedzí 75 až 85 mm.

Zamerať by ste sa mali aj na obvodové tesnenia. Okrem vonkajšieho a vnútorného dorazového tesnenia požadujte aj stredové tesnenie. To oddeľuje tzv. mokrú komoru od suchej. Počas búrok zamedzuje zatekaniu dažďovej vody do interiéru. Lepšie tiež bráni cirkulácii vzduchu a chráni vás pred prachom a peľom, ktorý sa dnu môže dostať cez vonkajšie tesnenie alebo cez odvodňovacie kanáliky.

Zaujímajte sa tiež o ďalšie parametre, ako prievzdušnosť, vodotesnosť a, obzvlášť pri výškových budovách, aj odolnosť voči zaťaženiu vetrom.

Zasklenie okien izolačným sklom

Poctivý výber izolačného skla je ešte náročnejšia úloha ako výber profilu okna.

V úvode očakávajte triviálnu otázku: dvojsklo alebo trojsklo? Lenže také ľahké to nie je. V ponuke výrobcov okien je množstvo rôznych dvojskiel a ešte viac dostupných trojskiel.

Preto sa okrem ceny zaujímajte o celý súbor kvalitatívnych parametrov, aby ste pre nové okná na svoj dom alebo byt vybrali skutočne optimálne sklá:

  • Tepelné straty izolačného skla vyjadruje súčiniteľ prechodu tepla cez sklo (Ug). U dvojskla sa táto hodnota pohybuje zvyčajne okolo 1,1 W/(m2K), u trojskla je Ug najčastejšie od 0,7 po 0,5 W/(m2K)
  • Ak je pre vás popri tepelnej izolácii dôležité eliminovať hluk, potom sledujte index nepriezvučnosti Rw v decibeloch. Čím vyššia hodnota, tým má sklo lepšiu zvukovú izoláciu.
  • Sklo s vysokým solárnym faktorom na južnej strane domu môže bez dostatočného tienenia spôsobiť výrazné prehrievanie interiéru. V zime však cez takéto sklá môžete získať viac tepla zo skúpych slnečných lúčov.
  • Všimli ste si, že cez niektoré sklá prechádza menej svetla ako cez iné? Potom sa líšia v hodnotách prestupu svetla (LT). Čím je táto hodnota vyššia, tým viac denného svetla izolačné sklo prepustí do interiéru. Obvykle sa hodnoty LT izolačného trojskla pohybujú okolo 70 – 74 %.

Najlepšie trojsklá na trhu majú 2x lepšie hodnoty tepelnej izolácie než izolačné dvojsklá.

Hlavné rozdiely medzi dvojsklom a trojsklom:

  •  dvojsklo je spravidla lacnejšie 
  • trojsklo má výrazne lepšie tepelno-izolačné vlastnosti (až o 40-55 %) a prináša väčšie úspory za vykurovanie
  • pri vysokých letných teplotách naopak udržíte vďaka trojsklu nižšiu teplotu v interiéri a znížite náklady na klimatizáciu
  • dvojsklo je ľahšie ako trojsklo a menej zaťažuje otvárané krídlo okna a kovanie
  • dvojsklo prepustí do interiéru viac svetla ako hrubšie trojsklo
  • neplatí, že trojsklo má automaticky lepšiu zvukovú izoláciu ako dvojsklo
  • s dvojsklom už dnes nie je možné dosiahnuť požiadavky platnej normy  na tepelnú izoláciu okien v novostavbe

Dištančný rámik

Nepodceňte ani dištančné rámiky. Udržujú inertný plyn v priestore medzi sklami, bránia prenikaniu vlhkosti do priestoru medzi sklami a vytvárajú tzv. teplú hranu, teda zamedzujú tepelným stratám po obvode izolačného skla. Kvalitné dištančné rámiky účinne znižujú aj riziko rosenia okien.

Na trhu sú dve základné skupiny – teplé rámiky a studené rámiky.

Za teplé rámiky považujeme termoplastické rámiky (TPS) a  kombinované plastové rámiky s nerezovou fóliou (napr. TGI alebo Swisspacer).

Vyhnúť by ste sa mali studeným rámikom, za ktoré považujeme hliníkové a nerezové dištančné rámiky.

Bezpečnostné sklá

Obzvlášť pri veľkých francúzskych oknách stojí za úvahu priplatiť si kalené sklá (ESG). Zvýšite tak odolnosť skla a znížte riziko úrazu pri náhodnom rozbití, keďže sklo sa rozbije na drobné neostré čiastočky.

Ak existuje vyššie riziko vlámania sa do vašej nehnuteľnosti, potom zvážte vrstvené sklá s bezpečnostnými fóliami (VSG).

