Články Späť na všetky novinky

Ako si doma udržať teplo a znížiť výdavky za kúrenie: 5 tipov, s ktorými môžete začať šetriť hneď

Ako si doma udržať teplo a znížiť výdavky za kúrenie: 5 tipov, s ktorými môžete začať šetriť hneď

Bez investícií do úpravy vášho domu alebo bytu ušetríte za teplo najviac tým, že mierne znížite teplotu v miestnostiach.

Keď teplotu v domácnosti znížite v priemere o 1 stupeň, ušetríte asi 6 percent nákladov za kúrenie.

Pritom rozdiel v komforte prakticky nepocítite. Máme pre vás niekoľko tipov, ako za môžete za teplo ušetriť len vďaka zmene vašich návykov.

Aktívne regulujte teplotu v miestnostiach

V miestnostiach, ktoré menej používate, napríklad v spálni, nastavte nižšie teploty než v ostatných obytných miestnostiach. Nepotrebujete ani moderné a chytré ovládacie systémy, stačí regulácia priamo na vykurovacích telesách s pomocou termostatických ventilov.

Kedy je rozumné znížiť teplotu vo vybraných miestnostiach alebo v celej domácnosti?

  • Keď odchádzate na dlhší čas mimo domova. Napríklad na služobnú cestu, predĺžený víkend alebo dovolenku. Oplatí sa to aj ak vyrážate skoro ráno na celodennú lyžovačku do hôr a vrátite sa až neskoro večer.
  • Deťom chcete väčšinou dopriať komfort, regulovať a znižovať teplotu v detskej izbe často zabúdate a ich izby prekurujete. Deti sú ale oveľa viac aktívne ako dospelí. A navyše, staršie deti trávia veľkú časť dňa v škole a mimo domova pri voľnočasových aktivitách.
  • Znížte teplotu na noc a v miestnostiach, kde spíte. Nižšia teplota zvyšuje kvalitu spánku.

 

TIP: Každá stavba má iné tepelno-izolačné vlastnosti. Úplné vypnutie kúrenia pri kratšom aj dlhšom pobyte mimo domova sa vám nemusí vôbec vyplatiť. Prechladenú domácnosť, vrátane stien, je náročné znovu vykúriť ako časovo, tak finančne. Lepšie je, keď budete rozumne pracovať s reguláciou a znížením teploty (temperovaním) ako s úplným zastavením kúrenia.

Ľudia aj domáce spotrebiče sú zdroje tepla

Teplo vo vašej domácnosti neprodukuje iba zdroj vykurovania. Ďalšie teplo vyžarujú napríklad používané spotrebiče, ale aj vy sami a ďalšie osoby v domácnosti.

Deti sa hrajú počítačovú hru.

Pri akých činnostiach môžete stlmiť kúrenie?

  • Svoju domácnosť vyhrievate vlastným telom. Jeden človek, podľa intenzity aktivity, produkuje teplo, ktoré čiastočne môže nahradiť kúrenie. V pasívnych domoch už prítomnosť troch až štyroch ľudí môže bežne veľkú domácnosť dostatočne vykúriť. Pokiaľ vás čaká rodinné stretnutie alebo oslava a zíde sa vás doma viac, kúrenie možno nebudete vôbec potrebovať.
  • Varenie, pečenie, žehlenie, ale napríklad aj sušička na bielizeň alebo počítače, produkujú teplo. Pri týchto činnostiach nepotrebujete miestnosti toľko vykurovať. Môžete tiež využiť zvyškové teplo a po dopečení koláča alebo po dosušení bielizne nechajte otvorené dvere rúry či sušičky, a nechajte zvyškové teplo prúdiť do miestnosti.

TIP: Vypnutá rúra skvele poslúži všetkým gazdinkám pre rýchle sušenie mokrých utierok. Stačí ich prehodiť cez dvierka otvorenej rúry.

 

Muž sa chystá žehliť košeľu

Zatočte so zimomravosťou, môže signalizovať zdravotné problémy

Pocit tepelného komfortu je veľmi individuálny. Rozdielne vnímajú teplo a chlad muži a ženy. Svoju úlohu zohráva aj to, či sedíte alebo či niečo robíte. Pocit tepelného komfortu ovplyvňuje aj vzdušná vlhkosť. Zimomravosť ale môže signalizovať zdravotné problémy alebo chyby v životospráve.

Zamerajte svoju pozornosť na svoje zdravie.

Zdravé telo, dostatok spánku a otužovanie vám ušetria peniaze za teplo a predĺžia život.

Aké sú najčastejšie zdravotné príčiny zimomravosti?

  • Únava, stres a nedostatok spánku spomaľujú váš metabolizmus a zvyšujú pocit chladu.
  • Máte podváhu, málo svalovej hmoty a málo sa hýbete. Svaly produkujú vnútorné teplo. Pravidelný pohyb rozhýbe váš metabolizmus a vy tak veľmi necítite chlad.
  • Možno vám chýba železo a vitamín B12. Chudokrvnosť a nedostatok červených krviniek spôsobuje nedostatok tepla.
  • Málo pijete. Tým si opäť spomaľujete metabolizmus, navyše voda vo vašom tele pomáha zadržiavať teplo.
  • Cukrovka, porucha štítnej žľazy alebo zlý krvný obeh a niektoré ďalšie choroby sa tiež prejavujú zlým znášaním zimy.

