Články Späť na všetky novinky

Pozor na zlodejov: Viete, ako sa vyhnúť vlámaniu do domu?

Pozor na zlodejov: Viete, ako sa vyhnúť vlámaniu do domu?

Za rok 2021 bolo na Slovensku zaznamenaných celkovo viac ako 16 500 vlámaní – a to často bez zjavného použitia násilia.

Zlodeji si dnes poradia aj s komplikovanejšími bezpečnostnými opatreniami. A keďže vlámačiek pribúda, viete, na ktoré bezpečnostné prvky by ste nemali vo svojej domácnosti zabúdať?

Aj keď je v dnešnej dobe poistenie nehnuteľnosti takmer samozrejmosťou, nikto sa nechce po dovolenke alebo dlhšom výlete vrátiť do prázdneho, vykradnutého domu. Človek tak utrpí nielen majetkovú ujmu, ale otrasie ním aj nepríjemný pocit, že bolo narušené jeho súkromie. V dome sa už viac nebude cítiť v bezpečí.

Myslite preto na ochranu domova už pri stavbe domu, rôzne bezpečnostné prvky zlodejom sťažia vniknutie dnu.

Majetková kriminalita na Slovensku v číslach

Za rok 2021 bolo na Slovensku zaznamených celkovo 16 535 krádeží. Polícia z toho eviduje 534 krádeží vlámaním do bytov. Vzniknutá škoda sa pritom odhaduje na 2,16 milióna eur.

Počet vlámaní do rekreačných chát dosahuje číslo 227 a vyčíslené škody výšku 356 000 eur.

Za prvý polrok 2022 došlo ku 1829 krádežiam vlámaním, čo je o 20 %  viac, ako v prvom polroku 2021.

Vlámania do bytov vzrástli za prvý polrok dokonca o 40 %.

Zdroj: Ministerstvo vnútra –  Štatistika kriminality v SR

Ako sa chrániť pred vlámaním do domu?

Zlodeji si akékoľvek vlámanie dôkladne pripravujú. Pracujú v organizovaných skupinách a vytipujú si najmä “výnosné” nehnuteľnosti.

Ľudia nedopatrením často zlodejom napomáhajú. Zdieľajú na sociálnych sieťach, kde sa nachádzajú, čo si kúpili, prípadne, kam idú na dovolenku.

Myslite na zabezpečenie vašich okien a dverí

Okná a dvere sú vstupným bodom pre každého zlodeja. Najmä pri oknách s ľahkým prístupom myslite na bezpečnostné časti, ktoré vlamačovi poriadne sťažia situáciu.

Medzi bezpečnostné prvky okna patrí:

  • vrstvené bezpečnostné sklo,
  • vlepovanie skla,
  • spoľahlivé viacbodové okenné kovanie,
  • prítlačné valčeky v tvare hríbika,
  • uzamykacia bezpečnostná kľučka s ochranou proti odvŕtaniu,
  • pevné stredové tesnenie,
  • snímače otvoreného okna,
  • či dokonca alarm.

Ďalšou prekážkou pred oknami sú spustené a uzamknuté rolety alebo vonkajšie žalúzie.

Bezpečnosť okien a dverí je normovaná triedami odolnosti RC (norma EN 1627). Každá trieda vyjadruje schopnosť okna odolávať pokusom o jeho prekonanie pri lúpeži (v minútach), a to pri použití fyzickej sily a rôznych nástrojov. Pre slovenský a český trh sa vyrábajú okná s úrovňou bezpečnosti až do triedy RC2, vo veľmi ojedinelých prípadoch do triedy RC3.

Info Slovaktual: V štandarde izolačné sklo vlepujeme do krídla plastového okna po celom jeho obvode. Tabuľa skla sa preto nedá z krídla okna vytlačiť a okno je teda odolnejšie proti vlámaniu. Pevná stredová prepážka výrazne obmedzuje prístup náradia na vypáčenie celého krídla z rámu. Už v základnej verzii okna montujeme dva bezpečnostné uzamykacie čapy v tvare hríbika (hore a dolu).

V bezpečnostnej triede RC2 musí okno odolať minimálne 3 minútam fyzického násilia zlodeja, ktorý používa jednoduché náradie na páčenie (napr. skrutkovač, kliešte). Okno musí byť vybavené certifikovanou okennou kľučkou so zámkom alebo blokovacím tlačidlom s odolnosťou 100 Nm. Pod kľučku je vložená podložka, zabraňujúca jej odvŕtaniu. Nutné je tiež bezpečnostné zasklenie P4A podľa normy EN 356.

Takto zabezpečené okná ponúkajú vysoký stupeň ochrany a bezpečnosti pre oblasti ohrozené vlámaním, predovšetkým v prízemných podlažiach.

Vrstvené VSG bezpečnostné sklo je výbornou voľbou nielen pri stropnom zasklení, ale aj pri zvyšovaní bezpečnosti okien proti vlámaniu. Zvonku okna sú tabule skla spojené bezpečnostnou PVB fóliou, na ktorej, v prípade rozbitia okna, zostanú sklenené črepy prilepené. Fólia drží sklo stále pokope „v jednom kuse“ a zlodej potrebuje niekoľko ďalších minút, aby sa cez takéto sklo dostal dnu.

Pokiaľ z domu odídete, okná nikdy nenechávajte vyklopené.

Upozornite svoje blízke okolie

Pokiaľ odchádzate z domu na dlhšie obdobie preč, informujte o tom nielen rodinu, ale aj susedov. Tí môžu byť ostražitejší voči zvláštnym osobám, ktoré sa budú pohybovať v blízkosti vašej nehnuteľnosti.

Poproste ich, aby pravidelne vyberali poštu a letáky zo schránky. Plná schránka je znamením pre zlodeja, že dom je momentálne prázdny.

V prípade, že si doma nechávate cennosti, uložte ich do trezoru.

Umiestnite alarm na viditeľné miesto

Ak máte možnosť, zabezpečte svoj byt aj digitálnymi bezpečnostnými zariadeniami, ako sú kamery či alarm. Umiestnite ich na dobre viditeľné miesto – niektorých zlodejov tým odradíte.

V dobe SMART zariadení sa čoraz obľúbenejším stáva aj simulácia prítomnosti obyvateľov domu. V určitých časových intervaloch na diaľku zapnete v byte svetlá alebo zmeníte polohu žalúzií, čo dá potenciálnemu zlodejovi signál, že dom vôbec nie je prázdny.

Ovládanie domácnosti na diaľku cez aplikáciu

pri výbere okien či dverí pre vašu novostavbu myslite na to, že  raz budete chcieť odísť na dlhšie k moru, či na lyžovačku. Zvážiť rozumnú kombináciu viacerých bezpečnostných prvkov a opatrení sa môže vyplatiť.

Prečítajte si tiež: 2 pohľady na bezpečnosť okien

 

Uverejnené: 23.9.2022

Ďalšie články