Články Späť na všetky novinky

Tienenie okien zabráni prehrievaniu interiérov

Tienenie okien zabráni prehrievaniu interiérov

Rozpálené leto je super, pokiaľ si ho môžeme užívať pri vode. Ale potiť sa v prehriatom dome, či v byte, nie je nič príjemné. Riešením je tienenie, ktoré dokáže odraziť horúce slnečné lúče a zabráni ich prenikaniu do interiéru.

Ideálne je, ak v horúcich letných dňoch priame slnečné žiarenie ani nedopadne na okenné sklo. Akonáhle totiž priame slnečné lúče prechádzajú izolačným trojsklom okna, dochádza k vyhrievaniu interiéru, resp. k solárnym ziskom. Práve preto vás vnútorné tienenie dostatočne neochráni od prehrievania.

Čím teda zatieniť okná?

Zmysel vnútorného tienenia je najmä v ochrane pred ostrým svetlom alebo pohľadmi z ulice. Je tiež estetickým prvkom, o čom svedčí obrovské množstvo možností a farebných variácií.

Ak chcete naozaj predchádzať prehrievaniu interiéru a šetriť náklady na klimatizáciu, poobzerajte sa po vhodnom vonkajšom tienení. Možností je veľa a ideálne je riešiť správne tienenie súbežne s rozhodovaním o nových oknách a veľkých preskleniach posuvných dverí. Veď od výberu tienenia záleží už príprava stavebného otvoru.

Vonkajšie tienenie okien

Horizontálne vonkajšie žalúzie

Medzi najpraktickejšie a najobľúbenejšie prvky vonkajšej tieniacej techniky patria vonkajšie žalúzie. Naklápaním lamiel môžete plynule regulovať intenzitu prenikajúceho svetla. Vonkajšie žalúzie zastavia a odrazia slnečné lúče ešte pred izolačným sklom, takže veľmi efektívne bránia prehrievaniu interiérov.

Vhodným výberom a správnym používaním tienenia môžete v lete v interiéri dosiahnuť až o 10°C nižšiu teplotu.

Naopak, v zime pomáhajú zatiahnuté exteriérové žalúzie brániť únikom tepla z interiéru, keďže môžu zlepšiť tepelnú izoláciu okna až o 18 %.

Tienenie okien pomocou vonkajších hliníkových žalúzií Z90

Najčastejšie sa používajú lamely v tvare písmena C, tie však nezaistia úplne sklopenie jednej lamely o druhú. Maximálne sklopenie a zatienenie dosahujú žalúzie, ktoré majú lamely v tvare písmena Z alebo T. Exteriérové žalúzie sú najčastejšie vyrábané z tvarovaného hliníka a majú rôzne šírky lamiel.

Kvalita materiálov je dôležitá. Vyberajte tak, aby žalúzie dokázali odolávať vetru a poveternostným vplyvom.

Vo vetre alebo pri vyťahovaní žalúzií môžu byť lacné žalúzie príliš hlučné. Kvalitné žalúzie sú odhlučnené špeciálnym tesnením na hranách lamiel.

Vonkajšie žalúzie zatiahnuté a sklopené

Hliníkové vonkajšie žalúzie, podobne ako vonkajšie rolety, je možné namontovať viacerými spôsobmi.

Schránka, do ktorej sa žalúzie vyťahujú, môže byť prekrytá plechom…

Schránka žalúzií prekrytá plechom v farbe žalúzií

…alebo môže byť celá skrytá pod omietkou resp. v špeciálnom preklade:

Schránka vonkajších žalúzií skrytá pod omietkou

Žalúzie môžu byť vedené vodiacimi lankami alebo vo vodiacich lištách.

Samozrejmosťou je možnosť výberu motorického alebo manuálneho ovládania.

Vonkajšie rolety

Rolety zabezpečia úplné zatemnenie interiéru, ale plynulá regulácia svetla je prakticky nemožná. Exteriérové rolety poskytujú dobrú ochranu aj proti možnému vlámaniu. Môžu obsahovať bezpečnostné prvky proti vytrhnutiu alebo nadvihnutiu. Taktiež fungujú ako bariéra proti hluku a v neposlednom rade dokonale ochránia pred vetrom a dažďom. Zvyčajne sú vyrobené z hliníkových lamiel, ktoré môžu byť vyplnené izolačnou penou. Dajú sa doplniť sieťkami proti hmyzu integrovanými priamo do roletového boxu.

Exteriérové rolety sa dajú použiť aj na strešné okná. Pri niektorých typoch dokonca nie je problém otvoriť strešné okno až na 22 cm aj so zatiahnutou roletou.

Prečítajte si tiež: Sú lepšie vonkajšie žalúzie alebo rolety?