Vlepované sklo

Výhodou je, pokiaľ výrobca okien vlepuje izolačné sklo do okenného rámu. Prispieva to nielen k zlepšeniu zvukovej a tepelnej izolácie okna, ale krídlo okna získa vyššiu tuhosť a stabilitu, zachová si tvarovú stálosť. Okno tak časom nebude „sadať“ a jeho otváranie či zatváranie bude ešte komfortnejšie a spoľahlivejšie.  Nedajte na ohováranie, že pevne vlepené sklo sa nebude dať v prípade potreby vymeniť. Je to záležitosť pár minút, keď skúsený montážnik priamo u vás doma sklo jednoducho vyreže z krídla okna a osadí nové sklo.

Otváranie okien a kovanie

Pri výbere okien premyslite aj spôsob a smer otvárania. Nesprávne zvolený mechanizmus vám môže skomplikovať život alebo prinajmenšom znížiť komfort bývania.

Pri výmene starých okien za nové máte rozhodovanie o niečo jednoduchšie. Obývaný priestor dobre poznáte: životný rytmus, miesta so zvýšeným pohybom, rozmiestnenie nábytku a vybavenia v interiéri.

Pri plánovaní novostavby vopred premýšľajte o vhodnom spôsobe otvárania vzhľadom k priestoru vo vnútri miestnosti aj exteriéri, vzhľadom k požiadavkám na vetranie, a tiež svetelný a tepelný komfort.

Najčastejšie budete voliť medzi oknami s klasickým otváravým otváraním, sklopným otváraním, otváravo-sklopným alebo s moderným posuvným otváraním. V niektorých miestnostiach alebo špecifických situáciách môžete využiť aj lacnejšie fixné okná, bez možnosti otvárania.

So zvoleným spôsobom otvárania okien úzko súvisí okenné kovanie. Kovanie je súbor viacerých rôznych prvkov po celom obvode okna. Umožňuje okno otvárať a zamykať.

okenné kovanie roto

Pri okennom kovaní neponúkajú výrobcovia možnosť výberu značky, môžete si však zvoliť úroveň bezpečnosti, druh alebo farbu pántov a kľučky. Môžete si tiež zvoliť skryté kovanie bez viditeľných pántov.

Pokiaľ sa zameriate na výber okien od preverených a známych výrobcov, môžete sa spoľahnúť že používajú kvalitné kovanie. U neznámych výrobcov s nízkou cenou sa, ako u všetkých ďalších častí okna, môžete stretnúť s nekvalitným materiálom a nespoľahlivým fungovaním kovania.

Medzi renomované značky kovania patrí Roto, Winkhaus, Siegenia, GU alebo Maco.

Samotné kovanie vyžaduje minimálnu údržbu, aspoň raz ročne je však dobré premazať jeho pohyblivé časti.

Doplnky a príslušenstvo pre okná

Už pri výbere nových okien myslite okrem technických parametrov aj na rôzne doplnky. Najmä ak uvažujete o vonkajších žalúziách alebo roletách, môže byť ich dodatočné riešenie s odstupom času komplikované.

Okná môžete doplniť o:

 

– tieniace prvky (vnútorné alebo vonkajšie žalúzie, rolety, markýzy),

 

– parapety,

 

– okenné mriežky,

 

– snímače otvorených okien (prípadne alarm),

 

– detské poistky,

 

siete proti hmyzu,

 

–  rozširovacie profily,

 

– vetracie mriežky,

 

Výber dodávateľa a montáž okna

Pri výbere okien hľadajte optimálne okno, ktoré je správne a vhodné pre danú stavbu a váš rozpočet. Zvoľte čo najlepšie technické parametre s ohľadom na svoje priority a možnosti. Niekde sú kompromisy vhodné, niekde nie. Ako vybrať správne okno a čo všetko má na jeho kvalitu aj cenu vplyv, sme zhrnuli v tomto článku.

Ani to najlepšie okno nebude spoľahlivo a dobre slúžiť, pokiaľ nie je správne osadené a namontované.

Dvojkrídlové okno Slovaktual

A netýka sa to, bohužiaľ, len výmeny starých okien za nové, ale často aj novostavieb. Okná aj ich inštaláciu zverte prevereným a známym firmám.

Buďte zvedavý. Pýtajte sa predajcu nielen na parametre okien, ale tiež na odporúčané a technologicky správne postupy montáže, na správnu prípravu stavebného otvoru.

Nenechajte sa zlákať len nízkou cenou a presvedčivými marketingovými sloganmi. Pozor si dajte na firmy s najnižšou cenou bez referencií, histórie a skúseností. Nekvalitné okná nemusíte spoznať na prvý pohľad, ale až po niekoľkých mesiacoch alebo dokonca rokoch prevádzky.

 

Vyžiadajte si cenu okien a dverí

Uverejnené: 27.3.2024

Ďalšie články