Články Späť na všetky novinky

Sú lepšie vonkajšie žalúzie alebo rolety?

Sú lepšie vonkajšie žalúzie alebo rolety?

Veľké okná a veľa denného svetla sú pre mnohých splneným snom… až do prvého horúceho letného dňa. Pred prehriatím interiéru a zbytočným mrhaním peňazí na klimatizáciu dokážu ochrániť rolety aj vonkajšie žalúzie. Ideálne je, ak sa pre jedny alebo druhé rozhodujete už pri výbere okien.

Rolety na oknách rodinného domu

Zamyslite sa najskôr nad tým, čo od tieniacej techniky očakávate. Je to…

  • ochrana pred slnečnými lúčmi?
  • regulácia denného svetla?
  • ochrana pred hlukom z okolitého prostredia?
  • ochrana súkromia pred cudzími pohľadmi?
  • ochrana pred zlodejmi?
  • úspora energie?
  • odolnosť voči poveternostným vplyvom?
  • estetické hľadisko?
  • alebo … zabudli sme na niečo?

 

Svetlo alebo tma. Alebo niečo medzi?

Na rozdiel od väčšiny žalúzií, rolety dokážu vytvoriť absolútnu tmu. Zatiahnete ich na doraz a je! To oceníte, ak ste napríklad po nočnej a chcete si počas dňa pospať. Keď však potrebujete svetlo regulovať, narazíte na problém, ktorý môžete vyriešiť len čiastočne. Roletu vytiahnete len do určitej výšky, aby mohlo svetlo prenikať dnu cez spodnú časť okna.

V regulácii svetla jednoznačne vedú vonkajšie žalúzie. Ich lamely natočíte do ľubovoľnej pozície, zastavíte ostré slnečné lúče, a pritom máte v miestnosti stále dostatok denného svetla. S úplnou tmou to tiež nie je až také tragické. Lamely vonkajších žalúzii sa vyrábajú vo viacerých tvaroch a v rôznych šírkach. Najčastejšie v tvare písmen „Z“, „S“, „T“ alebo „C“ . Práve žalúziové lamely v tvare „Z“ a „S“ majú vynikajúce tieniace vlastnosti a ich zavretím prenikne do vnútra naozaj len nepatrné množstvo svetla. 

Rolety alebo žalúzie

Bezpečnosť zaručená

Rolety majú v otázke bezpečnosti navrch. V kombinácii s bezpečnostnými vodiacimi lištami, zosilnenou koncovou lištou, s motorickým ovládaním a poistkou proti vytlačeniu sú skutočne veľkou bariérou pre zlodejov.

Bariéra proti hluku z ulice

Ak žijete v rušnej časti mesta, určite oceníte pomoc roliet k zvýšeniu zvukovej izolácie okien. Vieme, že ste pre svoje okná vybrali kvalitné protihlukové sklá, ale každý decibel sa počíta.

Odolnosť proti vetru

Aj tu ťahajú vonkajšie žalúzie za kratší koniec. Ak sa váš dom nachádza v lokalite, kde naozaj často a silno fúka, mali by ste rozhodne uvažovať o senzore vetra. Ten pri nepriaznivých podmienkach zabezpečí včasné vytiahnutie žalúzií do bezpečia. Naopak, o rolety sa nemusíte báť prakticky v akomkoľvek počasí.

Úspora energie

Obe riešenia napomáhajú k zvýšeniu tepelnej izolácie a k úspore nákladov za energiu. Najmä ich rozumne načasované použitie. Správnym zatiahnutím roliet alebo vonkajších žalúzií šetríte v zime náklady na vykurovanie a v lete náklady na klimatizáciu. Ale pozor, v zime môžete počas slnečných dní vytiahnutím žalúzií a roliet dokonca energiu zo slnka získať. Závisí to najmä od toho, aké izolačné sklá ste vybrali pre svoje okná a aké sú ich solárne zisky. K dosiahnutiu optimálnej energetickej bilancie sú tiež veľmi nápomocné senzory.