Zvislé protislnečné clony – screenové rolety

Látkové clony sa nazývajú tiež screenové clony alebo skrátene screeny (skríny). Sú zaujímavým variantom exteriérového tienenia, ktoré je dokonale odolné voči vetru.

Obľúbené screenové clony poskytujú moderný spôsob tienenia okien

Umiestňujú sa na exteriérovú stranu okna alebo presklenej steny. Vyrobené sú z tkaniny, ktorá dokáže obmedziť prienik slnečnej energie a súčasne nebráni prílevu čerstvého vzduchu do interiéru. Clony fungujú tiež ako sieťky proti hmyzu.

Úplným zatiahnutím clony vytvoríte v miestnosti príjemné prítmie ale zároveň máte prehľad, čo sa deje v záhrade alebo v okolí.

Zostávate tiež chránení pred zvedavými zrakmi okoloidúcich. V neposlednom rade, zvislé screenové clony jedinečným spôsobom dotvárajú celkový vzhľad domu a architektúru. Široký výber farieb umožňuje zladiť clonu s ostatnými prvkami domu.

Okenice

Na trhu s exteriérovým tienením sa stále častejšie objavujú aj klasické drevené okenice. Vytvárajú veľmi osobitú atmosféru a dodávajú šmrnc domom vo vidieckom štýle, no posuvné okenice môžu byť tiež výrazným prvkom v modernej architektúre. Lamelové okenice dokážu počas horúcich letných dní vytvoriť v dome alebo v byte príjemnú klímu. Zároveň pomáhajú s úsporou energie, chránia pred slnečnými lúčmi, svetlom, vetrom, hlukom z ulice ale aj pred neželanými návštevníkmi.

Slnolamy

Zaujímavý architektonický prvok sa najčastejšie využíva ako ochrana pred slnkom na priemyselných a komerčných budovách. Nachádza ale uplatnenie aj v modernej architektúre obytných komplexov a rodinných domov. Práve s ohľadom na komplexný architektonický projekt sú slnolamy často vyrábané na mieru.

Slnolamy je možné posúvať po koľajniciach podľa potreby

Horizontálne slnolamy sa montujú nad okná a veľké presklené plochy, prípadne neprerušovane po celej dĺžke budovy. Vždy však so zreteľom na trasu slnka po oblohe. V čase, kedy slnko páli najintenzívnejšie, dokážu slnolamy efektívne lámať slnečné lúče.

Vertikálne slnolamy sú podobné vonkajším žalúziám, ale spravidla sa montujú s väčším odstupom od okien.

Vnútorné tienenie okien

Interiérové žalúzie

Medzi najpoužívanejšie spôsoby zatienenia domova alebo kancelárií patria jednoznačne vnútorné žalúzie. Bežnými materiálmi vnútorných žalúzií sú hliník a plast pri horizontálnom uložení lamiel. Lamely skladané vertikálne sú väčšinou z látky a používajú sa najmä na väčších presklených plochách. Slnečné lúče najlepšie odrážajú svetlé farby, k dispozícii je ale veľmi široká škála farieb.

Celotieniace vnútorné žalúzie

Horizontálne interiérové žalúzie môžu byť vyrobené aj v celotieniacom vyhotovení. V zatiahnutom stave lamely prekrývajú aj diery, cez ktoré prechádzajú textilné vodiace pásky, takže svetlo nemá kadiaľ prenikať dnu.

Vertikálne interiérové žalúzie

Oľúbený spôsob tienenia najmä v kanceláriách a zasadacích miestnostiach. Pevné látkové lamely siahajú až po zem a často sa používajú aj na optické predelenie väčších priestorov. Pomocou šnúrky a retiazky je možné zvislé lamely naklápať  podľa potreby alebo ich všetky úplne odhrnúť nabok. Lamely bývajú spravidla jednofarebné. Na trhu sú ale dostupné aj dvojfarebné, pričom si sami môžete určiť pomer, v akom sa lamely budú striedať.  Nahrádzajú závesy aj záclony. Najčastejšie používaný typ vertikálnych žalúzií ma šírku lamely 127 mm.

Japonské posuvné steny

Na veľkých presklených plochách môžu funkciu vertikálnych žalúzií zastať japonské steny. Je to originálny, veľmi funkčný a dekoračný tieniaci systém. Najviac sa hodí do minimalistického, moderného interiéru. Tkanina je väčšinou prichytená suchým zipsom do panelu, ktorým sa dá ticho a ľahko pohybovať vo vodiacich lištách podľa potreby tienia. Vodiace koľajnice môžu byť namontované do stropu alebo do konzol.

