Články Späť na všetky novinky

Okná do detskej izby. Viete, na čo treba myslieť?

Okná do detskej izby. Viete, na čo treba myslieť?

Detská izba nie je len tak hocijaká izba. Je to herňa. Je to spálňa. Je to miesto, kde sa deti učia. Deti tu robia prvé kroky a bezstarostne objavujú svet okolo seba. Preto nábytok aj nové okná vyberajte obzvlášť starostlivo. V detskej izbe by naše deti mali byť vždy v bezpečí.

Pokojný spánok nielen v noci.

Nedostatok spánku môže poznamenať vývoj dieťaťa a viesť k poruchám jeho správania. Ak nechcete, aby vaše dieťa bolo podráždené, nesústredené alebo hyperaktívne či dokonca agresívne, vytvorte mu priestor pre nerušený spánok. Okrem pohodlnej postieľky je základom ticho a tma.

Zvukotesné okná utlmia hluk z ulice

Ak sú okná v detskej izbe orientované do rušnej ulice, potom vyberte okná s protihlukovými sklami. To, do akej miery dokážu okná tlmiť hluk, vyjadruje index nepriezvučnosti Rw. V podstate tento index hovorí, o koľko decibelov dokáže zatvorené okno znížiť hluk z vonkajšieho prostredia.

Pri výbere izolačného zasklenia preto vyberajte trojsklo s čo najvyššou hodnotou Rw (dB).

Vezmite si také okná s Rw 40 až 45 decibelov. Tie dokážu stíšiť hluk z mestskej dopravy až na úroveň šepotu.

Zvukotesné sklá si budú deti pochvaľovať nielen počas spánku, ale aj vtedy, keď sa budú musieť sústrediť na učenie.

Tienenie okien zmení deň na noc.

V mestách je v noci toľko svetelného smogu, že nie je vidno hviezdy. Počas splnu je toho svetla ešte viac. Pritom tma je pre kvalitný a hlboký spánok nevyhnutná, keďže spánkový hormón melatonín sa tvorí iba v tme.

Pre dôkladné zatemnenie detskej izby sú dôležité vonkajšie rolety alebo vonkajšie žalúzie v tvare „Z“. Do dokonalosti to dotiahnete kombinovaním s vnútornými závesmi. Tie by ale mali byť riadne uchytené, aby ich dieťa nedokázalo stiahnuť.

Ak sa vaše dieťa bojí tmy, potom úplne zatemnite až keď zaspí. Určite to nepokazte tým, že mu necháte počas celej noci vytiahnuté rolety alebo nebodaj zasvietené svetlo.

Tip na článok: Spíte dobre? Rady ako rýchlo zaspať a zlepšiť svoj spánok

Bezpečnosť okien nadovšetko

Deti skúmajú všetko a všade. A najzaujímavejší svet je za oknami. Ani sa nenazdáte a po prvých krôčikoch sú zrazu na okennom parapete. Krátko nato už dočiahnu na okennú kľučku.

Zvoľte uzamykaciu okennú kľučku alebo detskú poistku

Aby deti nedokázali okná otvoriť, nestačí obyčajná okenná kľučka. S ňou si poľahky poradia. Vďaka uzamykacej okennej kľučke spoľahlivo zamknete okno kľúčikom.

Len pozor, nenechávajte kľúčik v dosahu detí, lebo tie od vás naozaj odpozorujú úplne všetko.

Okno môžete takouto kľučkou uzamknúť buď v zatvorenej polohe alebo v sklopnej polohe na vetranie.

Dobrá vec je tiež detská poistka. Ide o jednoduchý doplnok okenného kovania, ktorý sa namontuje do rámu a krídla okna. Takto uzamknuté okno môžete otvoriť do sklopnej polohy a vetrať.

Detská bezpečnostná poistka pre plastové okná

Detská poistka na okná

Detská bezpečnostná poistka pre hliníkové okná

Detská poistka pre hliníkové okná

Aj uzamykacia kľučka aj detská poistka sa dajú namontovať aj dodatočne na už osadené okno.

Bezpečnostné sklo je bezpečné

Deti sa radi naháňajú, skáču vymýšľajú. Všetci sme takí boli.

Súrodenci sa často klbčia a neraz po sebe hádžu kadejaké veci. Dobre trafené okno sa môže rozbiť a padajúce črepy ich môžu zasiahnuť a zraniť. Preto stojí za to priplatiť si za bezpečnostné sklá.

