Články Späť na všetky novinky

Trojsklo v porovnaní s dvojsklom. Poznáte rozdiely?

Trojsklo v porovnaní s dvojsklom. Poznáte rozdiely?

Pri sumarizácii dôležitých prvkov okna nemožno zabudnúť na sklá a ich počet. No a presne o nich bude reč. Musíme povedať, že trojsklo jednoznačne vyhráva nad dvojsklom a to pre mnohé výhody, ktoré vám môže poskytnúť.

Žena sa rozhoduje pri kúpe okien

1. Lepšia tepelná izolácia až o 40 %

Izolačné sklo v okne tvoria sklené tabule, ktoré sú oddelené dištančným rámikom. Medziskelný priestor je vyplnený vzácnym plynom. Tri sklené tabule majú lepšie tepelnoizolačné vlastnosti, ako iba dve sklá. Zlepšujú celkový súčiniteľ prestupu tepla cez okno, výrazne znižujú tepelné straty a tým pádom znižujú aj vaše celkové náklady na prevádzku domu. 

2. Rozhádaní susedia alebo džavot detí z ulice? Žiadny problém

Pre ľudí, ktorí bývajú v rušnom prostredí, je určite dôležité vedieť, ako okná izolujú od ruchov a zvukov. V tomto prípade platí, že sa treba zaujímať o index nepriezvučnosti (Rw) vyjadrený v decibeloch. 

Keď potrebujete okná umiestniť zo strany hlučnej ulice, dohliadnite na to, aby bol tento index čo najvyšší. Samotné nahradenie dvojskla trojitým zasklením nemusí stačiť. Je potrebné použiť rozdielne hrúbky skiel v izolačnom trojskle. Keď žijete v prostredí, kde je toho hluku naozaj priveľa, zvoľte sklá so špeciálnou protihlukovou úpravou. S takouto úpravou môže mať aj dvojsklo lepšie zvukovo-izolačné vlastnosti ako väčšina trojskiel.

Ďalším dôležitým prvkom je prepracovaný systém tesnení, ale tiež spôsob uchytenia skla v krídle okna. Požadujte vlepované sklo, čím dosiahnete zvýšenie zvukovej izolácie až o približne 10 %. Nedajte sa odradiť ohováraním, že pevne vlepené sklo sa napríklad pri rozbití nebude dať vymeniť. Je to otázka pár minút, keď skúsení certifikovaní montážnici priamo u vás doma sklo vyrežú z krídla okna a osadia nové sklo.

Myslite aj na to, akým plynom sú komory izolačného skla napustené. To všetko vám zabezpečí ochranu pred neželanými zvukmi. 

3. Bezpečnejšie a odolnejšie

Vyššiu stabilitu a pevnosť vytvára spoľahlivý profilový systém s tromi tesneniami i vyšší počet skiel. Sklo vlepené priamo do profilu krídla nielen lepšie izoluje, ale vďaka nemu sa okno sa stáva ešte stabilnejším, odolnejším a bezpečnejším.

4. Na svetle a teple záleží

Na orientácii izieb záleží viac, ako by ste si mysleli. Solárny faktor skla určuje, koľko tepla zo slnečného žiarenia preniká dovnútra. Pri ňom tiež platí priama úmera, čím je vyšší, tým je interiér viac prehrievaný. To však môže byť problémom v lete a obzvlášť, ak máte dom či miestnosť orientovanú južne.

Aby ste v lete nemuseli veľa míňať na klimatizáciu, v južných častiach bytu sa preto odporúča dávať okná s nízkym solárnym faktorom. Daňou za nízky solárny faktor však môže byť menej prepusteného svetla do interiéru. Sledujte preto i faktor svetelnej priepustnosti konkrétneho skla a zvoľte optimálny pomer medzi oboma koeficientami tak, aby ste sa v obývačke či pracovni cítili komfortne. Vždy môžete vo svoj prospech využiť aj tieniacu techniku, ako sú žalúzie, rolety alebo markízy.

 

Vyberte si kvalitné okno

Uverejnené: 23.8.2016

Ďalšie články