Japonské steny v rôznych farbách a šírkach

Vnútorné rolety

Intenzitu tienenia dokážeme ovplyvňovať stiahnutím interiérovej rolety ku spodnému okraju. Dôležitý je aj materiál, z ktorého je vyrobená. Najbežnejšie sú látkové rolety rôznej hustoty, ktoré určujú mieru presvitania. Existujú aj vysoko zatemňujúce blackout rolety, ktoré obsahujú výstuhu zo sklených vlákien a dokážu stlmiť denné svetlo do úplnej tmy.

Látkové rolety Deň a noc

Najnovším trendom vo svete interiérového tienenia sú rolety deň a noc alebo tiež zebra rolety. Tento typ tienenia sa montuje na stenu alebo do stropu elegantnou montážnou kazetou. Kazeta a otočná lišta v spodnej časti sú väčšinou z hliníkového materiálu. Samotné tienenie spočíva v striedaní priesvitných a nepriesvitných pruhov, ktorých miera prekrývania reguluje prienik svetla. Maximálne zatienenie dosiahnete tak, že tmavé pruhy prednej aj zadnej látky na seba plynule nadväzujú.

Rolety deň a noc nazývané tiež Zebra rolety pomôžu regulovať intenzitu svetla

Roletku deň a noc je samozrejme možné aj celú vyrolovať úplne hore.

Tieto rolety skvele plnia aj dekoratívnu funkciu, keďže výrobcovia ponúkajú pestrý výber látok. Roletu je možné ovládať manuálne retiazkou, alebo pohodlne motoricky – vypínačom, diaľkovým ovládaním alebo dokonca aplikáciou v smartfóne.

Rímske látkové rolety

Ozdobným variantom textilných roliet sú tzv. rímske rolety, ktoré pri vyťahovaní vytvárajú pravidelné a veľmi efektné riasenie. Látka je pripevnená k hliníkovému profilu suchým zipsom, čo umožňuje ľahké zvesenie a pranie textílie. Rímske rolety sú väčšinou šité na mieru, čo dáva možnosť vybrať si z nekonečného spektra látok a farieb, vzorov rímskych roliet, spôsobov šitia látok či stupňov riasenia. Taktiež je možnosť vybrať si z rôznych druhov manuálneho či motorického ovládania.

Rímske rolety sú obľúbené najmä v interiéroch vo vidieckom štýle

Plissé rolety

Ďalší druh vnútorného dekoratívneho tienenia s typickými skladmi látky. Plisé je univerzálnou ochranou pred slnkom a zároveň zabezpečuje dostatočné súkromie v interiéri. Najväčšou výhodou plissé roletiek je, že sa nimi dá zatieniť ktorákoľvek časť okna. Spodná, stredná alebo horná.  A v akejkoľvek výške.

Praktické plissé rolety umožnia zatieniť celé okno alebo len konkrétnu časť okna.

Dajú sa použiť aj na tienenie oblúkových, šikmých a iných atypických okien. Nastavovanie je možné manuálne pomocou madielok z oboch strán alebo tiež  šnúrkou, retiazkou, kľukou. K dispozícii sú tiež plisé rolety ovládané motoricky. Vďaka širokej variabilite tvarov a ovládaní sú vhodné aj na zatienenie zimných záhrad či stropných svetlíkov.

Ak ich potrebujete vyčistiť, žiadny problém. Jednoducho ich odpojíte od vodiacich laniek a vysprchujete vodou.

Klasické závesy

Rôzne druhy látok, ktoré je možné použiť na interiérové závesy vyžadujú viac starostlivosti a častejšie pranie. Výnimkou sú závesy, ktoré sú zo zadnej strany potiahnuté tenkou vrstvou gumy s vysoko zatemňujúcou funkciou. Závesy vracajú do interiéru „mäkkosť“ a útulnosť. Dokážu tiež zlepšiť akustiku miestnosti, keďže pohlcujú ozveny. Nehodia sa však do každého interiéru, no v „holých“ izbách občas narobia divy. Ak predsa len inklinujete viac k tejto možnosti, prečítajte si ako vybrať závesy do obývačky, ale aj do iných miestností u vás doma. Veľkou výhodou závesov je, že ich s interiérovými žalúziami môžete skvelo kombinovať.

Americké drevené rolety

Vyrábajú sa z drevených tkanín rôzneho druhu. Tieto drevené rolety bývajú lemované farebnou niťou. Tento typ tienenia je obľúbený najmä svojim nezvyčajným a prírodne pôsobiacim vzhľadom. Roleta zo šitého dreva sa sťahuje šnúrkou čím sa zároveň pravidelne elegantne riasi. Rovnaké je to u bambusových a jutových roliet, ktoré sa navíjajú retiazkou na hriadeľ.

V najlepšom prípade je vhodné kombinovať exteriérovú tieniacu techniku s interiérovými roletami, žalúziami či závesmi s väčšou hustotou vlákien.

Viac tipov na blogu

Uverejnené: 3.6.2020

Ďalšie články