Máte dve možnosti:

Buď si do týchto okien vyberiete tvrdené kalené sklo (ESG), ktoré sa pri silnom náraze rozbije na množstvo drobných neostrých kúskov. Nemajú ostré hrany. Na takto rozsypanom skle sa sotva porežete aj v prípade, že naň náhodne stúpite alebo ho zo zeme zbierate.

Ak máte v detskej izbe veľké francúzske okná alebo balkónové dvere, je lepšie použiť z interiéru vrstvené bezpečnostné sklo (VSG).

Znamená to, že tabuľa izolačného trojskla smerujúca do interiéru je zložená z dvoch tabúľ skla, ktoré sú pevne spojené minimálne jednou bezpečnostnou PVB fóliou.

Ak do takéhoto skla dieťa bezhlavo vrazí, sklo sa síce rozbije, ale všetky črepy zostanú priľnuté k bezpečnostnej fólii a dieťa sa ani neporeže, ani cez okno neprepadne von.

Plastové okná majú mäkšie hrany

Pri výbere okien vždy odporúčame navštíviť showroom a okno si aj ohmatať. Podobne, ako by to urobilo vaše dieťa.

Je pravda, že plastové okná pôsobia mäkším dojmom už na pohľad. V skutočnosti sú mäkšie aj na dotyk. Majú menej ostré hrany, najmä ak sa bavíme o otvorenom okennom krídle.

Ak je dieťa práve tak vysoké, že má spodnú hranu otvoreného krídla akurát vo výške hlavy, potom aj toto môže byť určitým rizikom. Pri výbere okien prejdite prstami po rohu a hrane krídla plastového aj hliníkového okna a rozhodnite sa sami.

Denné svetlo je na učenie najlepšie

Čím väčšie okná, tým viac prirodzeného denného svetla budú deti v detskej izbe mať. Pri dobrom svetle si vaše deti nebudú kaziť oči, budú vitálnejšie a učenie im pôjde oveľa lepšie.

Ak v detskej izbe nemáte alebo neplánujete veľké okná, potom si dajte záležať na tom, aby aspoň sklá v oknách mali čo najvyšší prestup svetla. Ten sa udáva koeficientom svetelnej priepustnosti (LT) a vyjadruje koľko percent slnečného žiarenia prepustí izolačné sklo dnu. Z pohľadu ziskov denného svetla teda platí, že čím je hodnota LT vyššia, tým lepšie.

Tip na článok: Prečo by ste sa mali pobiť o miesto pri okne?

Umiestnenie okna

Ste v štádiu, kedy ešte len pripravuje projekt? Potom si tiež dobre rozmyslite, kam okno umiestnite aj vzhľadom na zariadenie detskej izby. Viete už, kde bude stôl na učenie? Svetlo by malo dopadať zľava a malo by byť čo najrovnomernejšie rozptýlené do celej miestnosti.

Okno by tiež nemalo byť v tesnej blízkosti detskej postieľky. Ak preferujete vetranie otvoreným oknom počas celej noci, potom určite nechcete, aby dieťa spalo v prievane.

Okná, cez ktoré neprefukuje

Teplo domova je najviac cítiť práve v detskej izbe, nie?

O teplo v detskej izbe sa zase postarajú kvalitné okná, ktoré dobre a spoľahlivo tesnia a cez ktoré v zime nestrácate drahé teplo. Nechcete predsa, aby vaše dieťa bolo často prechladnuté alebo trpelo bolesťami v ušiach z prievanu.

Pri výbere okien si všímajte ich tepelno-izolačné vlastnosti. Úroveň tepelnej izolácie okna vyjadruje súčiniteľ prechodu tepla cez okno Uw. Jeho hodnota by mala byť čo najnižšia.

U-hodnota celého okna by mala byť niekde medzi 0,70 až 0,85 W/(m2K).

Na starších oknách skontrolujte, či cez ne neprefukuje. Môžete na to použiť napríklad horiacu sviečku. Ak je plameň po celom obvode okna pokojný, je to v poriadku.

Ak tancujúci plameň odhalí slabé miesta, potom treba nastaviť prítlak okenného krídla, prípadne vymeniť nefunkčné okenné tesnenia.

Viac tipov na blogu

Uverejnené: 20.9.2023

Ďalšie články