Články Späť na všetky novinky

Plastové vs. hliníkové okná: Výhody, cena, životnosť

Plastové vs. hliníkové okná: Výhody, cena, životnosť

Kúpe okien do domu predchádza dôkladný výber. Hlavne preto, že si ich vyberáte na ďalších 20 či 30 rokov. Či už plastové, alebo hliníkové okná, z oboch môžete mať maximálny úžitok. Porovnajte ich výhody, cenu či životnosť.

Šetríme na úniku tepla a chránime svoje súkromie

To, na čom určite pri výbere okien záleží, sú ich izolačné schopnosti. Do akej miery prepustia teplo zvnútra a ako dokážu zamedziť hluku, ktorý prichádza z ulice?

O tepelnej izolácii okien ste si mohli prečítať podrobné informácie v nedávnom článku na našom blogu. V článku o zvukovej izolácii sme zase riešili, čo je index nepriezvučnosti Rw, ako ho porovnať a ktoré prvky okna zvýšia nepriepustnosť hluku z vonkajšieho prostredia. Predtým, ako sa pustíte do tohto čítania, vám odporúčame naštudovať si uvedené články.

Dilema: plast či hliník?

Ako to aj v živote chodí, všetko má svoje pre a proti. Táto fráza sa nevyhýba ani materiálom, ktoré sa používajú na výrobu okien. Najčastejšími z nich sú plast, drevo či hliník. Stále častejšie sa stretávame aj s ich kombináciami. Tak vznikajú plastovo-hliníkové či drevo-hliníkové okná. Vieme, že hliníkové okná sú výrazne drahšie ako plastové. Vždy sa však pri výbere treba pozerať na to, čo za danú cenu získame, prípadne, čo sme ochotní obetovať a kde ušetriť.

Vo všeobecnosti:

  • Ak požadujete nízku cenu, ako aj výborné izolačné vlastnosti, plastové okná môžu byť pre vás dobrou voľbou. Uistite sa, že majú tri celoobvodové tesnenia a trojsklo s teplým rámikom. Dôležitá je aj stavebná hĺbka,  ktorá napovedá o izolačných vlastnostiach rámu aj o tom, aké hrubé  izolačné sklo je možné osadiť do krídla. Najpodstatnejším a smerodajným ukazovateľom je však vždy hodnota Uw – súčiniteľ prechodu tepla cez okno ako celok. 
  • Na druhej strane, ak túžite po veľkých oknách, hliník bude tým správnym riešením. Hliník sa totižto menej deformuje a je stabilnejší ako plast, takže je vhodný aj ako profil na veľké a ťažké okná. Pri veľkoplošných oknách je tým pádom možné mať aj úzky rám, a tým vytvoriť krajší dizajnový dojem a získať ešte viac svetla pre svoj interiér.
  • Hliníkové okná majú vo všeobecnosti o niečo horší index prestupu tepla cez rám okna, čo súvisí s tepelnou vodivosťou hliníka. V moderných hliníkových oknách sú však tepelné mosty prerušené rôznymi technológiami do takej miery, že sa z hľadiska tepelnej izolácie vyrovnajú plastovým, či ich dokonca dokážu predstihnúť. Príkladom je toto hliníkové okno. Hliníkové okná väčšinou umožňujú zaskliť hrubšie a ťažšie izolačné sklá ako plastové okná.
  • Na rozdiel od plastových okien máte pri hliníkových oknách možnosť zvoliť si úplne ľubovoľnú farbu podľa vzorkovníka farieb RAL. Pokiaľ je pre Vás dôležitá špecifická farba, ktorú nenájdete v ponuke laminovacích fólií, vtedy  máte dve možnosti. Zvoliť hliníkové okná alebo plastové okná s hliníkovým klipom.
  • Hliníkový klip je rozumným  riešením aj vtedy, ak je pre vás dôležitý hliníkový vzhľad, ale nechcete investovať príliš veľa. Vtedy môžete zvoliť kombináciu materiálov – plast a  hliník. Profil okna bude vyrobený z plastu, ale z exteriérovej časti bude povrch doplnený o hliníkový klip. Hliníkový klip si môžete nechať nastriekať ľubovoľnou RAL farbou alebo upraviť lamináciou. Okno takto získa drahší vzhľad a vyššiu odolnosť voči poveternostným vplyvom, ale pritom zostane cenovo dostupné väčšine z nás.

Porovnanie životnosti

To, koľko vám okno vydrží, samozrejme, závisí aj od výrobcu a jeho údržby. Plastové okno má vo všeobecnosti životnosť 35 až 50 rokov, pričom hliníkové okno sa „dožije” od 80 do 100 rokov. Hliník si, navyše, vďaka povrchovej úprave HWR zachováva dlhšiu stálosť farieb a lesk. Skrátka lepšie odoláva poveternostným vplyvom a tiež požiaru.

Je údržba náročná?

Ani o jeden z týchto typov okien sa netreba extra starať. Každý výrobca vám dá odporúčania, ako dané okno správne udržiavať. Či už pri plaste, alebo hliníku, jedenkrát ročne je vhodné umyť gumové tesnenie saponátom a natrieť ho silikónovým olejom. Týmto spôsobom sa zabezpečí dlhá životnosť a funkčnosť tesniacich častí. Spýtajte sa tiež predajcu, ako správne premazávať kovanie a vodiace drážky, aby všetko fungovalo tak, ako má.

Pohodlie domova a pohľad z okna

Výhody plastových aj hliníkových okien sa odlišujú – čo je vám viac po vôli?

Či si vyberiete plastové, alebo hliníkové okná, rozhodnite sa podľa toho, čo od nich očakávate. Ak sa potrebujete zmestiť do určitého rozpočtu a nepotrebujete veľkorozmerné okná, budú vám stačiť plastové okná. Aj pri nich si však dôkladne pozrite, aký majú súčiniteľ prestupu tepla, možnosti tesnenia, koľko majú skiel či akú stavebnú hĺbku dosahujú.

Hliníkové okná vás potešia v prípade, keď ste nároční na dizajn a tiež veľkosť okien v dome. Ich cena je však niekoľkonásobne vyššia ako pri plaste či dreve. Strednou alternatívou je spojiť plastový profil okna s hliníkovým krytom (s povrchovou úpravou eloxovaný hliník, laminácia alebo RAL), čím získate skvelé okná za rozumnú cenu.

Želáme veľa šťastia pri výbere.

Vyberte si z našej ponuky okien

Uverejnené: 18.8.2016

Ďalšie články