 

žena pije vodu

ZAUJÍMAVOSŤ: Tiež sa u vás doma vedú spory o tepelnú pohodu? Zatiaľ čo muži behajú doma v trenkách a otáčajú kohútiky kúrenia, ženy zababušené do deky sa často sťažujú na „zimu ako v psinci“ : ).

Ženské telo má inú anatómiu a chladne rýchlejšie. Je to spôsobené menším objemom svalovej hmoty. Navyše sú ženy citlivejšie a vnímavejšie na pocit chladu kvôli tenšej koži.

Teplo zo slnka je zadarmo

A konečne sme pri oknách.

Aj keď nemáte dom postavený alebo zrekonštruovaný v pasívnom štandarde, môžete zo slnka vyťažiť maximum. Slnko je totiž skvelým zdrojom tepla. Musíte ho ale k sebe domov pustiť.

  • V zimných mesiacoch svieti slnko menej a dni sú krátke. Často odchádzate do práce za tmy a za tmy sa vraciate. Keď je predpoveď počasia priaznivá, vytiahnite vonkajšie žalúzie alebo rolety, slnko dokáže priestor izieb cez okná príjemne vyhriať.
  • Premýšľajte o stromoch a zeleni v okolí okien. Pri zakladaní záhrady rešpektujte aj potrebu prístupu slnečných lúčov do vášho domu alebo bytu. Zeleň na jednu stranu môže vytvárať žiaduci tieň, na druhú stranu môže blokovať teplo a svetlo zo slnka.

 

Náš tip: Jedným z parametrov izolačného skla v oknách, ktorý sa oplatí sledovať, je aj solárny faktor skla. Označuje sa písmenom „g“ a vyjadruje, koľko energie zo slnečného žiarenia preniká do interiéru v podobe tepla. Platí priama úmera, čím je jeho hodnota vyššia, tým je interiér pri priamom slnečnom žiarení viac prehrievaný.

Preto by projektant pri návrhu okien a veľkých HS portálov mal myslieť nielen na tepelnú a zvukovú izoláciu, ale tiež na svetelnú priepustnosť skla (LT) a solárny faktor izolačného skla (g). Je na ňom, aby vzhľadom na veľkosť okien a ich orientáciu na svetové strany zvolil pre každé jedno okno optimálne izolačné sklo.

Slnečné lúče prenikajú cez HS portál

 

Umožnite teplu prúdiť do miestnosti

Čímkoľvek doma kúrite, postarajte sa o to, aby bol zdroj tepla v dobrom technickom stave a teplo z neho mohlo prúdiť do miestnosti.

  • Nesušte bielizeň na radiátoroch, ani príliš blízko vykurovacích telies.
  • Nezakrývajte kúrenie pohovkou alebo iným nábytkom.
  • Stiahnite závesy. Prispôsobte dĺžku závesov, aby nezakrývali celé kúrenie.
  • Usporiadajte nábytok tak, aby vzduch mohol v miestnosti aj v celej domácnosti prirodzene prúdiť.
  • Za kúrenie a ďalšie zdroje tepla môžete umiestniť panely alebo fólie, ktoré odrážajú teplo do miestnosti.
  • Na krby a kachle existuje celý rad doplnkov v podobe ventilátorov, ktoré pomáhajú s distribúciou tepla do priestoru.
  • Udržujte radiátory, krby, kachle a kotly v kondícii. Nezabúdajte na pravidelné revízie a pred vykurovacou sezónou odvzdušnite kúrenie.
    Správna údržba a pravidelné revízie vykurovacích systémov môžu výrazne zvýšiť ich účinnosť. Čisté filtre, správne nastavené termostaty a dobre fungujúce ventily zaistia efektívnu distribúciu tepla v celej domácnosti.
  • Správne vetrajte. Čím je vonku väčšia zima, tým intenzívnejšie a kratšie má byť vetranie. V zime nie je vhodné používať vetranie „na vetračku“ alebo mikroventiláciu.

 

Keď je predpoveď počasia v zime priaznivá, vytiahnite vonkajšie žalúzie alebo rolety, slnko dokáže priestor izieb cez okná príjemne vyhriať.

TIP: Pokiaľ zvažujete aspoň nejakú investíciu do lepšieho tepelného komfortu vášho domu, poraďte sa s odborníkmi.

Teplo vo vnútri každej stavby je komplexom viacerých faktorov: umiestnenie stavby v krajine, stavebné materiály a technológie, vek stavby, zdroj vykurovania, kvalita okien, zateplenia, strechy a celý rad ďalších parametrov. Oprava a modernizácia len jednej časti stavby vám môže priniesť viac škody ako úžitku.

 

Uverejnené: 1.3.2024

Ďalšie články