Rodinný dom so žalúziami

Senzory

Ak slnko vyjde spoza mrakov a začne byť vonku príliš teplo, senzor slnečného žiarenia automaticky stiahne žalúzie alebo rolety a zabráni prehrievaniu interiéru. V zime je tento senzor tiež veľmi prospešný. Keď zaznamená slnečné lúče, vytiahne žalúzie hore alebo ich natočí do takej polohy, aby slnko cez okná mohlo interiér vyhriať. To prispieva k optimálnej energetickej bilancii.

Veterný snímač zase ochráni vonkajšie žalúzie pred poškodením. Pri silnom vetre ich automaticky vytiahne hore. Pri roletách vietor riešiť nemusíte.

Komfortné ovládanie

Odporúčame vám použiť vypínač alebo diaľkové ovládanie. Tieniacu techniku môžete dokonca ovládať aj cez inteligentnú  riadiacu jednotku. Jednoducho si naprogramujte presné časy, kedy sa rolety a žalúzie automaticky vytiahnu alebo naopak stiahnu. Ráno vás miesto budíka môžu budiť slnečné lúče. V čase vašej dlhodobej neprítomnosti zase môžete navodiť dojem, že dom je sústavne obývaný. Samozrejme, vonkajšie žalúzie alebo rolety je možné ovládať aj manuálne – kľukou alebo popruhom. Prečo si však nedopriať maximálne pohodlie, keď ceny motorických pohonov v poslednej dobe výrazne klesli?

Dizajn

Lamely pre vonkajšie žalúzie a rolety sú vyrábané v niekoľkých farbách. Tienenie môžete preto podľa svojho vkusu zladiť nielen s farbou okien, dverí a farbou fasády, ale tiež so sieťkou proti hmyzu. Od predajcu požadujte vzorkovníky laminácie alebo farieb, aby ste si boli istí, čo a ako môžete najlepšie kombinovať.

Je ideálne, pokiaľ výber žalúzií a roliet riešite už pri výbere okien a pred ich montážou. Môžete tak kastlík schovať pod omietku, takže žalúzie alebo rolety po úplnom vytiahnutí vôbec nemusí byť vidno.

S témou dizajnu súvisia aj dostupné rozmery. Pre veľké presklené plochy sú vhodnejšie vonkajšie žalúzie, keďže rolety majú svoje rozmerové obmedzenia.

Vonkajšie žalúzie na rodinnom dome

Záver: Rolety alebo žalúzie?

Rolety aj vonkajšie žalúzie plnia rovnaký účel. Sú však medzi nimi drobné rozdiely, ktoré môžu byť v niektorých uhloch pohľadu kritické.

Približne rovnakou mierou zabezpečujú tepelnú ochranu budovy, v zime šetria náklady na vykurovanie a v lete na klimatizáciu. Spôsoby ovládania sú tiež veľmi podobné, či už mechanicky alebo s využitím diaľkového ovládania a aplikácií.

Rolety sú výrazne odolnejšie voči silnému vetru a tiež voči násilnému vniknutiu zlodejov. Sú tiež lepšou protihlukovou bariérou.

Vonkajšími žalúziami, na rozdiel od roliet, môžete optimálne regulovať svetelné podmienky v miestnosti.

Žalúzie sú realizovateľné vo väčšine projektov. Rolety majú svoje rozmerové obmedzenia pri veľkých alebo nepravidelne členitých presklených plochách.

Často sa stáva, že zákazníci zvolia aj kombináciu tienenia. Na okná v prízemí zvolia rolety kvôli bezpečnosti. Podobne aj v spálni – kvôli dosiahnutiu úplnej tmy. Pre okná vo vyšších poschodiach zvolia vonkajšie žalúzie.

Stále si nie ste istí? Všetky ďalšie detaily s vami radi prekonzultujú naši zmluvní predajcovia a odporučia vám optimálne riešenie pre váš skvelý projekt.

Vyberte si rolety alebo žalúzie

Najbližšia vzorková predajňa

Uverejnené: 18.8.2017

Ďalšie články